Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Väpnaren 13

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Väpnaren 13 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1750 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggnaden är uppskattningsvis uppförd under 1700-talets andra hälft, möjligen tidigt 1800-tal. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion   
 Senare funktion  Bostad, Affär, Kopparslageri, Café 
 Nuvarande funktion  Bostad, Keramikverkstad, Affär 
 Exteriör stilepok  Empire 
 Våningar  En våning, två våningar, inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  KALKSTEN, rusticerad, mot gatan. 
 Fasadmaterial  Puts, guldockra sprit. 
 Övriga fasaddetaljer  Utbyggnad mot söder. 
 Fönster  Övervåningen har T-fomade fönster från 1800-talets slut med 4 utåtgående bågar varav de 2 övre är kvadratiska. Bottenvåningen har 2 utåtgående bågar och 6 rutor. Källarvåningen har 2 bågar med 4 eller 6 rutor. 
 Fönsteromfattning  Vita slätputsade omfattningar i fasadliv. Norra fasaden; mittposter av kannellerade pilastrar med joniska kapitäl. 
 Dörrar  Nordöstra gaveln; Entré i trä. Norra fasaden har 1 trädörr med spegelfyllningar, n 1 modern trä. Putsad.dörr med glasad överdel, 1 balkongdörr med glasad överdel. Väster gavel 1 äldre trädörr med spröjsad överdel 
 Dörromfattning  Putsade omfattningar i fasadliv. indragna i sockeln. Nordöstra gaveln; smala träkolonner på stensocklar. och ett slätputsat fält ovanför 
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, svart, enkelfalsad. Lagt med raka falsar. Troligen delvis ett något äldre tak. 
 Takutbyggnad  FRONTESPIS, mot gatan och gränden. 
 Skorsten  En hög skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus i skiftesverksteknik, som uppskattningsvis uppfördes under 1700-talets andra hälft. Den är kilformad efter fastighetens utformning och dess östra gavel mot Wallérs plats är mycket smal och brant, vilket gjort att huset kallas för Strykjärnet. Byggnaden har en våning med souterrainplan och inredd vind under ett plåttäckt mansardtak. Centrerat på långsidan både mot Hästgatan och Vårdklockegatan finns en frontespis under sadeltak. Byggnadens fasad är reveterad och spritputsad. Längs takfoten löper en profilerad gesims som avdelar frontespisen från första våningen. Fönstren är symmetriskt placerade på fasaden och är försedda med slätputsade fönsteromfattningar. Den norra och mer representativa fasaden mot Hästgatan är dock mer utsmyckad än övriga sidor med kannellerade vitputsade pilastrar med joniska kapitäl mellan fönsterbågarna och en rusticerad sockel med tjocka fogar. Huvudentrén är placerad på den östra gaveln mot Wallérs plats och har en pardörr i trä med spegelfyllningar i nedre delen och glas i den övre. Dörren omges av smala träkolonner på stensocklar. Längs den södra fastighetsgränsen mot väster finns en tillbyggnad, uppförd strax innan eller kring sekelskiftet 1900, med samma höjd som huvudbyggnaden. Denna har ett flackt sadeltak och en utformning som harmonier med huvudbyggnaden. Tillbyggnaden har fönster endast på den norra sidan mot gården, där även ytterligare en ingång finns. I vinkeln mellan tillbyggnaden och huvudbyggnaden finns i vindsplanet en balkong med smidesräcke. Samtidigt som tillbyggnaden uppfördes renoverades byggnaden och kom att få den nuvarande prägeln. Kring sekelskiftet 1900 tillbyggdes troligen även frontespiserna som ersatte tidigare takkupor. Souterrainvåningen inrymde vid den här tiden källare med matkällare och brygghus, mellanvåningen utgjorde verkstad och vindsvåningen bostad. Under 1930-60-talet fanns i byggnaden ett kafé som hette Strykjärnet. Därefter har bottenvåningen inrymt affärsverksamhet och under 1990-talet användes den nedre delen i byggnadens västra del som keramikverkstad, vilket ledde till vissa förändringar framför allt interiört. Byggnaden har i och med 1700-talets skiftesverksstomme och sin bevarade prägel efter omdaningen kring sekelskiftet 1900 ett byggnadshistoriskt och kulturhistoriskt värde. Dessutom utgör byggnaden ett omistligt inslag i miljön kring Wallérs plats och har där ett betydande miljö- och rumsskapande värde. 
 Interiör  Ej besökt men det ska finnas två kakelugnar från 1800-talet bevarade. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1900    Tillbyggnad, förändring med torn. Utbyggnad mot söder. Ej genomförd.   
1917  E. Hejdenberg.  Förslag till tornbyggnad.   
1933  L. Å. Bergström  Ritning till vattenkastare.   
1943  E. Andersson  Förslag till ventilation, utökning V/A.   
1974    Omfärgning av fasad.   
1990    Uppsättning av skylt.   
1991  E. Andersson  Ändring av lokaler tillkeramikverkstad, uppförande av uthus för gasolugn. Aliminiumdörrar och lockpanel.   
1992    Uppsättning av skyltar.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996