Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Östermur 16

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Östermur 16 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer  1A+B 
 Byggstart  1783 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Mårten Manasse (?) 
 Byggdatumkommentar  Uppskattning samt enligt ägarens uppgift. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning 
 Plantyp  Tillbyggd enkelstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Sockel: Cementputs 
 Fasadmaterial  Bulor, Puts 
 Övriga fasaddetaljer  Synligt bulverk mot gatan och mot söder. Den södra fasaden har fasetthuggna bular. Övriga fasader har gul spritputs. Svart ståndränna, stuprör och vindskivor. Synliga riändar, betongtrappsteg. 
 Fönster  Grönmålade utåtgående med mittpost och lösa innerbågar. Mot gatan fyrrutiga och mot gården sexrutiga. Installerade 1899 och har bevarade beslag. De mot gatan gjordes då också sexrutiga men de minskades ner 1984. 
 Fönsteromfattning  Grön profilerad trälist. 
 Dörrar  Grön parspegeldörr. 
 Dörromfattning  Grön profilerad list 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Svart falsad, skivtäckning 
 Takplåtstyp 2016  1a: Skivtäckt, svart, enkelfalsad. Lagt med en halv plåts förskjutning. 1b: Bandtäckt, svart, dubbelfalsad. 
 Takutbyggnad   
 Skorsten  En svart skorsten av plåt med huv 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnad 1a: Byggnaden uppfördes som en enkelstuga i skiftesverksteknik under 1780-talet. Den har en våning med inredd vind under ett plåttäckt sadeltak. Fasaden har blottlagd skiftesverksstomme med fasetthuggna bulor mot söder. Den norra gavelfasaden är dock reveterad med spritputs och det södra gavelröstet är klätt med panel. Huvudentrén är placerad på den västra långsidan ut mot gatan och är försedd med en parspegeldörr. Byggnaden har tvåluftsfönster, vilka är spröjsade till fyra rutor mot gatan och sex mot gården. Dörr och fönster har omfattningar av grönmålade profilerade trälister. Interiört finns till viss del bevarad inredning i form av profilerade listverk, spegeldörrar samt en reliefmönstrad kakelugn, vilken troligen härrör från en renovering vid slutet av 1800-talet. Den ursprungliga planlösningen är relativt välbevarad. Byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde i sin bevarade stomme och exteriör från 1780-talet och utgör ett viktigt inslag i bebyggelsemiljön på norra Klinten. Byggnad 1b: Byggnaden uppfördes 1899 och utgör en tillbyggnad till bostadshuset. Den upplevs utifrån som en separat enkelstuga, placerad intill bostadshusets östra långsida, där den sträcker sig något längre söderut än den ursprungliga delen. Stommen utgörs troligen av stolpar och regelverk. Den har en våning med inredd vind under ett plåttäckt brutet sadeltak, i vinkel mot det ursprungliga taket. Det nedre takfallet på den södra sidan bryts upp av två takkupor med spröjsade tvåluftsfönster. Byggnadens allra sydligaste del står under ett pulpettak, som löper an mot sadeltaket. Fasaden är reveterad med spritputs och avfärgad gul. Den södra och östra fasaden har ett spröjsat tvåluftsfönster vardera. Trots att byggnaden är uppförd som en tillbyggnad under sent 1800-tal, har den ett utförande som gör att den upplevs som en separat byggnad, vilket är ovanligt för områdets tidiga tillbyggnader. Den har genom den bevarade ursprungliga stommen och volymen ett kulturhistoriskt värde. 
 Interiör  Trägolv, relativt välbevarad planlösning, profilerade listverk, spegeldörrar, bakugnen bevarad, i köket en synlig bulvägg, i vardagsrummet en kantig vit reliefmönstrad kakelugn troligen från renoveringen 1899 eller kort därefter. Taket höjt 1899. På vindsvåningen plastgolv och modernt fönster och nytillverkade dörrar. 
 Källare   
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1929  O Johansson  Installation VA i den bakre gemensamma farstun   
1984  Holger Swahn  Installation nytt VVS   
1984  Birger Andersson  Interiör delvis urblåst och renoverad, ny vindsinredning, nytt bakbygge (byggn 2)   
1985  Grannar  Klagar över att bygglovsritningarna ej följts.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996
    
1996
    
1996