Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Östertull 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Östertull 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1971 
 Byggnaden färdigställd  1973 
 Arkitekt  Bertil Mernsten 
 Byggmästare  SKANSKA AB 
 Byggherre  AB GotlandsHem 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Flerbostadshus, Butik, Kontor 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad, Flerbostadshus, Affär, Kontor 
 Exteriör stilepok   
 Våningar  En våning, två våningar, tre våningar, inredd vind 
 Plantyp  Hyreshusplan 
 Stomme  Betong, Fasadelement 
 Grund / Sockel  Grund: Betongpelare, Sockel: Slätputsad betong, indragen, Yttertrappa: Betong 
 Fasadmaterial  Sprutad glimmerputs, Grov ballast 
 Övriga fasaddetaljer  Uttrappande fasadavslutning uppåt "rakskurna gesimser", mot gårdarna dock endast utförda i brunlaserat trä Släta gavlar mot O och V. Dilatationsfogar med fogmassa mellan de upplevda huskropparna. Skönjbara skarvar mellan de prefabricerade fasadelementen. Som undertak i portikerna och i arkaden, brunlaserade, ohyvlade bräder, delvis med infälld belysning. Div butiksskyltning. 
 Fönster  Inåtgående kopplade fönster med mittpost, 1995 linoljefärgsmålade (ursprungligen brun lasyr) ochförsedda med invändigt kompletteringsglas. I arkaden mot S är butiksfasaderna i stort sett helglasade med skyltfönster. 
 Fönsteromfattning  Varierar mellan fasadtyperna: slätputs, vita där de förekommer. 
 Dörrar  Bruneloxerade aluminiumdörrar, glasade uppe och nere. Soprumsdörrar (mot V) och bakdörrar till butiker (mot gård) av trä, med smal, stående och brunlaserad panel. 
 Dörromfattning  utbyggda, vitmålade skyddstak med hela sidiostycken i prefabricerade betongelement. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPA, samtliga vindsvåningar försedda med plåtklädda takkupor med tegeltäckta sadeltak. 
 Skorsten  Flera ventilationshuvar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden, från 1970-talets början, är ett tidstypiskt och i hög grad prefabricerat flerbostadshus med ett 70-tal lägenheter. Den omfattar fem sammanhängande längor i en rektangulär planform med en mittlänga tvärs över gården. Längs Hästgatan återfinns ett flertal butiker, bland annat blomsterhandel, klädbutiker, frisör och kiosk, samtliga tillgängliga via en arkad med gångbana av betong. Byggnadens huvudsakliga uttryck är dock som ett modernt flerbostadshus. I väster, norr och öster är fasaderna mer slutna, så till vida att inga bostadsentréer leder ut mot gaturummet. Mot väster finns endast en gårdsinfart samt en soprumsdörr. Mot öster finns endast en gårdsinfart samt en kontorsentré. Mot de två bostadsgårdarna i kvarterets inre vänder sig däremot en något öppnare bostadssida. Entréerna till trappuppgångarna vetter in mot gårdarna och de flesta lägenheter har balkonger. Längorna är indelade i fasadsekvenser med sinsemellan varierande våningshöjd, fasad- och snickerikulörer med mera. Byggnaden har ett tegeltäckt sadeltak som bryts upp av plåtklädda takkupor. Även kuporna har tegeltäckta sadeltak. Byggnadens betongstomme är putsad med en grov spritputs med glimmer. Byggnadskropparna i hörnen har vita slätputsade fönsteromfattningar mot gaturummet. Längs de fasadelement som är placerade över Hästgatans arkad, löper en etappindelad bred slätputsad avgränsning som är avfärgad vit. Under takfoten löper spritade rakskurna gesimser. Mot gårdarna är dessa endast utförda i brunlaserat trä. Fönstren är huvudsakligen kopplade, inåtgående tvåluftsfönster med en tvärgående spröjs. Dörrarna är genomgående glasförsedda aluminiumdörrar. Balkongerna har betongsockel och smala stålräcken klädda med röda spjälor. Byggnadens exteriör har inte genomgått några direkta förändringar sedan tillkomsten. Den har kvar den i området traditionella kommersiella sidan mot Hästgatan. Lägenheterna är i varierande storlek, mellan ett till fyra rum och kök. De har i flertalet fall renoverats, men har ändå bevarat en tidstypisk 1970-talsprägel. Ur stadsbildssynpunkt är kvarterets byggnadskomplex dock intressant, då det speglar det tidiga 1970-talsresonemanget kring äldre bebyggelses utbytbarhet och pådrivande av nyexploatering. 
 Interiör  Lägenheter i varierande storlek mellan 1-4 r o k. Moderna materia: målade betongtak, tapeter på gipsskiva eller betong, plastmattor på betong, men i vardagsrum, smal stavparkett, plastlackad. Släta dörrar av plastlaminat, med plasthandtag och smala träfoder.Till vardagsrum glasade dörrar. Fönsterbänkar i kalkstensmarmor. Kontinuerligt utbytta köks- och våtrumsinredningar. Brunlaserade insidor på fönster och balkongdörrar. Stryktåliga trappuppgångar med målade/tapetserade betongväggar, smidesräcke med handledare klädd i plast. Sopnedkast och lägenhetsförråd i trapphus. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1971  Skånska Cementgjuteriets arkitektkontor (B Mernsten), Malmö  Nyuppförande av flerbostads- och affärshus   
1983    Anslutning till fjärrvärmenätet   
1986    Flyttning av GotlandsHems huvudkontor, ombyggnad/anpassning av lokaler mot Ö Tullgränd   
1991    Trappor från den söderut tidigare stängda arkaden mot Hästgatan. Ungefär samtidigt byggdes luckkiosken i SO hörnet om till en kiosk att gå in i; entré på det fasade hörnet.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996
    
1996