Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Fregatten 22

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Fregatten 22 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1400 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Datering osäker. Troligen senmedeltida. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Hotell 
 Exteriör stilepok  Medeltid 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten, Tegel, Korsvirke 
 Grund / Sockel  Slätputsad, grå sockel; Grund: Kalksten; Yttertrappa: Två kalkstenssteg (går ut på trottoaren) 
 Fasadmaterial  Slätputs, grå 
 Övriga fasaddetaljer  Hörnkedjor av kalksten. Markerad korsvirkesgavel åt Strandgatan. Rest av rundbågig portalomfattning i kalksten lämnad oputsad i husets södra långsida. 
 Fönster  Bottenvåning: Moderna fönster med två inåtgående bågar med två rutor per båge. 2:a våningen: Två utåtgående bågar med tre rutor per båge. Ett kvadratiskt fönster mot öster spröjsat i fyra rutor. I västra gavelröstet enkla ospröjsade bågar samt fönster med två bågar och två rutor per båge. Medeltida kopplat igensatt fönster av kalksten i spetsbågiga öppningar med fyrpassform åt Strandgatan. 
 Fönsteromfattning  I liv med fasaden. Det medeltida igensatta fönstret mot Strandgatan har en spetsbågig tegelomfattning 
 Dörrar  Äldre pardörr med rombiskt ställd panel (invändigt igensatt) 
 Dörromfattning  Träomfattning med profilerad panel. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Saknas 
 Skorsten  Två plåtklädda ventilationsskorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett kalkstenshus i två våningar med korsvirkesgavel och tegelbelagt sadeltak. Den kallas för det Rominska huset och har sannolikt ett senmedeltida ursprung med medeltida murverk i två våningar. Vid en restaurering under 1900-talets mitt framkom tidigare okända medeltidsdelar. Dessa liknas med Gamla Apoteket tvärs över gatan, uppfört kring 1200-talets mitt. Dateringen av det Rominska huset är dock oklar. I den östra gaveln mot Strandgatan finns ett spetsbågeformat fönster med tegelomfattning som ej tycks ha ett samband med den inre kalkstensomfattningens form. Under det spetsbågiga fönstret finns en kvadratisk öppning med en medeltida kalkstensram. Denna ram har tolkats vara felaktigt inlagd. Övriga medeltida detaljer i byggnaden är rester efter en rundbågig portalomfattning på den södra långsidan samt tre kalkstenskonsoler i källaren. En teori är att dessa detaljer skall ha återanvänts från en annan 1200-talsbyggnad och att den senmedeltida byggnaden är uppförd och anpassad efter 1200-talshusen med gaveln mot gatan och med samma användning av detaljerna. Dess ursprungliga utformning har sedan ändrats i flera skeden. I ett tidigt skede blev huset ombyggt och korsvirkesgaveln tillkom. Huset var sannolikt högre innan dess. Arkeologiska undersökningar visar även att huset har varit längre mot väster. 1899 övergick fastigheten med det medeltida huset i Visby Bryggeribolags ägo. 1938 lät de inreda huset för personallägenheter. Detta medförde invändig rivning samt nya bjälklag. Även det utanpåliggande trapphuset vid den norra fasadens västra del revs. Rumsdispositionen ändrades och kakelugnar samt äldre detaljer togs bort enligt tidens stilrena ideal. 1958 - 59 skedde en stor om- och tillbyggnad av huset för bryggeriets räkning. Det sammanbyggdes med de övriga byggnaderna på nuvarande fastighet och korsvirkesgaveln rekonstruerades efter tidigare förlaga. Materialet i gaveln är nu tegel med endast markerande korsvirke. Gaveln höjdes något för att inte skära av det spetsbågiga fönstret som togs fram. Vid denna restaurering framkom skeppsristningar från 1600-talet, på den västra gaveln. 1985 skedde en ny ombyggnad med anpassning för hotellverksamhet. Rumsdispositionen ändrades något och mellan byggnad 1 och 2 upptogs inre förbindelser. Vindsvåningen inreddes samtidigt som i byggnad 2. Byggnaden har idag slätputsade ljusgrå fasader med en grå sockelmarkering. Den östra gaveln med korsvirkesdelen har synliga hörnkedjor i kalksten. Den kvadratiska medeltida öppningen samt den spetsbågiga fönsteromfattningen är synliga mot Strandgatan. Resterna efter den rundbågiga portalomfattningen är synliga i den södra fasaden. Byggnaden har genom sin ålder, placering och utformning ett mycket stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde för Visby. 
 Interiör  Modernt inredda hotellrum. Vissa rum med synligt medeltida murverk. Synliga kalkstenskonsoler i källaren. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1938  E. Hejdenberg  Förslag till förändring av bostadshus   
1939    Ansökan om VA-ledningar   
1939  E. Hejdenberg  Förslag till VA   
1958  Klint  Ritningar över om- och tillbyggnad   
1958    Karta för nybyggnad   
1958  K-G Hultman  2 x ritn. över ventilationsteknisk anläggning   
1958  K-G Hultman  2 x ritn. över värme och sanitetsanläggning   
1968  P-E Nilsson  Skiss till utförande av kalkstensmur   
1985  Birger Andersson  Ritningar ombyggnad till hotell samt parkering till hotellverksamhet   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996