Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Gråbrodern 14

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Gråbrodern 14 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1600 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Innehåller i sin södra del ett hus från 1200-tal, tillbyggt till nuv omfattning på 1600-talet. Svensk aln tyder på efter 1645. Dendroprov visar 1614. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Handelsmagasin 
 Senare funktion  Undervisningslokal, Skyddrum 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning 
 Plantyp  Etagelägenhet 
 Stomme  Medeltida murverk, Skalmur, Kalksten, Korsvirke, Lättbetong, Tegel 
 Grund / Sockel  Saknas, rundade yttertrappor av kalksten från 1990 
 Fasadmaterial  Vitkalkad puts med ojämn struktur, från 1990, med äldre möjligen ursp. putsfragment bevarade under. 
 Övriga fasaddetaljer  Modern ljusarmatur, inklädd takfot. 
 Fönster  Två 1700-talsfönster i ursp. karmar, med fyra lika stora lufter, med näbbeslagsförsedda, korsspröjsade bågar och innanfönster, åt V; fyra enkla gustavianska fönster i ursp. karmar, med två lufter och vardera tre rutor samt näbbeslagsförsedda bågar; ett 1800-talsfönster i 1800-talskarm, med två lufter och vardera tre rutor; medeltida spettsbågig öppning med kopplat fönster utformat i gotisk stil 1990; tre kopplade inåtgående enluftsfönster med sex rutor, med rekonstruerade lastluckor av bräder, i det norra gavelröstet. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Ytterdörrar: två skivdörrar, från 1990, klädda med liggande panel och med en oval ruta dess över del, åt Ö; Trädgårddörrar: två spetsbågiga dörröppningar varav den västra är bevisad medeltida med kopplade fönsterdörrar med två dörrblad från 1990, den västra har en rekonstruerad tjärstruken bräddörr; kopplad fönsterdörr från 1990, i förstorad fönsteröppning, till uteplatsen åt V. 
 Dörromfattning  Medeltida kalkstensomfattning med upphängingsjärn, i den spettsbågiga öppningen åt V. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Tre plåtklädda takkupor med pulpettak, tre takfönster, alla från 1990 
 Skorsten  Flera plåtklädda ventilationshuvar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett långsträckt magasins- och bostadshus i en våning med inredd vind under ett högt brant tegelbelagt sadeltak. Dess södra del består av ett stenhus, troligen från sent 1100-tal eller tidigt 1200-tal, tillbyggt till sin nuvarande omfattning någon gång på 1600-talet. Det äldsta stenhuset vars funktion möjligen var knuten till S:t Per och S:t Hans kyrkor omfattade ursprungligen tre valvsektioner varav den nordligaste hade raserat vid tiden för tillbyggnaden. Byggnaden ligger inne i kvarteret och är motbyggd åt söder och väster, av två förrådshus på Gråbrodern 4 . Den vänder sin gavel mot Hästgatan. Den har ett resligt sadeltak med en ursprunglig välbevarad bockkonstruktion, vilken är unik på Gotland. Under denna fanns dubbla förvaringsvindar med lastluckor i den norra gaveln, vilken är av korsvirke. Byggnaden stod i stort sätt oförändrad fram till 1990 och hade då varit obebodd sedan 1950-talet. Valvrummet hade skyddsrumsfunktion från 1945, vilket revs 1990. Då totalrenoverades byggnaden och inreddes till två lägenheter i vardera tre etage, varpå takfallen genombröts av tre takkupor. Den ena lägenheten innehåller det medeltida valvrummet med gotiska dörr- och fönsteröppningar och har i sin övre våning den medeltida gaveln med två triangelbågiga ursparingar. Fasaderna är vitkalkade med en korsvirkesgavel mot norr. Förutom stommen och den unika takkonstruktionen har byggnaden bevarade fönster från 1700- och 1800-tal. Mitt under byggnaden finns en källare som ursprungligen hörde till det medeltida huset. Byggnaden har genom stomme och exteriör från medeltid och 1600-talet ett stort byggnadshistoriskt värde samt ett byggnadstekniskt värde genom den sällsynta takstolen. Med sin stora volym besitter byggnaden även miljöskapande värden. 
 Interiör  Byggnaden bestod innan renoveringen 1990 av ett skyddrum i den södra medeltida delen samt en bostad i den norra delen av bottenvåningen, utan inre förbindelse. Det fanns två oirnredda vindsvåningar. Vid renoveringen delades byggnaden på mitten i två lägenheter i vardera tre etage. Av äldre inredning bevardes listverk, dörrfoder, vissa brädgolv och tak, medan spegeldörrarna fick nytillverkas. Takstolen har delvis lämnast synlig. De medeltida delen består av ett stort rum med två kryssvalv delade av en gördelbåde, golvet är sedan skyddsrumstiden gjutet med ett äldre flisgolv inunder och en marmor beläggning ovanpå från 1990. Golvnivån är ca 1 m lägre än resten av husets. Rummet ingår nu i den södra lägenheten och nås via en hög kalkstenstrappa. I den södra väggen finns två nischer. Källaren ligger mitt under byggnaden och har en golvnivå som är ca 1 m lägre än valvrummet. Den har ett gjutet golv från 1990. Dess norra vägg är ojämn och anses vara den inre delen av medeltidashuset ursp norra yttervägg. (Dokumentation 1989) 
 Källare  Under del av Huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt  Källarnedgång med gjuten trappa och kalkstensmur i fasadens riktning, åt V 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1930  E Hejdenberg  Installtion av vattenledning  1C Sjölund 
1936  Hans Pettersson  Nybyggnad av kiosk   
1937  L A Bergström  Nybyggnad av pergola   
1938  E. Hejdenberg  Tillbyggnad av kiosk.    
1940  L A Berström  Utökning av sanitäranläggning. 
1944  Hilding Hammarström  Uppställande av automat invid kiosken.   
1959  Ola Karth  Förslag till ombyggnad, med förhöjbubg av byggnaden norra del och ändring av planlösningen. 
1963    Upprustning av byggnaden, div ändringar av fasaden, trapphuset åt öster rives, tomten asfaltbeläggs 
1963  Per Erik Nilsson  Ansökan om rivning av den norra delen av huset avslås 
1978  Skånska Cementgjuteriet VVS-avd  VA-installation i samband med ombyggnad 
1989  SKANSKA  Nybyggnad av förrådsbyggnader  SKANSKA 
1989  SKANSKA  Ombyggnad av magasin till tvåfamiljshus, uppförande av förråd, rivning av uthus samt anordning av parkeringsplatser och installation av VA  1SKANSKA 
1989    Nyport i muren   
1990  SKANSKA  Ombyggnad av gårdshus till lägenhet  2SKANSKA 
1994  SKANSKA  Upptagning av takfönster   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996
    
1996