Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Gråbrodern 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Gråbrodern 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1910 
 Byggnaden färdigställd  1911 
 Arkitekt  Carl Gustaf Staberg 
 Byggmästare   
 Byggherre  C.A. Hultgren 
 Byggdatumkommentar  Delar av ett medeltida packhus ingår i källaren under huset, samt delar av 1600-talsbyggnaden i norr och av affärshuset från 1800-talet i söder. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Handelsmagasin, Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Affär, Bostad, Flerbostadshus 
 Exteriör stilepok  Jugend 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp  Hyreshusplan 
 Stomme  Kalksten, Tegel, Medeltida murverk 
 Grund / Sockel  Sockel: Asfaltsstruken betong, Yttertrappa: Kalksten 
 Fasadmaterial  Spritputs, gul av varierande ålder/en slätputsad väggyta mot gården. 
 Övriga fasaddetaljer  Dekorativa ursp.ventilationsgaller av gjutjärn, konsol av kalksten som bär upp hörntornet, därinunder är hörnet avfasat, avfasat virmålat hörn åt gården, profilerad putsgesims i fasadens färg som kragar runt gaveln; fotränna av plåt med ursp stuprör; vindflöjel med byggandsåret; sentida flaggstång i hörnet, markis ovan butiksentrén. 
 Fönster  Ursp. jugendfönster med en till tre lufter delade i två bågar av en högt placerad tvärpost; fyra ursp. skyltfönster varav två har en smal öppningsbar vädringsruta överst; ursp. tvåluftsfönster med två smårutor i sin övre del; smårutade tvåluftsfönster i nationalromantisk stil, i tillbyggnaden i vån 1 tr och 2 tr åt gården, från 1923. 
 Fönsteromfattning  Slätputsade omfattningar, vita åt gatan och gula åt gården. 
 Dörrar  Butiksentrén i det SV hörnet har en ursprunglig dörr med den nuvarande butiksskylten i det nedre spegelfältet och en i senare tid spröjsad ruta i det övre; numera stängd ursp butikstdörr placerad tillsammans med edet norra skyltfönstret med en ruta i sitt övre fält; två skivdörrar av trä till trapphuset åt gården med lunettformade överljus, ursp pardörr med spegelfält åt Ö; skivdörr i trä åt N. 
 Dörromfattning  Kalkstensomfattning till butiksentrén, gemensam slät vitmålad omfattning med rundad övre kant till de båda trapphusdörrarna åt Ö. 
 Takform  Brutet tak, valmat, Torntak 
 Taktäckmaterial  Trekupigt lertegel, Plåt 
 Takplåttyp  Dubbelfalsad järnplåt 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, svart, dubbelfalsad. 
 Takutbyggnad  Hörntorn, ursp. takkupor i två vindsplan, den nedersta mot gatan har tegeltäckt pulpettak med synliga taktassar, de övre mot gården har tegeltäckt sadeltak och är klädda med plåtskivor. En hissbom finns i en av takkuporna mot gårdens gavel. 
 Skorsten  Två äldre skorstenar av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett affärs- och bostadshus med två våningar samt inredd vind. Den innehåller flera äldre huskroppar som blivit kraftigt om- och påbyggda kring 1910-11. Bottenvåningens olika byggnadskroppar är sammanfogade till en helhet. Det finns medeltida källare under mittdelen av huset. Byggnaden blev gestaltad i dess nuvarande volym och utformning av handlaren C A Hultgren, efter ritningar upprättade av C. A. Staberg. Byggnadens tidstypiska utformning med drag av jugend utgörs främst av dess högresta brutna tak, rundade hörntorn med plåthuv och fönsterpartier med olika bredd och vertikal indelning. Dess exteriör är välbevarad med ursprungliga fönstersnickerier och fasadmaterial från 1910-11. Fasaderna är gult spritputsade med vita släta fönsteromfattningar och det brutna mansardtaket täcks av trekupigt rött tegel. Längs takfoten löper en putsad gesims. Taket är genombrutet av takkupor till vindsvåningen. C A Hultgren inrymde sin delikatessaffär i bottenvåningen. Våning 1 och 2 innehåller 1900-talets paradvåningar. Den ursprungliga rumsindelningen är till stora delar bibehållen, med bland annat serveringsgångar och pigkammare. I det nordöstra hörnet av av huset ligger en tillbyggnad i två våningar för badrum. Denna stöttas av en järnbalk i markplanet. Byggnaden besitter ett stort kulturhistoriskt värde med sina medeltida murverk samt dess välbevarade 1910-talsutformning. Den utgör exteriört en viktig miljöskapande sammanhållande del av den från sekelskiftet 1900 tillkomna bebyggelsen kring denna nedre del av Hästgatan. 
 Interiör  Butikslokal delad av en vägg i två rum, som ursprungligen utgjorde skilda butiker, vars ingångar kvarstår idag och som sedermera har inrymt vävateljé respektive restaurang och nattklubb. Våningen 1 tr innehöll ursp. en paradlägenhet som 1969 inreddes till kontor, varpå stora förändringar gjordes. 1987 inreddes den åter som bostadlägenheter. Våningen 2 tr har även den innehållit en paradlägenhet om 5 rum o kök. Den delades under 1960-talet i två lägenheter. De två norra rummen ingår idag i en separat bostad med balkong åt gårdssidan. Våning 3 tr har ursprungligen använts som lager, men nyttjas sedan 1960-talet som bostad. Interiören har ej besökts. 
 Källare  Under del av Huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt  Två balkonger med smidesräcke åt gården, hörntornet omfattar den andra våningen medan den nedre är avfasad, byggnaden är sammanbyggd och har inre förbindelse med byggnad 2. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
       
1911  C G Staberg  Ombyggnad och påbyggnad av 1½ våning, installation av vatten och avloppsledning samt WC   
1923  E Hejdenberg  Tillbyggnad av badrum i andra och tredje våningen   
1925  L Å Bergström  Utökning av vatten- och avloppsledning och installation av badrum.   
1926  L Å Bergström  Förslag till flyttning av kök från byggnad 1 till byggnad 3a och b.   
1952  Gilbert Hansson  Utökning av VVS   
1963  Nils Lindström  Förslag till upptagande av ännu ett skyltfönster åt S, rivning av mur mot Hästgatan, knacka ned puts på gavel, riva sopbod av trä,   
1969  C Hjukström  Ändring av lgh till kontor och förslag till ändring av bottenplanet till diskotek   
1971  Gilbert Hansson  Utvidgning av VA-anläggning   
1984  Värmetekniska byrån  VA-installation i samband med inredningen   
1984  bj-konsult  Inredning av restaurang och diskotek i bottenvåningen   
1987    Ändrad användning av kontor till bostäder   
1989    Inredning av vind till lägenhet   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996