Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Gråbrodern 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Gråbrodern 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Troligen uppfört någon gång under 1200-talet, tillbyggt under 1600-talet. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Handelsmagasin 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Affär, Bostad 
 Exteriör stilepok  Medeltid, Romanik 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Öppen planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  Delvis äldre puts 
 Övriga fasaddetaljer  1993 rekonstruerad hissbom över lastluckan, 1993 rekonstruerad svalgång i ursp läge, utan förbindelse med marken, 3 dekorerade ankarslut av gjutjärn från 1910-11, bomhål, 1993 rekonstruerad hängränna av trä åt S, av plåt på traditionellt sätt åt N. 
 Fönster  Västra gaveln: 1993 rekonstruerade fyrluftsfönster, med näbbeslagsförsedda bågar indelade i smårutor, enligt 1700-talsutseende, med högt placerad tvärpost i fönster i våningen 1 tr., placerade i fasadens liv; ursp ljusglugg till vinden överst i gavelröstet med galler av järn från 1993; Södra sidan: hög urspunglig ? fönsteröppning med korgbåge försedd med enkelt enluftsfönster med välvt överstycke och åtta rutor och ett sentida järngaller på insidan; en mindre fönsteröppning med korgbåge med ett mindre kopplat enluftsfönster med sex rutor, båda placerade i fasadens liv; vindsglugg med rundbågig överkant med en djupt sittande renoverad äldre återanvänd blyspröjsat fönster med färgat (delvis medeltida ?) glas. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Västra gaveln: 1993 rekonstruerad trädörr klädd med rombisk panel, enligt 1700-talsutseende, placerad i fasadens liv; rekonstruerad lastlucka, till vinden, av bräder, med öppningsbar ljuslucka, i öppning vars tegelvalv är rekonstruerat, assymetriskt placerad åt söder samt djupt sittande i fasaden; Södra sidan: rekonstruerad tegeltomfattad portöppning med tudorbåge och rekonstruerad pardörr av bräder med smidda bandgångjärn, placerad i fasadens liv; rundbågig dörröppning försedd med djupt sittande orangeridörrar samt pardörr av bräder i fasadenliv, båda från 1993. 
 Dörromfattning  Ursp. tegel/kalkstensomfattningar, sannolikt ursp. överputsade. Ljusgluggen till vinden åt väster har dock en finhuggen omfattning. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Äldre enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Saknas 
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Huset som idag används som bostad och butik, är ett medeltida encelligt romanskt packhus troligen från 1200-talet. Byggnaden som är murad i kalksten omfattar två våningar med valvslagen vind och tunnvalv i bottenvåningen. Taket är ett brant högt sadeltak täckt av enkupigt tegel, med den yttersta raden av tegel lagd i bruk vid gavlarna. Sannolikt finns det även en nu igenfylld källare under bottenvåningen. Huset är mot söder och öster sammanbyggt med andra hus. Byggnaden uppfördes sannolikt som packhus. Den norra delen av byggnaden samt övervåningens ålder är okänd, men inreddes till bostad under 1600-talet. Vindsvåningen är interiört orörd och har ursprunglig puts med spår efter valvformarna. I början av 1900-talet genomgick byggnaden en ombyggnad, skyltfönster togs till exempel upp i gatufasaden. Under 1800- och 1900-talet var det huset helt putsat. Ett fotografi från 1905 visar byggnaden med putsade fasader och målade fasadskyltar för Oscar Almers manufaktur och sybehörsaffär. 1993 genomgick byggnaden en omfattande restaurering. Medeltida byggnadsdetaljer togs fram och rekonstruerades och där det medeltida formspråket försvunnit återställdes detaljer som funnits under 1700-talet. Fasaderna frilades från puts och fick utstrukna bruksfogar med antydan till slamning. I den västra gaveln rekonstruerades de båda nedre våningarnas fönster- och dörröppningar. De fick ett antaget 1700-talsutseende, då spåren efter medeltida öppningar hade försvunnit vid tillkomsten av skyltfönster under 1910- talet. Andra våningsplanets fönsteröppningar förstorades sannolikt under 1600- alternativt 1700-talet. Alla snickerier samt beslag är rekonstruerade efter förlagor och nytillverkade. En lastlucka med hissbom samt en svalgång rekonstruerades i den västra respektive den södra fasaden mot gården. Den södra fasaden mot gården har delvis rekonstruerade tegelomfattningar och en balkong till det andra våningsplanet, efter förlaga av en medeltida svalgång. Till balkongen finns en rekonstruerad medeltida rundbågig öppning. Den norra fasaden är helt sluten då det låg ett medeltida stenhus intill den under medeltiden. Byggnaden utgör ett av Visbys bäst bevarade byggnader från medeltiden. De medeltida tunnvalven i bottenvåningen och i vindsvåningen gör den ovanlig. Byggnaden har därigenom ett stort kultur- och byggnadshistoriskt värde. Den har även ett pedagogiskt värde genom redovisandet medeltida detaljer och murverk. 
 Interiör  Tunnvälvt rum med gördelbåge i bottenvåning, som ingår i butiken i byggnad 1. Äldre brädgolv. Tre fyrkantiga nischer finns i den norra resp. östra väggen. Ytterliggare en nisch har funnits men försvann, då öppningen till byggnad 1 togs upp på 1900-talet. Det tunnvälvda rummet utgjorde under 1600- och 1700-talet dagligstugan i den stora högreståndsbostaden, och murgenombrottet i den östra gaveln togs då upp för passage till det åt öster liggande brygghuset. Våningen 1 tr. innehåller en bostadslägenhet tillsammans med en del av byggnad 1. Dagens lägenhet med sovrum, vardagsrum och kök är identisk med 1600-talets "kammare, sal och förmak". Från ombyggnaden på 1790-talet finns taklister samt deux-battanger med mässigtrycken. Dagens parkettgolv är från 1920-30-talet, I salen finns också takrosett. I den södra väggen finns en ursp. nisch. Vindsvåningen är välvd med ett spetsbågigt valv och har kvar sin medeltida karaktär. Dess väggar har delvis ursprunglig puts, i vilken man kan se valvformens avtryck. Dess golv höjdes 1910-11, 12 cm, men man lämnade 1600-tals golvet under det nya. Dragband från 1910-11 ligger mellan golven. I väggarna finns 8 synliga öppningar, varav minst 5 är ursprungliga. Genomgång till vinden i huset åt söder, igensatt med silikattegel vid ombyggnaden 1911. En spetsbågig nisch med stenhylla finns i den södra väggen. Ingång till vinden genom rundbågig dörröppning i den östra gaveln troligen upptagen på 1700-talet, med återanvänd bräddörr. Ovanför och intill denna finns två medeltida ljusgluggar, med rundbågiga tegelvalv. Genom valvet finns ett hål för rökgång, troligen från 1600-talet. Skorstenen togs bort i början av 1900-talet. Byggnadens botten- och mellanvåning ingick i den stora högreståndsvåning som var "stamfastighetens" enda bostadsvåning från 1600-talets mitt fram till början av 1910-talet. 
 Källare   
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1909  C G Staberg  Upptagande av skyltfönster med butiksentré i den västra fasaden.   
1926  L Å Bergström  Förslag till flyttning av kök från byggnad 1 till byggnad 2.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996