Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Gråbrodern 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Gråbrodern 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer  1A 
 Byggstart  1600 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggnaden motsvarar i sin nedre våning möjlligen det trähus som anges på 1697 års karta. Dess övre våning tillkom någon gång mellan 1765 och 1772. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Affär, Bokhandel 
 Exteriör stilepok  Traditionell, 1700-tal 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Förändrad enkelstuga, Tillbyggd enkelstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, Natursten 
 Grund / Sockel  Sockel: Huggen kalksten 
 Fasadmaterial  Spritputs, ljusgul, från 1991 
 Övriga fasaddetaljer  Vit profilerad gesims åt gatan, utstickande bjälklagsändar åt V, butiksskylt i smide, notisskåp placerat mellan fönstren. 
 Fönster  2 mindre skyltfönster från 1947 i karmar från början av seklet; 4 enkla utåtgående tvåluftsfönster i fasadens liv med sex rutor, varav 3 med näbbeslag och ett med enkla 1800-tals beslag, i den övra våningen; kopplat tvåluftsfönster med sex rutor i takkupan. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Skivdörr av trä, till butiken, med ruta i sin övre hälft och med indragen placering i en äldre karm. Portgången har träport klädd med liggande panel från 1991, med en ingångsdörr i. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Äldre enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Plåtinklädd takkupa åt Ö. 
 Skorsten  En hög slätputsad skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett reveterat skiftesverkshus i två våningar med den södra gaveln i sten och täckt av ett sadeltak. Den står på en låg kalkstensgrund och är mot söder sammanbyggd med det intilliggande huset på Gråbrodern 5. Genom byggnadens norra del går ett portlider in till gården. Den är tillbyggd och integrerad åt öster med en flygelbyggnad 1b, vilken ursprungligen innehöll en köksfunktion. Byggnadens nedre våning är möjligen från 1600-talet. Den övre våningen är tillkommen någon gång mellan 1765 och 1772. 1738 beskrivs byggnaden som en enkelstuga med oinredd vind, ingång från gården med kök i en tillbyggd då förfallen del, 1b, med tillhörande källare. 1772 omnämns byggnaden åter i en bouppteckning och överensstämmer med 1738 års beskrivning med undantag att en förstuga samt en övervåning tycks ha tillkommit. 1789 beskrivs salen vara försedd med papperstapeter och kökstillbyggnaden i sten fanns fortfarande kvar. En akvarell från 1850-talet, av P. A. Säve, visar att byggnadens västra fasad mot S:t Hansgatan var reveterad i två våningar, med utstickande riändar mellan första och andra våningen samt längs takfoten på det tegeltäckta taket. Den ursprungliga bostadsfunktionen delades på 1800-talet in i en lägenhet per våningsplan invändigt sammanbyggda med gårdslängan, 1b. Bottenvåningen inreddes till affärslokal på 1880-talet då "Ridelius bokhandel ", som fortfarande bedriver sin verksamhet här, flyttade hit. Under 1800-talets andra hälft eller vid tidigt 1900-tal avsågades de utskjutande riändarna och ersattes längs takfoten av en profilerad gesims. Butikslokalen mot gatan utökades 1912 med en tillbyggnad vid den östra fasadens södra del mot gårdslängan 1b, och blev invändigt integrerad med denna. 1947 tillkom de nuvarande skyltfönstren som sitter i de tidigare skyltfönstrens karmar. Den senaste förändringen skedde 1991 då exteriören renoverades. Byggnaden är exteriört väl bevarad med låg kalkstenssockel, spritputsad 1800-talsfasad med en vit profilerad gesims, enkupigt rött tegel lagt på sadeltak och äldre fönster, möjligen 1700-tal efter en äldre indelning. Gatufasaden har små skyltfönster. Interiört är den övre våningens sal delvis bevarad med brädgolv och en kakelugn från 1800-talet. Byggnaden utgör med sin skiftesverksstomme i två våningar, en av få flervåniga skiftesverksbyggnader i innerstaden. Den har trots vissa förändingar med sin stomme, exteriör och placering ett stort kulturhistoriskt värde och utgör en viktig miljöskapande del av bebyggelsen kring denna del av S:t Hansgatan. 
 Interiör  Butiksinteriör i bottenvåningen tillsammans med byggnad 1b. I den övre våningen finns en ursprunglig sal vilken idag används som galleri. Denna har ett gammalt brädgolv och en rektangulär vit kakelugn bevarad. Då hela interiören renoverades 1991 revs en äldre förstuga i bottenvåningen och trappan till den övre våningen ersattes med en ny, med en ny placering. 
 Källare   
 Uppvärmning   
 Övrigt  Fönstren har försetts med markiser åt gatan. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1912  Emanuel Hejdenberg  Tillbyggnad åt norr   
1930  Wilhelm Dahlquist  Utvidgning av vattenledning   
1939  Emanuel Hejdenberg  Förslag till sammanbyggnad till ett komple. Aldrig genomfört.   
1947    Ändring av butiksdörr och skyltfönster.   
1977  A Wessman  Ändring av VA-ledning   
1986  TTH Arkitektfirma  Tillbyggnad av gårdshus   
1990  Byggprojektering  Om- och tillbyggnad   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996