Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hammaren 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hammaren 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1760 
 Byggnaden färdigställd  1760 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Christian Kusk (?) 
 Byggdatumkommentar  A: Osäkert byggår 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Servering 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Enkelstuga, Vinkelbyggnad 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, C: Regelverk 
 Grund / Sockel  Slätputs, asfaltstruken, torpargrund under f d verandan (1C) 
 Fasadmaterial  Gul spritputs (guldockra) 
 Övriga fasaddetaljer  1A :Mot gatan, en vitkalkad profilerad gesims. Falsade, svarta stuprör. Äldre gatunamns- och -nummerskyltar. Nya vindskivor av trä. Mot gården profilerade, synliga riskallar och äldre tillbyggd köksfarstu av falurödfärgat resvirke med locklist. I SV vinkeln mellan 1A och 1B balkong på stolpar, med spjälräcke av trä. 
 Fönster  Mot gatan kopplade, utåtgående tvåluftsfönster, tre rutor höga de flesta utbytta omkring 1940-talet. Mot gården och i takkupor kopplade, utåtgående tvåluftsfönster utan spröjs. Snickerierna utvändigt målade grågröna. 
 Fönsteromfattning  saknas 
 Dörrar  F d huvudentrén (1A) mot O nu blinddörr: inåtgående tvåbladig nyrenässansdörr från omkring 1890, med spegelindelning och upptill glasad med gjutjärnsgaller. Nuvarande entrén (1C) med nytillverkad ytterdörr i traditionell, äldre 1800-talsstil. Liggande panel och litet runt fönster i gångbladet samt smalt sidoblad. Mot gården köksfarstu, standarddörr av 1940-talstyp. Två källardörrar (1A resp 1C) enklare bräddörrar av autentisk 1800-talstyp. 
 Dörromfattning  saknas 
 Takform  Sadeltak, C: Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Lertegel, C: Plåt 
 Takplåttyp  C: Falsad skivtäckning 
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt, omålad, dubbelfalsad. 
 Takutbyggnad  takkupor på 1B, en åt N två åt S, varav den ena med balkongdörr 
 Skorsten  A: En putsad skorsten av tegel B: En putsad skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett om- och tillbyggt bostadshus, vars äldsta del, som sannolikt härrör från 1700-talets mitt, har en reveterad skiftesverksstomme. Den har två vinkelställda tillbyggnader från 1800-talets andra hälft in mot gården. Den äldsta tillbyggnaden har även den en reveterad skiftesverksstomme. Mot gården sticker skiftesverksstommens riändar ut ur fasaden. Den yngre tillbyggnaden, som uppfördes 1896 i den norra innervinkeln mot de båda äldre huskropparna, var ursprungligen en glasad veranda. Sedan 1930-talets mitt är även verandan inbyggd och reveterad. Mot gatan är dess fasad uppdragen över takfallet. Fasaden är täckt med en gulavfärgad spritputsad. Byggnadens båda äldsta etapper har tegeltäckta sadeltak. Den yngre tillbyggnaden har ett plåttäckt pulpettak. I den högre tillbyggnaden bryts båda takfall upp av takkupor, en mot norr och två mot söder. En av dessa kupor är utgång till en balkong. Balkongen står på stolpar och är försedd med ett spjälräcke. Under balkongen finns en köksfarstu, klädd med faluröd panel. Mot S:t Hansgatan finns den ursprungliga entrén, en pardörr. Dörrbladen har spegelfyllningar i nederdelen och gallerförsedda fönster i överdelen. Entrén är numera en igensatt blinddörr. Huvudentrén är flyttad till utbyggnaden i norr och har en pardörr med liggande panel och ett litet, ovalt fönster i den bredare gångdörrens övre del. Köksdörren vetter mot söder och utgörs av en enkel paneldörr. Mot gårdssidan finns även två äldre källarnedgångar, täckta av bräddörrar med ålderdomlig prägel. Fönstren utgörs huvudsakligen av kopplade tvåluftsfönster, vilka mot gaturummet har spröjsade bågar. Mot gaturummet har byggnaden en välbevarad 1800-talsprägel. In mot gården bär den tydliga spår av renoveringar från 1900-talets mitt, främst vad det gäller takkupor, dörrar och fönster. Interiört har byggnaden en välbevarad planlösning och en del inredningsdetaljer som snickerier och en kakelugn från sent 1800-tal. Det finns även en sandstensspis med 1700-talsursprung. Spisen är inflyttad från öns landsbygd i sen tid. I övrigt har huset 1950-talsinredning med smärre moderniseringar. Byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde samt även ett miljöskapande värde i och med sin skiftesverksstomme från 1700-talet och den välbevarade volymen, de kvarvarande delarna av interiören samt 1800-talsexteriören mot gaturummet. 
 Interiör  Huvudsaklig indelning bevaras, liksom en kakelugn från sent 1800-tal, dörr- och sockelsnickerier. 1700-tals sandstensspis ditflyttad i sen tid från landsbygden. I övrigt 1950-tals inredning med smärre moderniseringar. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1896  okänd  tillbyggnad av severingsveranda/glasveranda (1C) längs norra långsidan av vinkeltillbyggnaden 1B. 
1935  Karl Norberg  ombyggnad av köket (i 1B) och glasverandan (1C) sätts delvis igen med täta väggar 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996