Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hammaren 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hammaren 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1760 
 Byggnaden färdigställd  1793 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  G.H. Enbeck (1793) 
 Byggdatumkommentar  År för byggstart antagande, årtalet 1793 hänför sig möjligen till en en om- och tillbyggnad som präglar huset. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Kontor 
 Nuvarande funktion  Bostad, Flerbostadshus, Kontor 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind, loft 
 Plantyp  Sexdelad plan 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  slät cementputs, gråmålad 
 Fasadmaterial  Gul spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Nyhuggen entrétrappa i kalksten, 4 steg med rundade hörn. Vid trappan sentida svängda handledare i järnsmide. Över gatan hängskylt i smide med traditionell. utformning. Mot gatan äldre fönsterluckor med spegelindelning och äldre smide. Vitkalkad kraftig gesims. Moderna svarta vindskivor och stuprör i plåt. Stor altan med räcke av korr. plåt ovanpå taket till utbyggnaden 1B i S. Utbyggnadens mur mot gatan trappad och täckt med kalkstenshällar, råkopp. Moderna svarta hängrännor, stuprör och vindskivor i plåt. 
 Fönster  Kopplade tvåluftsfönster (utbytta ca 1960), 3 rutor höga, mot gatan inåtgående i ursprungliga. karmar samt sidoljusfönster i en båge. Övriga fönster utåtgående. I V takkupan 3 fönster, 2 rutor höga. I källarplanet mot V tätspröjsade tvåluftsfönster, 6 rutor/båge. Mot gatan ursprungliga karmar. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Entrédörren mot Ö kopia av originalet i rokoko, inåtgående med korgflätad nedre spegelfyllning. Överljusfönster med sirad spröjsning och inskription: 17 GHE 93. Två dörrar mot gården av modern typ, 1960-tal. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel, B: Plåt 
 Takplåttyp  rödmålat falsat, skivtäckning 
 Takplåtstyp 2016  Band- eller skivtäckt, svart, enkelfalsad. 
 Takutbyggnad  På västra långsidan lång takkupa eller förhöjd övervåning, tillkommen i etapper. I ändarna två sadeltakade takkupor, förbundna med en lång kupa med pulpettak, inalles 5 fönster. Mot gatan (O) 4, mot gård (V) 1 modernt takfönster. 
 Skorsten  Två skorstenar av silikattegel, En vit, hög putsad skorsten av kalksten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett flerbostadshus med kontorslokaler som uppfördes i flera etapper under 1700-talets andra hälft. Den är uppförd med en kalkstensstomme i suterräng, i en våning med två inredda vindsplan och källare. Huskroppen står under ett tegeltäckt sadeltak. Det västra takfallet bryts upp av en långsträckt takkupa, med formen av tre sammanbyggda frontespiser. Ovanför denna finns ytterligare ljusinsläpp, till det andra vindsplanet, i form av mindre takfönster. Även det östra takfallet är försett med några takfönster. Mot den södra gaveln finns en tillbyggnad i en våning under ett plåttäckt pulpettak. I tillbyggnaden, som uppfördes under 1700-talets sista decennium för att inrymma köksutrymmen, finns sedan en av flera ombyggnader på 1940-talet även ett badrum. Fasaden är täckt med en gulavfärgad spritputs. En balkong, med stomme och räcke av trä, är utbyggd över tillbyggnadens tak. Balkongen nås via en paneldörr. Balkongdörren har spröjsat fönster i den övre delen och ett sidoljusfönster i samma utförande. Huvudentrén är centralt placerad och något inskjuten i gatufasaden. Den består av en pardörr med spegelfyllningar i rokokostil. Entrén har även ett överljusfönster med sirad spröjsning som innehåller inskriptionen 17 GHE 93 efter ägaren vid tiden, skepparen Georg Hindrich Enbeck. Entrén nås via en kalkstenstrappa i fyra steg med rundade hörn. Mot gården finns två entréer. Båda är försedda med samma typ av paneldörr med en rutmönstrad, frostad glasruta i övre delen. Fönstren består huvudsakligen av spröjsade tvåluftsfönster. Mot gatan är dessa inåtgående och försedda med spegelindelade luckor som alla har äldre smidesbeslag. Byggnaden har genomgått flera ombyggnader, främst under 1940- och 1960-talen, då takkupor och balkonger tillkommit i samband med inredandet av de båda vindsplanen. Vid ombyggnaderna har inredningen förändrats så att den idag har en tydlig 1960-talsprägel. Byggnaden har, trots kraftiga ombyggnader, en relativt oförvanskad gatufasad av vad som anstår ett borgarhus från 1700-talet. 
 Interiör  Genomgripande ombyggd och moderniserad, mest 1960-tals standard. 
 Källare  Under hela huset, Suterräng 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1916  K Romin?  Ej utfört förslag till biografteater på tomtens SO del   
1926  E Hejdenberg?  Installation av vatten- och avloppsledningar   
1942  C E Gustafson  installation av WC i nedre och övre hall. Inredning av badrum i köksutbyggnaden (1B).   
1944  K D?  Installation av vatten och avlopp i byggnad 1(och 4 brygghus)   
1945  K J Klint  Större ombyggnad. Centralvärme (olja), kakelugnar mm revs. köksmodernisering, tvättstuga i sut.plan   
1960  K J Klint  Stor omb, övervån. lgh moderniserad, utökad takkupa mot V, balkong i S, takf mot O. Bv Kontor & lgh   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996