Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hammaren 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hammaren 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1590 
 Byggnaden färdigställd  1650 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande. Sent 1500-tal enligt M. Clemmensen (Bulhuset). Knuttimrad del tillbyggd. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Enkelrad (?) 
 Stomme  Knutimmer, Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  PUTSAD, slät 
 Fasadmaterial  svarttjärad TRÄPANEL, synligt skiftesverk, gul slätputs 
 Övriga fasaddetaljer  Delvis utstickande, profilerade riskallar samt i öster profilerade/snidade kraftiga konsoler eller knektar. Hängränna av trä/urholkad stock, utskjutande bakugn samt liten tillbyggd farstu under plåttak på norra fasaden. Källarnedgång på norra långsidan via utvändiga lutande luckor. 
 Fönster  1800-tals snickerier i kvadratiska 1700-talsöppningar. Utåtgående tvåluftsfönster, 2 rutor höga med originalbeslag , bland annat av näbbtyp med mera. Lösa innerbågar. I västra gavelspetsen litet 1700-tals loftsfönster i fyra rutor. Vissa fönster kopplade bågar. 
 Fönsteromfattning  Profilerade i trä, gerade hörn, dock inte samtliga fönster. 
 Dörrar  Värdefull äldre bräddörr med ovalt fönster, äldre handtag och gångjärn m m. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Äldre lertegel 
 Takplåttyp  Falsad 
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKFÖNSTER, ett äldre mot norr, ett modernt mot söder. 
 Skorsten  Två putsade skorstenar varav en med profilerat krön 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus var äldsta del, den östra, är en skiftesverkskonstruktion, sannolikt uppfördes någon gång under 1500-talets sista årtionden. Något senare förlängdes huset ut mot gatan med en knuttimrad byggnadsdel. Byggnaden är i en våning med källare under en del av huset och inredd vind. Taket är ett brant, tegeltäckt sadeltak där takfallen bryts upp av var sitt takfönster. Fasaden i skiftesverksdelen är till större delen putsad, med gul slätputs, och försedd med snidade riändar. De kraftiga hörnstolparna är försedda snidade, profilerade konsoler. Båda gavelrösten är, liksom gatufasaden, klädda med locklistpanel. Trästommen och panelbräderna är tjärade. Gavlarna är, likt resten av byggnaden, försedda med kvadratiska, spröjsade tvåluftsfönster. I den västra gavelspetsen finns dessutom ett mindre, spröjsat loftfönster. Några av fönstren är försedda med profilerade omfattningar. En murad bakugn och en mindre farstuutbyggnad samt en källarnedgång skjuter ut ur det norra fasadlivet. Entrédörren utgörs av en äldre bräddörr med ett ovalt fönster i den övre delen. Den lutande källarnedgången täcks av ett par enkla brädluckor. Fönster och dörrar är målade i en ljusbrun kulör. Det är osäkert när bakugnen tillkom, vilket föranledde en höjning av takets bjälkar. Sannolikt var det redan någon gång under 1700-talet. Fönster, dörrar och farstuutbyggnaden samt fasadens panel härrör från 1800-talet. Interiört präglas byggnaden i hög grad av renoveringar gjorda på 1970- och 1980-talen, då bland annat ett nytt kök inreddes i bottenvåningen och ett badrum samt två sovrum inreddes i vindsvåningen. I huset finns ändå en hel del bevarade äldre detaljer, såsom brädgolv och bakugn samt en kakelugn från 1800-talet. I nystugan, vardagsrummet finns dessutom avancerade 1600-talsmålningar som tros vara utförda av Johan Bartsch d y, även kallad Johan Målare. Byggnaden har, med sin ovanliga stomme från 1500- och 1600-talet, ett byggnadsteknikhistoriskt värde. Den har även ett stort kulturhistoriskt värde i och med sina bevarade 1600-talsmålningar samt ett miljöskapande värde i gaturummet. 
 Interiör  Ej besökt personligen: Restaurerad på 1970- och 80-talen med modernt kök och badrum, övriga interiörer varsamt restaurerade med bla bevarad kakelugn (sent 1800-tal), spiskomplex med bakugn, brädgolv samt en innervägg (ursprungliga hsets västgavel) med sena 1600-talsmålningar med akantusmotiv. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el (?) 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1932  E Hejdenberg  installation av vatten och avlopp   
1941  E Johansson  Uppmätning av hus 1 och 2   
1968    reparation av västra gaveln   
1973  Jan A:son Utas  Utvändig restaurering, invändig modernisering samt inredning av vinden med bostadsrum/bad.  Rolf Karlsson 
1982  Jan A:son Utas  Modernisering, framtagande av väggmålningar   
1992    omläggning tegeltak   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996