Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hjälmen 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hjälmen 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1733 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggnaden utefter S:t Michaels gränd är uppskattningsvis uppförd under 1700-talets första hälft eller mitt med utbyggnad från 1890-talet. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, Resvirke 
 Grund / Sockel  Sockel: Huggen kalksten från 1989 åt sydväst, Yttertrappa: Kalksten 
 Fasadmaterial  Spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  En bjälklagsände är synlig i SÖ hörnet av den äldre byggnaden. Taket ligger i liv med fasaden på den ursprungliga delen av byggnaden. Taket har vindskivor i brun plåt. 
 Fönster  Tvåluftsfönster med dubbelkopplade utåtgående bågar spröjsade för tre rutor (1950-tal). 
 Fönsteromfattning  Fönstren saknar omfattningar. 
 Dörrar  De två entréerna mot gränderna har spegeldörrar av 1800-talsmodell med överljusfönster. I trapphuset på gården sitter en 1950-talsdörr med smal stående panel och stor råglasruta. 
 Dörromfattning  Entréerna mot väster och mot norr har omfattningar av profilerade lister. Ingången på byggnadens östra sida saknar omfattning. 
 Takform  Brutet tak, Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel, Tvåkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Taket lyft i östra delen av byggnaden längs Kaskens gränd. Takkupor i mansardtakets norra och södra takfall. 
 Skorsten  En plåtklädd skorsten, En stor putsad i södra takfallet i norra byggnadsdelen. 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus i skiftesverksteknik som uppfördes omkring 1733, vilket har byggts till under senare tid. Den ursprungliga byggnadsdelen har en våning med källare och med inredd vind under ett tegelklätt mansardtak. Både det nordöstra och det sydvästra takfallet bryts upp av vardera en centralt placerad takkupa. Under takfoten löper en vit, profilerad gesims. Fasaden är reveterad och spritputsad samt avfärgad i en rosa kulör. Byggnaden är försedd med spröjsade tvåluftsfönster. Huvudentrén är centralt placerad i den nordöstra fasaden mot S:t Michaels gränd och har en pardörr av 1800-talskaraktär med speglar och ett överljusfönster. Framför dörren finns en kalkstenstrappa i två steg. Samtliga dörr- och fönstersnickerier är brunmålade. 1896 genomfördes en tillbyggnad av bostadshuset och två lägenheter inreddes. Troligen var det vid detta tillfälle som huvudbyggnaden försågs med mansardtak. I samband med tillbyggnaden uppfördes sannolikt det nuvarande trapphuset mot gården och det sydöstra takfallet på tillbyggnaden höjdes. Tillbyggnaden har en restimmerstomme i två våningar och står under ett tegeltäckt sadeltak Fasaden och huvudentrén är utformad likt huvudbyggnaden. Trapphuset är rektangulärt format och står under ett plåttäckt pulpettak. I den sydöstra fasaden finns en dörr, klädd med stående panel och glasruta i den övre delen. Fönstren utgörs av enluftsfönster. Under 1950-talet skedde en renovering vilken främst har präglat byggnaden interiört. I den ursprungliga huvudbyggnaden finns den gamla murstocken med murad spiskåpa bevarad. I källaren finns delar av ett äldre golv, belagt med kalkstensflis, bevarat. Byggnaden har, med sin ursprungliga skiftesverksstomme från 1700-talets första hälft, ett högt kulturhistoriskt värde. Den är en god represent för de byggnader som under slutet av 1800-talet anpassades till den ökade efterfrågan på bostäder. Byggnaden har bevarat sin småskalighet i gaturummet och betingar därmed även ett miljöskapande värde för kvarterets arkitektoniska helhet. 
 Interiör  Interiört domineras byggnaden av en av restaurering utförd på 1950-talet. Den gamla murstocken med murad spiskåpa finns kvar i köket i den ursprungliga delen. En rak trappa leder till övervåningen till höger innanför ytterdörren mot S:t Michaels gränd. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1896    Tillbyggt med bostadsdel, inredning av vind.   
1941    Införande av V/A.   
1952    Invändig restaurering. Nya golv, dörrar.   
1976  Willy Ström  Installation av WC. Nya vattenrör.   
1978    Isolering av tak i på vind. Byte av tegel.   
1986    Östra gaveln putsad   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996