Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hornet 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hornet 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1250 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  J.P. Ytterberg (?) 
 Byggdatumkommentar  Antagande, gäller byggnad B. För A antas 1853.Årtalet hänför sig till en ritning i ViLA som visar byggnaden med nuv.volym. Huset har dock äldre delar. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  B: Packhus 
 Senare funktion  A: Stall, Teater B: Källare, Packhus, Restaurang 
 Nuvarande funktion  Krukmakeri, Samlingslokal, Uthyrningsrum 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  A: Två våningar, B: En våning med inredd vind 
 Plantyp  Hyreshusplan, Sal, Trapphus, Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Medeltida murverk 
 Grund / Sockel  Sockel: Blågrå sockelmarkering, Yttertrappa: Kalksten med rundade hörn, Betongtrappa med kalkstenskivor 
 Fasadmaterial  Grå ädelputs 
 Övriga fasaddetaljer  Vit plåtinklädd gesims samt dito gavelgesimser, Frälsningsarméns skylt åt V, flaggstång över entrén åt Ö. På vardera långsidan skiljer partier i putsen ut sig, anvisande 2 igensatta fönster. 
 Fönster  Kopplade utåtgående tvåluftsfönster med fyra till sex rutor, från 1938, placerade i äldre karmar täckta av ett träfoder, i fasadens liv; fönster till den övre våningen med mitt- och tvärpost och fyra likstora lufter, vardera luften i 2 rutors höjd, sammanlagd fönsterhöjd 4 rutor; större lunettformat fönster med äldre båge, flankerat av två halva lunettformade fönster med bågar från 1970-tal, i det norra gavelröstet. Byggnadskroppen B har inåtgående kopplade tvåluftsfönster med tre rutor i vardera båge i markplanet, något indragna i fasaden; f ö likadana fönster, fast utåtgående och placerade i fasadens liv; vindsfönstret är ett snedställt enkelt kvadratiskt fönster med fyra rutor. Tillbyggnaden har två överhängda enluftsfönster. 
 Fönsteromfattning  Träfoder i fasadens liv på del A, saknas på del B. 
 Dörrar  Huvudentrén i byggnadens del A har en hög pardörr djupt placerad i fasaden med höga rutor i de övre speglarna, och gustavianska spegelfält täckta med masonit i de nedre. Åt nordost: två pardörrar, varav den ena har fyra lika stora spegelfält och den andra har gustavianska spegelfält täckta med masonit, båda något indragna i fasaden omgivna med rikt profilerat foder. Åt nordväst: två pardörrar med sex rutor i vardera dörrblad och gustavianska spegelfält, den ena dörrens fält är helt överspikade med masonit, åt väster. I del B finns en fernissad entrédörr i ek med två dörrblad med vardera en hög ruta och stålskodd nedre del. Entrén skyddas av ett plåttak uppburet av smala silverfärgade stålrörskolonner. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak, B: Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Röd plåt 
 Takplåttyp  Dubbelfalsad bandtäckning (1970-tal) 
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt, svart, troligen enkelfalsad. Enligt tidigre inventering är taket från 1970-talet. 
 Takutbyggnad  Takfönster från 1970-talet på del A, 2 takfönster från 1938-39 på del B. 
 Skorsten  A: Två plåtklädda ventilationshuvar, B: En hög skorsten av silikattegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är uppförd i kalksten och har sitt ursprung i medeltid. Den ligger i souterrain och har i öst 2 våningar respektive i väst 3 samt inredd vind. Fasaden är putsad och avslutas uppåt av plåttäckt sadeltak, pulpettak på en senare tillbyggnad. Huset består av två delar. 1A är den del som ligger i fastighetens nordöstra hörn och som har medeltida delar i södra änden med bland annat nu igenbyggt gatuvalv, indraget från Mellangatan. I övrigt är det medeltida murverkets utsträckning okänt. Under 1700-talet låg på huskroppens plats en lada och ett boskapshus tillhörande den fastighet som då omfattade hela nuvarande kvarteret. Den andra byggnadskroppen, 1B, i direkt anslutning söderut till 1A, är ett medeltida stenhus i full höjd. Den östra gavelspetsen är dock troligen ommurad eller av reveterat trä. Byggnaden var under medeltiden troligen ett packhus med något annorlunda utformning än idag. Den nuvarande volymen och huvudsakliga utformningen är troligen från 1700-talet eller säkert från mitten av 1800-talet. 1748 redovisas byggnaden som källare, tillhörig den fastighet som då omfattade hela det nuvarande kvarteret. I teckningar av P A Säve från 1840-talet och 1853 skymtar gatuvalvet och byggnaden 1A som då har bostadskaraktär. I teckningarna kan man också se en interiör av det kryssvälvda rummet, utan bjälklag, men med bevarad rundvälvd port mot Mellangatan samt en väggnisch. Redan på 1840-talet låg varietésalongen Oscarssalen i huset. Ägaren J P Ytterberg på 1850-talet bedrev en nöjes- och krogrörelse dit Oscarssalen hörde. Även senare ägare före och under Frälsningsarméns tid har bedrivit krog eller restaurang i huset. Från 1853 finns en enkel ritning, troligen till en ombyggnad av huset till nuvarande volym och huvudsakliga utformning. Gatuvalvet sattes då igen. På 1880-talet flyttade Frälsningsarmén in på fastigheten, men står som egen ägare först år 1907. 1938-39 byggs huset om genomgripande med nya ytskikt, snickerier, delvis ny planlösning och nya betongbjälklag läggs in under det före detta gatuvalvet. Redan tidigare hade Oscarssalen förändrats något. Byggnaden präglas interiört och i viss mån exteriört av ombyggnaden 1938-39. För närvarande planeras en ombyggnad med delvis återupptagande av gränden, inglasad, samt återgång till ett äldre utseende beträffande ytskikten i exteriören. Byggnaden har med tanke på sitt i hög grad välbevarade ursprung ett högt kulturhistoriskt värde. Dess funktion genom tiderna, som offentlig lokal, speglar människors situation i samhället och har därför såväl socialhistoriskt som samhällshistoriskt värde. 
 Interiör  Källaren som utgör den östra hälften av byggnaden är oinredd och av tjocka murverk indelad i fyra rum. Genom två av rummen löper en takbjälke med dimensionen 400 x 400 mm. Två fundament till idag rivna eldstäder och 1800-tals spegeldörrar, finns i källaren. Den västra delen utgör en souterrainvåning inredd till affärslokal, vilken nås via en dörr i den norra fasaden och ett oinrett rum i söder. Igenom detta södra rum samt källarens södra rum löpte fram till 1850-talet en medeltida gränd, vilken alltså var överbyggd av ett valvhus. I båda byggnadskropparnas fd ytterväggar finns nischer efter dörr- och fönsteröppningar till denna gränd bevarade. Bottenvåningen består förutom av trapphuset, av en lägenhet inredd 1938 och renoverad på 1980-talet samt ett lagerutrymme till krukmakeriet i byggnadsdel B. Den övre våningen består förutom av trapphuset av två mindre kontorsrum, varav det ena har ett äldre brädgolv, och en stor sal. Denna inreddes 1855 som teatersalongen, "Osakssalen" och blev på 1880-talet kyrkosal till frälsningsarmen. Den renoverades 1938 varifrån det mest av interiören stammar. Den har ett lackerat trägolv, putsade oljemålade väggar med en ljusbrun bröstnings- och sockellist, spegeldörrar, troligen ursprunglig kraftig profilerad taklist och ett kassettak. Scenen byggdes om 1938. I del B finns en medeltida högkällare, täckt med fyra kryssvalv i sin övre del. Valven är i rummets mitt uppburna av en pelare vilken omfattar båda våningsplanen och har ett rikt ornamenterat kapitäl samt i en kolonntrumma urtag för (borttagen) bärlina synlig i källaren. I valvrummets västra vägg finns en nisch som ursprungligen troligen har varit ingången till rummet. Västerut finns ett långsmalt, tunnvälvt rum (eller ursprungligen separat hus), också som högkällare. I N muren bevaras flera ursprungliga, delvis ändrade medeltidsöppningar. I våningen 1 tr finns kök och matsal inredda samt ett trapphus med trapphall. Scenen i Oscarsalen omfattar en del av detta våningsplanet. Vindsvåningen är inredd till tre mindre rum. 
 Källare  A: Under del av huset, Medeltida murverk B: Under hela huset, Medeltida murverk, Suterräng 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1910  Fr Hammarström  ändring av rum i bv, ny rökgång.   
1934  Frälsningsarméns byggnadsexpedition  uppmätning. Ändring av scenen i Oscarssalen, utfört 1935?   
1936  K J (?)  2 WC-rum i källarens tvättstuga ("gränden")   
1938  Frälsningsarméns byggnadsexpedition  Invändig ombyggnad. Nya betongbjälklag över källaren, ny genomgång mellan det kryssvälvda och det tunnvälvda rummet (S öppningen).   
1946  Helge (Hägg?)  invändig ombyggnad till restaurangkök m m i bv.   
1977    ombyggnad för pentry m m i suterrängplanet, samt rum för uthyrning (1b)   
1987    ändrade V/A-installationer   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996
    
1996