Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Atterdag 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Atterdag 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1896 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  N.A. Nyström (1875) 
 Byggdatumkommentar  Avser nuvarande utseende. Volymen var samma innan, empirekaraktär. Stenstommen är byggd efter 1785, möjligen under 1800-talets första decennier. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Affär, Garveri 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok  Nyrenässans 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Trä 
 Grund / Sockel  Kalksten, troligen. Kalkstenssockel, utskjutande. Trappsteg av kalksten på trottoaren. 
 Fasadmaterial  Puts, vit, slät. 
 Övriga fasaddetaljer  Kraftig takgesims, omvikt på gavlarna. Svart fotränna, vita stuprör. 
 Fönster  1896, 1tr, trelufts m. t-post, grönmålade, utåtgående. Bv har mindre skyltfönster, gallerförsett S. Södergaveln 2tr har ett äldre fönster spröjsat till sex rutor. Åt gården gallerförsedda fönster. 
 Fönsteromfattning  Profilerad putsomfattning runt om. Ej på gårdssidan. 
 Dörrar  N pardörr m. speglar, ev. 1896, glas i överdelen m. galler, utåtgående, brunmålat trä. S modernare insticksdörr i smal, liggande brun panel. SÖ hörnet en indragen grön, utåtgående dörr m. bandgångjärn. Till trapphuset en utåtgående brunbetsad dörr m. glasruta, stående panel. 
 Dörromfattning  Profilerad puts åt torget i väster. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Plåt, svart, ståndfalsad (nyare i söder) 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, svart, enkelfalsad. Lagt med raka falsar. 
 Takutbyggnad  Frontespis V+Ö, sadeltak. 
 Skorsten  En skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett tvåvåningshus med inredd vind som inrymmer en tobaksaffär och frisersalonger samt bostad. Den fick sitt utseende, med nyrenässanskaraktär, vid en omfattande om- och tillbyggnad 1896. Den äldre, norra delen, uppfördes sannolikt under 1800-talets första hälft och har ett nedre våningsplan med en stomme av sten, medan huset i övrigt har en reveterad trästomme. Taket är ett plåttäckt sadeltak som i båda takfall bryts upp av frontespiser. På gårdssidan, invid den östra fasaden, finns ett trapphus i tre våningsplan. Fasaden är täckt med en vitavfärgad slätputs. Under takfoten löper en kraftig, profilerad gesims med omvik runt gavlarna. I fasaden mot Södertorg finns dessutom en våningsavskiljande gördelgesims samt profilerade omfattningar runt dörrar och fönster. Byggnaden har två entrédörrar mot gatan och två in mot gården. Den norra entrén mot Södertorg har två parställda spegeldörrar med gjutjärnsgaller i de övre dörrhalvorna. Den södra gatuentrén har en modernare, glasad paneldörr. De båda entréerna har ett stort trappsteg vardera i form av en kalkstenshäll. Av dörrarna in mot gården är den ena en glasad paneldörr, som leder in i trapphuset. Den andra gårdsentrén är indragen i det sydöstra hörnet och består av en enkel paneldörr. I bottenvåningen finns tre större skyltfönster mot gatan. Trapphuset har vertikalt placerade enluftsfönster. I övrigt har byggnaden huvudsakligen treluftsfönster med T-poster. Vid ombyggnaden 1896 förlängdes huset mot söder och byggdes på med en våning i reveterat trä. Då ändrades även fasaden till dess nuvarande utseende, samtidigt som dörrar och fönster byttes ut och kompletterades. Dessutom ersattes ett flackt faltak av det befintliga plåttaket och frontespiserna samt trapphuset tillkom. I den södra delen inreddes, vid ombyggnaden 1896, en sal till våningens trerumsbostad. Sedan 1950-talet inrymmer denna del en frisersalong, liksom bottenvåningens mellersta och norra del. På bottenvåningen, in mot gården, fanns länge en taxiväxel, men den södra delen av bottenvåningen upptas idag helt av tobaksaffären. På vinden är en bostad inredd. Huset har behållit de flesta utvändiga karaktärsdragen sedan ombyggnaden runt sekelskiftet. Det är ett tydligt exempel på de större byggnader som uppfördes längs Adelsgatan och runt Södertorg som en följd av den uppblomstrande handeln i området vid järnvägens tillkomst under slutet av 1800-talet. Även invändigt har husets funktion behållits sedan den stora ombyggnaden med bostad i den övre delen av byggnaden och butiker och frisör i de nedre regionerna. Detta gör att huset innehar ett stort kulturhistorisk värde och utgör ett omistligt inslag i stadsbilden. 
 Interiör  Tamburen har fyrkantiga kalkstensplattor på golvet och en gulmålad pardörr till frisersalongen. Trapphuset har pärlspont. Salongen 1tr i söder har två kakelugnar, i norra rummet en finare med rosa/guldfärgad dekor, profilerade originalsnickerier. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1896    Tillby., förändring av boningshus; gesimser, omfattningar, fönster större, nya dörrar, en våning till i söder mm   
1925  Knut Bergström  VA-ledningar   
1927  H. Jacobsson  VA-ledningar   
1931  Hans Petterson  Tillby; kiosk N   
1943  E. Andersson  Utökning av VA-ledning   
1943  E. Andersson  Förslag till ventilation   
1952  Philips Neon AB  Neonskylt på gavel, "Nestle salong"   
1960  Philips Neon AB  Väst, "Tobak, tidningar"   
1961  Philips Neon AB  "Frisör"   
1966  Martin Strängborn  Utökning VA-ledningar   
1968  JA Rasmussons snickeri  Rivning av uthus på tomten   
1969    Utbyte av två dörrar till affärslokal   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996