Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hotellet 10

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hotellet 10 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1989 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Visby Arkitektgrupp AB 
 Byggmästare  Sören Lundgren Byggkonsult AB 
 Byggherre  Kungl. Maj:t och Kronan 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Kontor 
 Senare funktion  Kontor 
 Nuvarande funktion  Kontor 
 Exteriör stilepok  Modernism 
 Våningar  Fyra våningar med vind 
 Plantyp  Korridor 
 Stomme  Cementtegel 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå cementputsad betong 
 Fasadmaterial  PUTS, terracit (?) rödbrun 
 Övriga fasaddetaljer  Enkel tegelornamentik i listform ovanför parvis grupperade, högre fönster; rombisk reliefdekor ovanför huvudentrén samt triangelformiga dito överst i de trappade takfallspartierna. Sydgaveln med avrundad spets är upphöjt över taknocket. 
 Fönster  Inåtgående kopplade tvåluftade fönster med mittpost i varierande höjd med 4 resp 6 rutor. Rödbruna aluminiumbågar. De lägre kvadratiska fönstren ligger rytmiskt i olika höjd jämfört med de högre. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Tvådelade glasade, spröjsade koppardörrar till gatu- och gårdsingången. Förrådsdörrar i röd plåt, två på ömse sidor om gatuentrén samt två vid gårdsfasaden. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak, Planttak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden som uppfördes 1989 inrymmer kontorslokaler. Den ersatte då ett bostadshus, från 1876, på platsen. Kontorsbyggnaden har en cementtegelstomme i fyra våningar med vind under ett tegeltäckt sadeltak. I den nordöstra delen finns ett inbyggt hisschakt som sträcker sig upp över takfoten i nivå med taknocken. Hisschaktet är försett med ett plant, plåttäckt tak. Mot den östra långsidan finns en lägre, mindre utbyggnad, med ett tegeltäckt pulpettak. Utbyggnaden inrymmer bland annat en gårdsentré. Långsidorna har trappade partier som sträcker sig över takfallet. Sydfasaden har i överkanten avrundat gavelröste som är upphöjt över taknocken. Fasaden har en rödbrun cementputs som bryts upp av enkel, horisontell tegelornamentik. Ovanför huvudentrén, som är placerad mot Strandgatan, finns en rombiskt formad reliefdekor. Triangelformad dekor av samma karaktär är infogad i de trappade takfallspartiernas övre delar. Huvudentrén är djupt inskjuten i fasaden. Den är försedd med en glasad pardörr med ramverk av koppar. Gårdsentrén har en enkeldörr av samma typ. Huvudentrén flankeras av förrådsdörrar, helt täckta med röd plåt. Ytterligare två förrådsdörrar av samma typ finns i gårdsfasaden. Fönstren utgörs nästan uteslutande av spröjsade tvåluftsfönster i varierande höjd, med två respektive tre rutor per båge. De högre fönstren är placerade parvis, så att de regelbundet ansluter till de högre takfallspartierna. Fönstren har rödbruna bågar av aluminium. Planlösningen följer samma princip som det sammanlänkade huset på Hotellet 12, med mindre arbetsrum ut mot fasaderna och bredare, gemensamma utrymmen i mitten. En del av bottenvåningen har en gjuten skyddsrumsfunktion. I vindsvåningen finns ett större sammanträdesrum. Ett trapphus sammankopplar de båda husens olika nivåer. I gatufasaden binder vissa likheter i den arkitektoniska utformningen samman byggnaden, med den äldre byggnaden på Hotellet 12, till ett mera sammansatt byggnadskomplex. Byggnaden utgör, genom sin välanpassade arkitektur, ett viktigt inslag i stadsmiljön och gatubilden. 
 Interiör  Inredning till kontorslokaler i våningsplanen, till skyddsrum i bottenvåningen och sammanträdesrum i vindsvåningen. Planlösningen har följt det ombyggda husets Hotellet 12 princip dvs små arbetsrum vid fasad och i mitten ett bredare rum än normalkorridor avsedd för gemensamma funktioner. 
 Källare   
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, fjärrvärme 
 Övrigt   

 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996