Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hotellet 12

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hotellet 12 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1895 
 Byggnaden färdigställd  1897 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Ludvig Bertholson 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Hotell 
 Senare funktion  Hotell 
 Nuvarande funktion  Kontor 
 Exteriör stilepok  1890-tal 
 Våningar  Tre våningar med inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Tegel 
 Grund / Sockel  Grund: Betong, Sockel: Kalkstensskivor, Yttertrappa: Kalksten, inåtgående 
 Fasadmaterial  Ljusbrun slätputs, Detaljer i gråvit och ljusbeige puts 
 Övriga fasaddetaljer  Genom pilastrar i ljusare puts markerat mittparti mot gatan; utskjutande mittrisalit med svängd sadeltak, avfärgad i ljusare beige ton, med igensatta fönsteröppningar förutom ett spröjsat, runt f i gavelspetsen. Profilerad tak- och gördelgesims. Dropplist i grönmålat plåt i nedre fönsterraden mot gatan 
 Fönster  Gruppvist placerade, djupt liggande höga fönster i gatufasaden, utåtgående, kopplade, med 4 lufter varav de nedre spröjsade med 3 rutor var, mitt- och tvärpost. Bredare f med 3 lufter i översta våningens mittparti. Ljusgröna snickerier. 
 Fönsteromfattning  Smala upphöjda putslister (ej bottenvåning) 
 Dörrar  Igensatt huvudentré 1989, omgjord till brett fönster med 4 lufter. Blindad ingång vid N gaveln, under den låg källaringång med stålluckor och stentrappa (tillhör eg. Hotellet 13). Gårdsingång till bägge fastigheterna via Hotellet 10. 
 Dörromfattning  Rakt avslutad, profilerad omfattning i kalksten. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPA 13 st med rektangulär form, det mittersta åt gatan med segmentbågeformat tak 
 Skorsten  Två svarta skorstenar av plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes mellan 1895-1897 som annex till Visby Hotell. 1954 byggdes den om och inreddes med kontorslokaler. Den förändrades ytterligare interiört 1989, då den sammankopplades med en nyuppförd kontorsbyggnad på Hotellet 10 i söder. Byggnaden har en stomme av tegel i tre våningar, med källare under en del av huset och med inredd vind. Taket är ett tegeltäckt sadeltak som bryts upp av sammanlagt tretton stycken takkupor, i varierade utföranden. Den artikulerade putsade tegelfasaden, var ursprungligen rikligt utsmyckad med bland annat utsirade balkonger och baldakiner, men dessa skalades till stora delar av vid ombyggnaden till kontorslokal, på 1950-talet. Byggnaden har dock kvar den genom pilastrar, gesimser och fönstergrupperingar ursprungliga, artikulerade fasadutformningen. Fasaden har ljust brun kulör upptill och ljust beige nertill. Dessa partier avgränsas genom en mellan första och andra våningen avskiljande kransgesims. Gårdsfasaden bryts upp av en centralt placerad, utskjutande risalit med utsvängt sadeltak. Risaliten är avfärgad samma beiga kulör som fasadens nedre del och har igensatta fönsteröppningar, förutom ett runt, spröjsat fönster i gavelspetsen. Byggnaden beträds, sedan 1989, via huvudentrén och gårdsingången till kontorsbyggnaden på Hotellet 10 i söder. Den ursprungliga entrén, med central placering från gatan, sattes igen med ett brett fönster vid ombyggnaden 1989. Den är dock tydligt markerad eftersom dess profilerade kalkstensomfattning och breda, släta trappa finns kvar. Det finns även en blinddörr på den norra gaveln. Under denna blinddörr finns en källaringång, täckt med järnluckor. Fönstren utgörs huvudsakligen av gruppvis placerade fyraluftsfönster med kraftigt markerade mitt- och tvärposter. De nedre bågarna är spröjsade i tre rutor. Snickerierna är målade ljust gröna. Ett trapphus sammankopplar de båda husens olika nivåer. Vid den interiöra ombyggnaden 1989 bevarades inredningen och utsmyckningen i den gamla hotellobbyn, som numera fungerar som kafeteria. Det sparades även en del snickerier i det första våningsplanet. Genom ändringar i planlösningen skapades flera arbetsrum, ekonomi- och sanitetsutrymmen. Byggnaden följer i princip samma planlösning som den sammanlänkade kontorsbyggnaden på Hotellet 10, med mindre arbetsrum ut mot fasaderna och bredare, gemensamma utrymmen i mitten. Trots den till stora delar avskalade 1800-talsarkitekturen, utgör byggnaden ett byggnadshistoriskt och kulturhistoriskt värdefullt inslag som samverkar i gatumiljön med övriga, intilliggande byggnader. 
 Interiör  I nedre våningen f d hotellfoajé, nuv. kafeteria med stengolv, inredd med öppen spis i marmor, utsmyckad på 1920-talet med kannelerade stenkolonner, väggbröstningar och dekorationsmålade väggar, taklister och tak med klassisistiska drag. Väggmålningar med marmoreringar etc från 1930-talet av Curt Viberg (?) finns även i de angränsande sammanträdesrummen. Marmorerade träkolonner med svarvade kapitäl i mittzonen i våningsplanen. En del originaldörrar bevarade samt profilerade golvlister, bågar, dörrfoder, profilerade fönstersnickerier och fönstersmygar. I vissa rum bevarade befintliga trägolv. Innertaken något sänkta. Planändring i våningsplanen genom frigjord mittzon från småutrymmen. vinden inreddes till fläktrum för Hotellet 10 och 12. Ett trapphus byggdes i skarven mellan husen med olika nivåer. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1920    Renovering, ombyggnad   
1926  E Hejdenberg  Installation av vatten och avlopp  A Nilsson 
1956  Olle Karth  Ombyggnad, utökad v-a  Byggnadsproduktion i Visby AB 
1989  Visby Arkitektgrupp  Ombyggnad, modernisering  SLB Lundgren Byggkonsult 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996