Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hypoteket 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hypoteket 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1690 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Johan Wolter 
 Byggdatumkommentar  Byggnaden uppfördes av resterna av ett medeltida stenhus, någon gång mellan åren 1681 och 1697. Byggnaden fick sin nuv fasad 1875. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Affär, Bostad 
 Senare funktion  Bank, Kontor, Restaurang 
 Nuvarande funktion  Bank, Kontor, Restaurang 
 Exteriör stilepok  Nyrenässans 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Huggen kalksten, Yttertrappa: Kalksten, ett steg framför huvudentrén, Betong med kalkstenshällar och smidesräcken 
 Fasadmaterial  Rosa slätputs från 1989. 
 Övriga fasaddetaljer  Klassicistisk fasaddekor med hörnkoloner, gördellist och profilerad gesims, i markerande vit färg, på alla synliga fasader; ankarslut med sent 1600-talsutseende; svarta bokstäver bildande "Gotlands hypoteksförening"; smidesskylt. 
 Fönster  Kopplade utåtgående tvåluftsfönster från omkr. 1930- talet, i bottenvåningen, med tre rutor i vardera båge, varav de nedre är insynsskyddade och har skriften "Gotlands Hypoteksförening", placerade i äldre karmar i fasaden liv; ett enkelt tvåluftsfönster från 1800-talet är bevarat åt NV; ett fönster åt SV har försetts med järnluckor då rummet innanför har nyttjas som bankvalv; den övre våningen har fyrluftsfönster med högt placerad tvärpost och två ruor i vardera nedre båge och en ruta i vardera övre båge, placerade i fasadens liv. 
 Fönsteromfattning  Vita profilerade putsomfattningar i övervåningen. 
 Dörrar  Fernissad ekport till huvudentrén i NO med dubbla dörrblad och järngallersförsedda rutor i dess över del och med smårutat överljus, från 1910; två pardörrar till källaren, klädda med liggand profilared panel och med ovala fönster, från 1988. 
 Dörromfattning  Vit profilerad putsomfattning runt huvudentrén. 
 Takform  Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupor åt NO och SV, putsade med tegeltäckt sadeltak och utskjutande taksprång och dess fönster har välvd överkant, en lastlucka åt SV med utsjutande gavelröste uppburet av snidade träkonsoller, genombryter gesimsen, samtliga från 1947. 
 Skorsten  Två plåtklädda skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ursprungligen ett köpmanshus, som uppfördes av rådmannen Johan Wolter någon gång mellan åren 1681-1697 på ruinerna av ett medeltida magasin. Den har två våningar, källare och inredd vind under lertegeltäckt valmat sadeltak. Medeltida murverk kvarstår möjligen i två våningsplan. I källaren finns en rundpelare bevarad och under golvet finns en rikt flödande vattenåder. Åt norr anpassar sig husets bredd efter den gränd som fram till 1800-talet gick här. Åt öster är huset ihopbyggt med fastighetens andra kalkstensbyggnad. Byggnaden, som har ett attraktivt läge vid Donners plats, ägdes under 1700-talet av inflytelserika köpmän som Matthias Lythberg och bröderna Georg och Jacob Donner. Husets interiör var vid denna tid dekorerad med tak- och väggmålningar av Johan Bartsch den yngre. Ingång med trappa låg då mot Donners plats. 1874 förvärvades huset av Gotlands Hypoteksförening och genomgick därefter en ombyggnad. Exteriören erhöll vid ombyggnaden sin nuvarande klassicistiska och horisontellt betonade fasaddekor med strängt symmetrisk fönstersättning. Fasaden fick en dekor med tak- och gördelgesims, hörnlisener och profilerade fönsteromfattningar. Hypoteksföreningen inhystes till en början i våningen en trappa upp medan gatuplanet inrymde Gotlands Enskilda bank. Då banken flyttade till sitt nyuppförda hus på Hästgatans motsatta sida 1907, flyttade Hypoteksföreningen ned i sina nuvarande lokaler i den nedre våningen. Inredningen från denna tid finns till stor del bevarad idag, även om lokalens planlösning senare har ändrats, främst 1985. 1907 tillkom troligen även den jugendinspirerade ingången på husets norra sida. Byggnaden har kvar sitt valmade, tegeltäckta tak 1700-talets början, men genombröts av takkupor 1947, då vinden inreddes till kontor. Vid en fasadrenovering 1989 erhöll byggnaden sin nuvarande rosa kulör med vit markerad dekor, vilken inte helt överensstämmer med 1870-talets stenimiterade, enhetliga färgsättning. Källaren inreddes till restaurang 1989 varpå de båda källarnedgångarna mot Donners plats fick nya trappnedgångar. Byggnaden har i och med det bevarade medeltida murverket och som en del av ett köpmanshus med anor tillbaka till 1600-talet betydande historiska- och funktionella kontinuitetsvärden. Dessutom har huset med sitt framträdande läge vid Donners plats ett omistligt miljöskapande värde i gaturummet. 
 Interiör  Bankinteriör från 1910 i bottenvåningen vars planlösning ändrades något 1985 men som fortfarande som bevarat huvuddelen sin ursprungliga inredning, med bl a betjäningsdiskar, ådringsmålade spegeldörrar med etsat glas, fotlister, och ljusarmatur. Moderna ytmaterial förekommer dock. Ett något senare tillkommet bankvalv är bevarat. Trapphuset är välbevarat med svart/vitt kakelgolv och en snidad brunmålad trätrappa. Vindsvåningen inreddes till kontor 1947. Våningen 1 tr innehållande kontor moderniserades på 1980-talet. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1910  A Serboni  Ändring av plan och fasad, upptagande av dörr mot Donners plats   
1929  Wilhelm Dahlquist  Installation av vatten- och avloppsledning samt wc   
1943    Uppmätningsritning den sydvästra fasaden   
1947  Gilbert Hansson  Utvidgning av vatten- och avloppsledning   
1947  L B F  Inredning av vindsvåning till kontorslägenhet, upptagning av takkupor   
1949  L B F  Inredning av arkiv med betongväggar i källaren   
1956    Totalrenovering, omfärgning av fasad   
1970  Gilbert Hansson  Ändring och utökning av va-installationer   
1974  Gilbert Hansson  Utökning va-installationer   
1979  Byggcentrum  Va-installation vindsvåningen   
1985  Värmetekniska byrån  Ändringar av va-installation   
1985  Hjukströms Arkitektkontor  Mindre ändringar i planlösning i bv., ombyggnad av vindsvåningen   
1988  Värmetekniska byrån  Installation av VVS i samband med ombyggnaden av källaren   
1988  Hjukströms Arkitektkontor  Ombyggnad av källarvåningen till restaurang   
1990  Hjukströms Arkitektkontor  Div ombyggnader i bv   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996