Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Hypoteket 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Hypoteket 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1860 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  J.F. Smedman (?) 
 Byggdatumkommentar  Byggnaden är med tanke på dess stildrag antagligen uppförd på 1860-talet. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Hotell, Bostad 
 Senare funktion  Kontor, Bostad 
 Nuvarande funktion  Kontor, Bostad 
 Exteriör stilepok  Nygotik 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp  Paradlägenhet, Vinkelbyggnad 
 Stomme  Kalksten, Tegel 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten 
 Fasadmaterial  Ljusgul slätputs 
 Övriga fasaddetaljer  Gotiserande tegelornamentering i fasadens färg, trappgavlar, profilerad vitmålad gördellist och gesims, kornisher över de mittersat fönstren på NO fasaden, två balkonger med smidesräcke mot gården från 1902 resp 1935. 
 Fönster  Kopplade inåtgående tvåluftsfönster med en ruta i vardera båge, placerade något indragna i fasaden, fönsterhöjden ökar med varje våning; jugendfönster med trelufter och smårutad överdel i trapphuset; ursp. X-spröjsade vindsfönster, i tre bågar, varav den mittersta är större än de andra. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Ursp. fernissad ekport till huvudentrén åt NO, med korsformade spegelfält, något indragen i fasadlivet; butiksdörr av ek åt NO, vars två dörrblad har höga rutor, från 1989; fernissad ekdörr åt SV klädd med rombisk panel och med en rombisk ruta, placerad i fasadens liv; pardörr med speglat till källarvåningen åt NV, numera ständigt öppna då det i utrymmet innanför har placerats en bankomat. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Plåtklädda takkupor med sadeltak åt NV och SV, från 1988. 
 Skorsten  Tre oktogona, putsade skorstenar av tegel med profilerade krön avtäckta med plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes troligen i sin nuvarande volym på 1860-talet av källarmästaren J F Smedman som hotell med en paradvåning två trappor upp. Den är uppförd i vinkel och har en stomme av kalksten och tegel. Byggnaden är i tre våningar med källare och inredd vind under lertegeltäckt sadeltak. Möjligen innehåller byggnaden rester av två, möjligen tre medeltida stenhus, vilka delvis kvarstår i alla tre planen. Huset har två bevarade medeltida högkällare i sin västra del samt ett kryssvälvt rum i markplan. Mellan de två västligaste stenhusen löpte det fram till mitten av 1800-talet en gränd, över vilken byggnaderna var sammanlänkade med ett valvhus. Valvet är idag synligt i byggnadens källare. Exteriört härrör stiluttrycket från en renovering vid sekelskiftet 1900 och har en är starkt prägling av nygotisk tegelornamentik med blinderingar och takfotsfriser, fantasifulla fönsteromfattningar samt ett centrerat entréparti åt Hästgatan markerat med pilastrar. Byggnadens historicerande drag är förtydligade med en trapphusgavel åt sydost och krenelerade oktogona skorstenar. Den ursprungliga fasaden hade stenimiterande puts i bottenvåningen samt pilastrar och listverk i en från resten av fasaden avvikande färg. I husvinkeln åt sydöst finns ett trapphus som fick sitt nuvarande utseende 1908. Interiört finns vissa detaljer som snickerier, trapphusgolv och flera dörrar bevarade. I paradlägenheten finns det mesta av den ursprungliga planen bevarad tillsammans med inredningsdetaljer som listverk, spegeldörrar och parkettgolv. Byggnaden med volym och stomme från 1860-talet och exteriör från sekelskiftet 1900 utgör ett omistligt miljöskapande inslag i gatubilden och har ett stort kulturhistoriskt värde. 
 Interiör  I källarens mittsektion, igenom vilken den medeltida gränden löpte, finns kryssvalvet till valvhuset över gränden bevarat. Rummet sattes istånd som gillestuga på 1960-talet, varpå några medeltida dörröppningar togs fram. Ett blyspröjsat 1600-tals fönster finns bevarat och en kopia av sitter i det västra rummet. Grändens kullersten finns bitvis bevarad. Källarens sydvästra resp. nordöstra del utgör de nedre delarna av två bjälklagsförsedda medeltida högkällare. Den nordöstra källaren vars tak och väggar är klädda med pärlspont inreddes delvis till bankomatstation 1996. I markplanet finns tre kryssvälvda rum av vilka två alltså utgör de övre delarna av de två högkällarna. Trapphusets har ett ursp. kakelgolv och en kalkstenstrappa kvar. I vån. 1 tr. finns en kassavalvsdörr från 1908 bevarad. Våningen 2 tr innehåller en paradlägenhet med bevarade parkettgolv, spegeldörrar och lister, men för övrigt moderna ytmaterial. Vindvåningen planeras att inredas till två lägenheter inom de närmaste åren. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1905    Balkong till lgh i vån 2 tr, åt gården.   
1908  C A Staberg  Ombyggnad av trapphus, inredning av kassavalv   
1934  Arne Ekbom  Installation av värmeledning   
1934  Wilhelm Dahlquist  Installation av vattenledning   
1935  Arne Ekbom  Utvidgning av va-ledningar, inredning av WC och badrum.   
1935  Wilhelm Dahlquist  Balkong till lgh i vån 2 tr, åt gården.   
1935  Wilhelm Dahlquist  Inredning av badrum i vån 2 tr.   
1946  Helge E Hägg  Uppmätningsritningar bv och gården.   
1946  Helge E Hägg  Inredning av ett kassabås och en telefon växel i vån 1 tr.   
1947  Gunnar Aspe  Anläggning av gård med terrassering och fontän, ny entré genom mur från Hästgatan   
1988  Visby akritektgrupp, Lars Olson  Förslag till inredning av vindsvåningen till lägenheter samt upptagande av takkupor.   
1989  Visby akritektgrupp, Lars Olson  Upptagning av dörr mot Hästgatan   
1993    Förnyatbygglov för inredning av vindslägenheter   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996