Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kruset 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kruset 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1778 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Sjöman Nils Leustadius 
 Byggdatumkommentar  Infästedatum 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Tillbyggd parstuga 
 Stomme  A: Skiftesverk, Bulhus, B: Stolpverk 
 Grund / Sockel  Kalkstensgrund klädd med kalkstensskivor mot gatan, cementputsad åt gården. Enkel, låg kalkstenstrappa med avrundade hörn försedd med fotskrapa mot gatan 
 Fasadmaterial  Gul spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Plåtklädd gulmålad hålkälslformig taklist mot gatan. Synliga, oklädda bular vid N gaveln i förrådsdelen. Äldre hängrännor. Riändorna bortsågade troligen på 1950-talet. 
 Fönster  Kvadratiska utåtgående tvåglas- och tvåluftsfönster med 2 rutor per båge, mittpost. Gröna snickerier. Något förstorade. Mot gården något förstorade tvåluftsfönster med mittpost (1948) 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Gatuentré: brunlaserad pardörr med speglar och sentida upptagna fönster i mönstrat glas i de översta speglarna, nytillverkat handtag och lås. Gårdsingång: lackerad, glasad trädörr i stående panel (1953). 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  PLÅT med bevarat brädtak under 
 Takplåttyp  Röd, falsad skivtäckt i normalt format 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, röd, enkelfalsad. Lagt med raka falsar. Troligen något äldre plåttak. Enligt 1990-talets inventering finns ett äldre brädtak bevarat under plåttäckningen. 
 Takutbyggnad  Vindskivor i röd plåt 
 Skorsten  En putsad skorsten av silikattegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett reveterat skiftesverkshus som sannolikt uppfördes omkring 1780. Det har en våning med källare och inredd vind under ett plåttäckt sadeltak. Fasaden är spritputsad och avfärgad gul. Mot Nygatan löper en plåtklädd hålkälsformig taklist längs takfoten. Huvudentrén är placerad på långsidan ut mot gatan och försedd med en brunlaserad pardörr med speglar och med sentida upptagna fönsterrutor i de översta speglarna. Byggnadens fönster utgörs av spröjsade kvadratiska tvåluftsfönster. Mot gården är fönstren något förstorade och saknar spröjsning. Snickerierna är grönmålade. Under 1800- och 1900-talet genomgick byggnaden några mindre ombyggnader. 1891 gjordes både en yttre och inre renovering samt en tillbyggnad av en farstu mot gården, vid långsidans norra del. Farstun har en trästomme och står under ett flackt plåttäckt pulpettak. Den har tvåluftsfönster och en ingång som är försedd med en trädörr med stående panel samt med ett fönster i den övre delen. Troligen reveterades hela byggnaden i samband med att farstun tillkom. Byggnadens interiör präglas fortfarande av den renovering som gjordes vid slutet av 1800-talet, även om mindre tillägg och ändringar gjorts under 1900-talet. Byggnaden har mycket väl bevarad stomme, volym och proportioner från 1700-talets andra hälft samt exteriör och interiör från det sena 1800-talet. Den har därmed ett stort kulturhistoriskt och byggnadshistoriskt värde. Byggnaden utgör ett viktigt inslag i den småskaliga trähusbebyggelsen på norra Klinten. 
 Interiör  Oförädrad planlösning med original takhöjd. Välbevarade snickerier, spegeldörrar med ursprungliga dörrvreden/kammarlås från 1800-talets slut, profilerade dörrfoder, höga golvlister (1891?). Den f ytterdörren mot gården i enkla speglar, handtag med klink i smidesjärn från 1700-talets slut. Öppen spis i brunglaserad kakel, köksinredning från 1948.Då revs skorstensstocken. Den låga farstun från 1800-talets slut (1891?) klädd i bred pärlspont. En öppen nedgång leder till källaren via farstun. En del av källaren är inredd med stengolv och stenväggar. Vindstrappan flyttades från huvudentrén till norra gaveln med ingång från köket 1948. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna, öppen spis 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1891    Inre och yttre renovering, tillbyggnad (farstu)   
1926  O Johansson  Installation av vatten och avlopp  A Nilsson 
1948    Interiör ombyggnad, modernisering   
1964  G Hansson  Utökat v-a, WC  Gösta Nilsson 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996