Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Laboratorn 10

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Laboratorn 10 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1750 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Carl Hökerberg, Petter Stockman, Johan Laurin (?) 
 Byggdatumkommentar  Tre medeltida stenhus ombyggda till det nu stående huset någon gång mellan åren 1758 -1785. Den sydöstra delen byggdes 1936. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Affär, Konditori, Kontor, Polishus 
 Nuvarande funktion  Kontor 
 Exteriör stilepok  Empire 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Medeltida murverk, Silikattegel 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå sockelmarkering, Yttertrappa: Betong 
 Fasadmaterial  Gul slätputs 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad gesims i fasadens färg som bildar frontoner i gavlarna, upphängningsanordning till äldre gatbelysning; två medeltida bjälklagskonsoler i portgångens tak, medeltida brunn frilagd i de norra yttermuren. 
 Fönster  Kopplade inåtgående tvåluftsfönster med tre rutor i vardera luft, insticksfönster i fasadliv, tvåluftsfönster med två rutor i vardera luft i tillbyggnaden åt SO, två cirkelformade fönster i den västra gaveln, ingensatta lunettformade fönster i gavelspetsarna. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Källardörr av trä med stående smal panel och ruta, åt Ö. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Sex plåtklädda takkupor med sadeltak åt N från 1974, två större plåtklädda takkupor från 1936 åt S. 
 Skorsten  Två plåtklädda skorstenar med profilerade krön 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är uppförd som ett borgarhus uppfört någon gång mellan åren 1758 och 1785 av okänd byggherre, möjligen tullinspektören Johan Laurin. Byggnaden består av tre sammanbyggda medeltida huskroppar av kalksten, samtliga bevarade åtminstone i källar- och markplanet. Huset är byggt i tre våningar med en stomme som huvudsakligen består av kalksten och är täckt av ett tegelbelat sadeltak. Det östra av de medeltida stenhusen, vilket bildade en köksflygel i två våningar, innehöll fram till sekelskiftet 1900 en tunnvälvd högkällare med fiskdamm. I byggnadens norra yttermur finns spår efter en medeltida pump, lik den som är bevarad vid Klosterbrunnsgatan. Byggnaden har mestadels fungerat som högreståndshem fram till 1936 då polisstationen, belägen i byggnad 2, expanderade och tog byggnaden i anspråk. Undantagen är perioden 1833 -1844 då byggnaden inrymde C G Rosengrens schweitzerkonditori. Från denna tid finns panoramatapeter från "Dufour & Leroys" verkstad i Paris bevarade i övervåningens salong. Tapetsviten föreställande "Inkafolket" har endast en känd bevarad motsvarighet i Sverige, vilken sitter i van der Nootska palatset i Stockholm. Tapeterna konserverades vid renoveringen 1974 i samband med att kommunens kansli flyttad in i lokalerna. 1936 genomgick byggnaden en större ombyggnad, då flygeln åt öster integrerades i byggnaden genom en tillbyggnad åt sydöst. Den ursprungliga huvudentrén mot S:t Hansgatan försvann då en gångpassage med rundbågiga öppningar togs upp genom byggnaden västra del. Den nya entrén placerades i ett nybyggt komplementshus vilket är sammnabyggt med byggnad 2. Vinden inreddes och takkupor togs upp i båda takfallen. Trots de stora förändringarna 1936 kvarstår en del av byggnadens äldre stiluttryck med de släta fasaderna med fönstren i fasadliv och de framträdande frontonerna. Byggnaden har genom de medeltida byggnadsdelarna, den bevarade exteriöra uttrycket från 1700- och 1800-talet samt den bevarade interiören från 1800-talet ett stort byggnads- och kulturhistoriskt värde. 
 Interiör  Högreståndsbostaden som tillkom på 1700-talet kvarstod troligtvis fram till 1833 då C G Rosengren inredde sitt schweitzerconditori i byggnaden. Från denna tid finns "panoramatapeter" från "Dufour & Leroys" verkstad i Paris bevarde i övervåningens salong (nuv kanslichefens kontor). Tapeterna som benämns "Les Incas" föreställer inkafolkets eller det peuranska kjesardömets fall. Efter det att konditoriet stängt omkr 1845 kvarstod butikslokalen i bottenvåningen med ingång från S:t Hansgatan. En seperat lägenhet inreddes i vardera av de båda våningsplanen med köken i flygeln åt öster. 1936 gjordes en kraftig ombyggnad i samband med att polisstationen i byggnad 2 behövde större lokaler. Hela byggnaden, även vindsvåningen inreddes till kontor. Den östra flygeln integrerdes i byggnaden och ett trapphus byggdes i den nytillkomna sydöstra delen. Vidare försvann en del av bottenvåningens yta då gångpassagen mot väster togs upp. En länk byggdes till byggnad 2. Källaren inreddes till skyddsrum. En del av planlösningen och inredning kvarstår från 1936 men den huvudsakliga delen av dagens kontorsinteriör är från renoveringen 1974, då Gotlands kommuns kansli flyttade in. 
 Källare  Under del av Huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt  Genom byggnadens västra del löper en gångpassage med rundbågiga öppningar försedda med smidesstaket mot gatan, upptagen 1936. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1901  Nils Börring  Uppmätningsritningar   
1928  L Å Bergström  Vatten- och avloppsledningar installeras.   
1936  Visby Stads Byggnadskontor   Vatten- och avloppsinstallationer i sambend med ombyggnad.   
1936  Visby Stads Byggnadskontor   Ombyggnad, passagen mot S:t Hansgatan tas upp, flygeln byggs till och förhöjs, planen ändras i båda våningarna, källaren inreds till skyddsrum, nytt traphus byggs i den nya delen, vinden inreds varpå takkupor tas upp åt N och S.   
1955  Olle Karth  Nybyggnad av garege i betong mot Schweitzergränd.   
1955  Gilbert Hansson  Vatten- och avloppsinstallationer i samband med ombyggnad.   
1955  Olle Karth  Ändrad plan i vindsvåningen.   
1961  Gilbert Hansson  Utvidgning av vatten och avloppsnät.   
1973  Lindströms ingenjörsbyrå  Om- och tillbyggnad av kontorshus, garaget rivs, hiss installeras, mindre ändringar i planen, främst i vå 2 tr, nya mindre takkupor tas upp åt N   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996