Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Laboratorn 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Laboratorn 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer  1A 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Uppförd vid okänd tidpunkt på 1200-talet. Dendrokronlogiskt prov visar på årtalet 1281, vilket dock är osäkert. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Medeltid 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp  Celltyp 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  Snutputs med KC-bruk 
 Övriga fasaddetaljer  I-formade ankarslut i smide, balkong med smidesräcke från 1947, bomhål efter den äldre takkontruktionens takbjälkar åt Ö. 
 Fönster  Kopplat tvåluftsfönster i fasadliv med tre rutor i vardera luft i vån i 1 tr, åt S; indraget kopplat enluftsfönster indelat i åtta rutor med blyspröjs i medeltida ljusglugg i vån 2 tr, åt S; kopplat fyrluftsfönster i fasadliv i vån 1 tr, åt Ö; kopplat inåtgående tvåluftsfönster med två rutor i vardera luft i vån 2 tr, åt Ö. 
 Fönsteromfattning  Ursp. kalkstensomfattning med rundade hörn och spetsigt överstycke, i vån 2 tr, åt S. 
 Dörrar  Balkongdörrar från 1946, indelad i mindre rutor, indragna i fasaden, i markplanet och vån 1 tr, åt Ö. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Takterrass 
 Taktäckmaterial  Papp 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Denna medeltida stenbyggnad, från 1200-talets första hälft, byggdes vid mitten av 1700-talets till med ett stenhus i två våningar. Den medeltida byggnaden är murad med kalksten i fyra våningar och är täckt av platt, papptäckt tak. Troligen har inte byggnaden förr stått som solitär utan ingått i en byggnad som raserats vid 1600-talets slut. Byggnaden som idag fungerar som bostad, är bevarad i fyra plan där den översta våningen är välvd med två kryssvalv. Vidare bör den ursprungligen innehållit en högkällare vars valv i markplanet sedermera har rivits. Tre ursprungliga ljusgluggar finns bevarade i den södra muren, varav den i markplanet är igensatt. Den encelliga byggnaden som alltid har saknat förbindelser mellan planen måste ha haft en dörröppning till vardera våning, vilka bör motsvara nuvarande dörröppningar åt norr. Ytterligare dörr- och fönsteröppningar har i senare tid tagis upp i alla murar utom den västra som är helt sluten. Det byggdes till med det nu stående huset 1b någon gång under 1700-talets senare hälft, med en gemensam bostadsfunktion. Byggnaden var fram till 1947 tillbyggd med en förstuga med trapphus mot gården. Huset var försett med ett pulpettak som 1947 ersattes av en takterrass vilken nås via vinden på byggnad 1b. Vidare revs trapphuset och ersattes av en balkong och därunder anlades en uteplats med en murad öppen spis. Den exteriöra renoveringen innebar en återgång till ett medeltida utseende varpå de medeltida fönsteröppningarna återställdes åt söder. Även byggnadens interiör renoverades vid tillfället. Byggnaden har idag, trots den tillbyggda takterrassen, kvar sin medeltida prägel. Byggnaden besitter ett stort kultur- och byggnadshistoriskt värde genom sin stomme och medeltida fasadedetaljer. 
 Interiör  Källare med flisgolv och möjligen ursp. bjälklag ursp. passage åt norr till källaren under byggnad 1b, vilken ligger på en högre nivå. Vidare finns en ursp. ljusglugg åt S. Markplanet kan möjligen ha utgjort den över delen av en högkällare, vars valv i senare tid har rivits. Den innehöll ursp.ett kök, vars bakugn revs 1939 och med ett skafferi placerat i flygeln (byggnad 2). Rummet har en igensatt ursp. ljusglugg åt S. Vån 1 tr. innehåller ett bibliotek med till hälften frilagda takbjälkar och en bevarad barockdörr i den östra av de båda dörröppningarna till byggnad 1b. Vån 2 tr. innehåller ett rum med två kryssvalv, vars väggar har dekorationsmålningar från 1980-talet utförda av Jonas Wickman. I dess södra vägg finns en ursp. ljusöppning med stickbåge, vilken återupptogs vid renoveringen 1947. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1937  Erik Åberg  Vatten- och avloppsledningar installeras.   
1947  Gilbert Hansson  VVS-installationer i samband med ombyggnad.   
1947  Olle Karth  Ombyggnad, utvändigt trapphus rivs, ny takterras, fasaderna putsas om.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996