All information...

Fastighet: Tunnbindaren 7

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Tunnbindaren är rektangulärt till formen och placerat i den östra delen av Visby innerstad. Tunnbindaregatan löper längs del nordvästra kvartersgränsen, Repslagaregränd längs den nordöstra, Södra Murgatan längs den sydöstra och Blockgränd löper längs den sydvästra gränsen. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens tredje kvarter med tomtnummer 49½, 55-61 och 67-72.

Kvarteret var på 1697 års karta upptagen som åkermark, förutom tre tomter i den östra delen längs Södra Murgatan med, från norr till söder, nummer 80, 60 respektive 166. På den mellersta av dessa tomter, vilket utgör större delen av nuvarande Tunnbindaren 14, finns murverksrester efter två medeltida stenbyggnader i det befintliga bostadshuset. Murverk efter medeltida hus har även påträffats på Tunnbindaren 1 samt i gatan väster om nuvarande Tunnbindaren 12. Kvarteret tomtindelades under 1700-talet, flertalet med den för Klinten, karaktäristiska, långsmala formen. I princip har tomtindelningen bevarats, med undantag för att tomterna 59-60, i den sydöstra delen, slagits samman till att bli nuvarande Tunnbindaren 15. Enligt husklassifikationen 1785 bestod bebyggelsen av bostadshus och stall i skiftesverk. Kvarteret har, under 1700-talet och fram till 1900-talets mitt, främst bebotts av arbetare, sjömän och hantverkare samt till viss del även av ämbets- och handelsmän.

Kvarteret är idag indelat i tolv fastigheter. På flera av dem finns de äldre trähusen kvar, de flesta har dock moderniserats under 1900-talet. Omkring sekelskiftet 1900 uppfördes ett mindre antal nya större stenbyggnader i kvarteret. Några av dessa byggnader inrymmer föreningslokaler, de flesta fastigheterna är dock privatägda.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Tunnbindaren 7 är placerat i kvarterets sydvästra hörn, gränsande till Tunnbindaregatan i väster och Blockgränd i söder. Tomten har haft samma avgränsning sedan infästet, på 1770-talet. Före den nu rådande fastighetsindelningen benämndes fastigheten Klinteroten III: 67. Tomten hade tidigare varit åkermark, men utgjorde vid infästet attraktiv mark för anläggandet av en handelsgård längs en av Visby innerstads handelsleder. Dess attraktionsvärde visas även i ägarlängden då fastigheten genom åren främst innehafts av adelsmän, skeppare och handelsmän samt en del hantverkare. Enligt husklassifikationen 1785 utgjordes bebyggelsen av ett trähus och ett stall, båda under brädtak. Dessa motsvarar sannolikt två av fastighetens idag totalt fyra byggnader. Samma antal byggnader som finns markerade på kartan från 1883, med ungefär samma utbredning.

Bostadshuset är placerat i fastighetens sydvästra hörn, med långsidan mot Tunnbindaregatan. Det har en skiftesverkskonstruktion från 1700-talet, vilken senare blivit panelklädd och snickarglädjeprydd. Ett något yngre, vinkelställt tillbygge i samma utförande sträcker sig österut längs Blockgränd. Stallet, även det i skiftesverk från samma tid, är placerat i det sydöstra hörnet, med den södra gaveln mot Blockgränd. Byggnaden fungerar numera som gillestuga. I fastighetens nordöstra hörn finns en låg uthusbyggnad, innehållande snickarverkstad och garage. Uthuset ersatte 1954 ett äldre uthus på platsen. Det äldre uthuset var markerat på kartan 1883, men hade då även ett vinkelställt tillbygge som låg med långsidan längs den norra tomtgränsen. Mot den östra tomtgränsen, mellan uthuset och stallet, finns ett uterum under skärmtak som uppfördes som hönsgård under 1900-talets första hälft.

Fastigheten avgränsas mot norr, söder och väster av höga plank. Mot Blockgränd bryts planket upp av en kör- och gångport med fast överstycke. Portarna är klädda med profilspontade snedställda bräder. Mot norr är planket omålat och övervuxen med murgröna, de övriga planksektionerna, inklusive portarna, har samma gröna färg som bostadshuset. Marken är dels gräsbevuxen och dels belagd med kalkstensflis och cementplattor. Växtligheten består, förutom av blomrabatter längs planken, av ett antal större och mindre barr-, löv- och fruktträd.

Fastighetens ursprungliga omfattning och prägel, med bostadshus och stallbyggnad samt den av plank avskärmade gården, ger fastigheten ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde.


Tillbaka...