All information...

Fastighet: Valvet 3

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Valvet är rektangulärt till formen och beläget i den medeltida stadens absoluta kärna, strax väster om ruinerna S:t Drotten och S:t Lars. Det är placerat mellan S:t Hansgatan i öster och Mellangatan i väster. De medeltida gränderna Travegränd och Funcks gränd avgränsar kvarteret mot norr respektive söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Norderrotens första kvarter med tomtnummer 16-17, 26-27 och 36 samt S:t Hansrotens första kvarter med tomtnummer 18.

Under medeltiden var det nuvarande kvarteret uppdelat på tre, eller eventuellt fyra, mindre kvarter med mellanliggande gränder löpande i östvästlig riktning. Området var vid den här tiden tättbyggt med stenhus, varav ett flertal grundmurar än idag återstår under mark eller i nu stående byggnader. Huvudbyggnaden på Valvet 3 med valv över S:t Hansgatan är den enda byggnaden i kvarteret som har bevarat medeltida delar i större omfattning. Denna byggnad är dock ett av stadens bäst bevarade stenhus från medeltiden.

Kvarteret ligger på sluttningen mellan stadens nedre och mellersta platå. Sluttningen är rik på vattenflöden och i äldre tid fanns här åtskilliga källor och brunnar. Med största sannolikhet var det någon gång under tidigt 1600-tal som gränderna, som under medeltiden genomskar Valvet, lades igen. I slutet av 1600-talet var kvarteret indelat i sju tomter och hade vid den här tiden fått sin nuvarande utbredning.

Anders Lorentz Wedin inrättade 1855 sin bryggeriverksamhet i kvarterets norra del. Rörelsen utvidgades och så gott som samtliga fastigheter i kvarteret kom till slut att ingå i bryggeriverksamheten där porter, öl och svagdricka producerades. I samband med nybyggnaden för bryggeriet revs många av de äldre byggnaderna i kvarteret, som till stor del låg i ruiner i slutet av 1850-talet och början av 1860-talet. Bryggeriverksamheten pågick fram till 1909. Den idag gällande fastighetsindelningen i kvarteret med sex tomter bildades runt 1920-30-talet. Samtidigt omgestaltades flera av kvarterets storbyggda hus kom att fungera som flerbostadshus. Den nedlagda bryggeriverksamheten återupptogs nästan ett sekel senare under 1990-talet på fastigheten Valvet 7 i form av Gotlands bryggeri.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Valvet 3 är en av kvarterets två mindre tomter. Den är placerad i det sydöstra hörnet av kvarteret och gränsar därmed till S:t Hansgatan i öster och Funcks gränd i söder. Valvet 3 har gemensam ägare med S:t Lars 7. De båda fastigheterna binds samman genom ett valvhus beläget över S:t Hansgatan. Valvhuset är en del av huvudbyggnaden, som är ett av Visbys bäst bevarade stenhus från denna medeltiden. Enligt 1697 års karta motsvarade Valvet 3 tomtnummer 120, som även omfattade nuvarande S:t Lars 7. På fastigheten beskrivs det stenhus med valv över gatan som ännu kvarstår. På 1760-talet erhöll ägaren till fastigheten ett infäste av resterna efter en av de gränder som tidigare gick genom kvarteret och där det fanns en brunn som var tillgänglig för allmänheten, men i stort sett har tomtens utsträckning varit kontinuerlig sedan åtminstone 1600-talet.

Byggnaden är belägen i fastighetens sydöstra hörn med långsidan längs Funcks gränd och med valvhuset på dess östra sida. I slutet av 1700-talet fanns förutom bostadshuset också ett stall och ett brygghus på tomten. 1885 köpte Wedin, som byggt ut sin bryggeriverksamhet över nästan hela kvarteret, fastigheten och bosatte sig 1891 i huset. Under 1900-talet har fastigheten utökat bostadsfunktionen med viss butiksverksamhet i bottenvåningen. Fastighetens minimala gårdsrum är avgränsat från gaturummet och grannfastigheterna via murar. I muren mot Funcks gränd finns en ingångsport.

Fastigheten har ett betydande kulturhistoriskt och miljöskapande värde genom att den bevarat sin tomtsträckning åtminstone sedan 1600-talet samt genom den mycket väl bevarade medeltida huvudbyggnaden.


Tillbaka...