All information...

Fastighet: Valvet 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Valvet är rektangulärt till formen och beläget i den medeltida stadens absoluta kärna, strax väster om ruinerna S:t Drotten och S:t Lars. Det är placerat mellan S:t Hansgatan i öster och Mellangatan i väster. De medeltida gränderna Travegränd och Funcks gränd avgränsar kvarteret mot norr respektive söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Norderrotens första kvarter med tomtnummer 16-17, 26-27 och 36 samt S:t Hansrotens första kvarter med tomtnummer 18.

Under medeltiden var det nuvarande kvarteret uppdelat på tre, eller eventuellt fyra, mindre kvarter med mellanliggande gränder löpande i östvästlig riktning. Området var vid den här tiden tättbyggt med stenhus, varav ett flertal grundmurar än idag återstår under mark eller i nu stående byggnader. Huvudbyggnaden på Valvet 3 med valv över S:t Hansgatan är den enda byggnaden i kvarteret som har bevarat medeltida delar i större omfattning. Denna byggnad är dock ett av stadens bäst bevarade stenhus från medeltiden.

Kvarteret ligger på sluttningen mellan stadens nedre och mellersta platå. Sluttningen är rik på vattenflöden och i äldre tid fanns här åtskilliga källor och brunnar. Med största sannolikhet var det någon gång under tidigt 1600-tal som gränderna, som under medeltiden genomskar Valvet, lades igen. I slutet av 1600-talet var kvarteret indelat i sju tomter och hade vid den här tiden fått sin nuvarande utbredning.

Anders Lorentz Wedin inrättade 1855 sin bryggeriverksamhet i kvarterets norra del. Rörelsen utvidgades och så gott som samtliga fastigheter i kvarteret kom till slut att ingå i bryggeriverksamheten där porter, öl och svagdricka producerades. I samband med nybyggnaden för bryggeriet revs många av de äldre byggnaderna i kvarteret, som till stor del låg i ruiner i slutet av 1850-talet och början av 1860-talet. Bryggeriverksamheten pågick fram till 1909. Den idag gällande fastighetsindelningen i kvarteret med sex tomter bildades runt 1920-30-talet. Samtidigt omgestaltades flera av kvarterets storbyggda hus kom att fungera som flerbostadshus. Den nedlagda bryggeriverksamheten återupptogs nästan ett sekel senare under 1990-talet på fastigheten Valvet 7 i form av Gotlands bryggeri.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Valvet 4 är en av kvarterets två mindre tomter. Den är placerad på den östra sidan av kvarteret och gränsar därmed till S:t Hansgatan. Inga medeltida lämningar finns dokumenterade på fastigheten. Enligt 1697 års karta motsvarade nuvarande Valvet 4 tomtnummer 122 och var bebyggd med ett korsvirkeshus. Tomten har i stort sett behållit sin form sedan åtminstone slutet av 1600-talet. I 1785 års husklassifikation framgår att det på tomten fanns ett trähus med brädtak. Detta trähus, placerat med gaveln mot gatan, revs sannolikt i samband med att Wedins Bryggeri köpte fastigheten år 1902.

Vid slutet av 1920-talet uppfördes den mindre byggnad som idag finns på fastigheten. Ursprungligen var detta en kiosk, men numera fungerar den som kontor. Byggnaden är belägen med långsidan ut mot S:t Hansgatan och har en mindre tillbyggnad mot väster. Gårdsrummet avskärmas via plank och murar och nås från S:t Hansgatan genom en inkörsport.

Fastigheten har en bevarad tomtsträckning sedan slutet av 1600-talet och har därmed ett kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...