All information...

Fastighet: Vinkelhaken 8

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Vinkelhaken utgör ett något utdraget triangelformat område som i väst sluttar ner mot Visbys parkdel, det vill säga DBW:s botaniska trädgård, Paviljongsplan och Gotlandsänget. Kvarteret ligger invid Tranhusgatan i öster och avgränsas av S:t Nikolaigränd i söder och Paviljongsgatan i nordväst. Vinkelhaken tillhörde tidigare Norderrotens tredje kvarter, nr 26 - 31.

Kvarteret utgörs idag av sammanlagt åtta bebyggda fastigheter. Ursprungligen bestod kvartersområdet av sex tomter vilka alla var långsmala och sträckte sig över kvarterets hela bredd, från Tranhusgatan i öst till Paviljongsgatan i nordväst. Endast två av dagens fastigheter, Vinkelhaken 1 och 2, har behållit denna sträckning. De övriga tomterna har över tid styckats av på olika sätt; företrädesvis har de delats i en östlig och en västlig del. Kvarteret har inslag av både skiftesverkshus från 1700-talet och bostadshus från 1960-talet men domineras av stora pretentiösa 1800-talsvillor på förhållandevis stora trädgårdstomter. Byggnaderna här är dock inte riktigt så storslagna som exempelvis de i kvarteret Kräklan. Byggnaderna på Tranhusgatans västra sida är med få undantag byggda i souterrain. Hela stadsdelen har en relativt heterogen bebyggelse och utgör ett påfallande grönt och trädgårdsstadsliknande område med bördiga trädgårdar av varierande storlek. Fastigheterna ägs till stor del av privatpersoner, skrivna på fastigheten. Längs Tranhusgatan bebos de flesta husen permanent av ägarna.

Under medeltiden var kvarteret en del av en stadsdel med enklare, låg träbebyggelse och ett fåtal stenhus. Trähusbebyggelsen förstördes uppskattningsvis under 1500-talet och efter reformationen fanns här åkrar och bete som delvis ägdes av bättre bemedlade borgare som själva bodde mer centralt. Enligt husklassifikationen från år 1785 var vissa tomter enkelt bebyggda medan övriga stod upptagna som exempelvis kålgård. Det var främst under 1800-talets första hälft som området kom att omvandlas till en kombination av borgerskapets lustträdgårdar och odlingslotter. Nuvarande Tranhusgatan återgår på just fägator eller äldre gränshägnader, samt höjdkurvor.

På stadskartan från år 1856-60 syns kvarterets utbredning i stort sett överensstämma med nuvarande. Dock är tomterna här de långsmala vilka sträcker sig över kvarterets hela bredd. På 1860-talet reglerades och planerades Tranhusgatan, varefter framförallt den västra sidans kvarvarande stora trädgårdstomter bebyggdes med stora villor. Här fick husen en mer pretentiös utformning, vilket märks framför allt i volym, fasad och planer.

1912 års karta visar hur den södra tomten, III:26, har blivit delad i två, 26 och 26A, sedermera Vinkelhaken 6 och 7. Denna fastighetsindelning är fortfarande aktuell på stadskartan från år 1936. Det är först på 1950- och 60-talet som fastigheterna 8-11 bildas.


Fastighetsbeskrivning:

Vinkelhaken 8 är belägen i kvarterets mellersta del, gränsande till Paviljongsgatan i väst. Tomten fick sin nuvarande avgränsning omkring 1957, då den avstyckades den från nuvarande Vinkelhaken 9. Den större enheten sträckte sig över kvarterets hela bredd och i husklassifikationen från år 1785 noteras tomten vara bebyggd med ett trähus med brädtak. Byggnaden stod på dagens Vinkelhaken 9 och ingår möjligtvis i det nu stående bostadshuset där.

1962 bebyggdes den nyligen bildade fastigheten med villa och garage som ännu kvarstår i oförändrat skick. Bostadshuset finns i tomtens västra del, med gaveln invid Paviljongsgatan, medan garaget ligger indraget i tomtens sydöstra hörn. Fastigheten avgränsas mot grannfastigheten i söder av ett stängsel, mot väst av en låg kalkstensmur samt spaljé, medan den norra avgränsningen utgörs av ett plank. Tomten är gräsbelagd med grus och kalkstensflis och är terrasserad med en betongmur. Trädgårdsdelen nås via en trappa från den lägre bilinfarten. Växtligheten karaktäriseras av rosor och blommor i rabatter.

Fastigheten med dess byggnader är en god representant för sin tids villaideal och står i huvudsak utan annan påverkan av omgivande bebyggelse. Trots sin särskiljning från kvarteret i övrigt smälter fastigheten in i den trädgårdsstadslika miljön.


Tillbaka...