All information...

Fastighet: Ankaret 6

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Ankaret ligger i Visby medeltida stadskärna, på den första strandplatån innanför gamla hamnen. Det rektangulära kvarteret ligger mellan Strandgatan i väst och Mellangatan i öst. I norr avgränsas kvarteret av Specksrum och Rostockergränd och i söder finns Rigagränd. Ankaret tillhörde tidigare Norderrotens första kvarter, nr 37-41.

Kvarteret var ursprungligen delat i två delar, med en gränd i öst-västlig riktning mellan Strandgatan och Mellangatan. Med största sannolikhet utgör området för kvarteret Ankaret den norra delen av Visbys äldsta bebyggelsekärna. Specksrum utgjorde även förr infartsvägen från Norderport mot hamnen och Strandgatan var medeltidens kommersiella centrum innanför hamnen och stadsmuren. Den äldre bebyggelsen bekräftas genom att medeltida murverk har påträffats på flera ställen i kvarteret.

De bägge medeltida kvarteren slogs samman till ett någon gång mellan 1697 och 1750. Vid jämförelse av den medeltida tomtindelningen med dagens, har stora förändringar skett. Från att kvarteret bestod av 13 tomter är det idag endast fyra fastigheter som utgör hela kvarteret. De mest dominanta inslagen idag är Strand Hotell, som i stort sett utgör kvarterets hela västra del, samt musikskolan i hörnet vid Specksrum och Mellangatan. Under 1700-talet utgjordes bebyggelsen mestadels av trähus, med tillhörande brygghus, stall och kålgårdar. I 1785 års husklassifikation noteras ägandeförhållandena vara sådana, att tomterna längs nuvarande Rostockergränd och Specksrum till största delen ägdes av borgare, handels- och ämbetsmän, medan tomterna in mot nuvarande Rigagränd i stor utsträckning ägdes av hantverkare.

Kvarteret har idag en storbyggd karaktär med få byggnader och omgärdade större, asfalterade parkeringsytor för bland annat hotell- kommun- och musikskoleverksamheten. I kvarterets norra del, invid Rostockergränd och Specksrum, finns kvarterets enda två kvarvarande byggnaderna med skiftesverksstomme.


Fastighetsbeskrivning:

Ankaret 6 utgör merparten av kvarteret då fastigheten upptar hela västra delen invid Strandgatan samt sträcker sig längs med Rigagränd ända upp till Mellangatan i öst. På medeltiden var marken vid Strandgatan bebyggd, dels i hörnet till Rostockergränd (tomt 216) och dels längs nuvarande Rigagränd (tomt 211), det vill säga söder om den gränd som då löpte genom kvarteret i öst-västlig riktning. 1697 var markområdet motsvarande nuvarande fastighet uppdelad på i stort sett sju tomter med i det närmaste samma sträckning, där gränden utgjorde dess norra gräns i kvarteret. Endast tomt 216 hade kvar sitt stenhus, i övrigt bodde folk i trähus med kålgårdar och gårdsrum. De tre hörntomterna var störst. Hantverkare och bryggare var vanliga yrken här. På 1700-talet kom tomterna att få nya gränser och beteckningar och i 1785 års husklassifikation fanns fem tomter noterade, från I:37 i sydöst till I:41 i nordväst. Från och med 1801 bildade tomterna i den västra delen en större enhet utan markerade gränser och vid seklets mitt slogs de två resterande tomterna längs Rigagränd ihop.

Den västra delen av kvarteret köptes av Bayerska Bryggeribolaget som bildades 1854. Vid Strandgatan uppförde bolaget ett bryggeri, vilket brann ner 1861. Detta kom dock att återuppföras av kalksten i nyrenässans. På den tidigare tomten 1:39 anlades då en maskinhall med ålderdomlig karaktär, bland annat med välvda källarrum. Från år 1936 utgjorde hela markområdet endast två tomter, Ankaret 2 i öst och Ankaret 3 i väst. 1941 slogs dessa ihop till nuvarande Ankaret 6. Samma år uppfördes ett svagdricksbryggeri med modernistiskt utseende i vinkel med det gamla maskinhuset. Bryggerikomplexet blev om- och tillbyggt ett flertal gånger. 1960 revs de två gamla putsade husen i sydöst och en ny mur uppfördes. Rivningen medförde att de sista äldre husen då försvann från före detta tomterna I:37, 38 och 39. Bryggeriet lades ned 1977 och byggdes successivt om till hotell. I mitten av 1980-talet revs även maskinhuset och svagdricksbryggeriet och ytterligare hotellbyggnader uppfördes i tre våningar. En transformatorstation placerades i fastighetens nordöstra hörn 1995.

Idag utnyttjas den stenbelagda markytan längs gränden som parkering. Ytterligare en stensatt smal gård löper längs muren i nordost. Inne på gården bildar hotellbyggnaden en vinkel och där finns en stensatt och muromgärdad uteplats i ett lägre etage. I det stora hotellkomplexet markeras före detta bryggeriets olika huskroppar med varierande puts och färg.

Fastigheten är dominant och rumsbildande i kvarter och område och byggnadsenheten rymmer vissa symbol- och arkitekturhistoriska värden.


Tillbaka...