All information...

Fastighet: Vårdklockan 7

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Vårdklockan utgör ett triangelformat område på den Södra Klinten. Mot nordväst angränsar kvarteret till klintkanten och Vårdklockegatan och i nordost ligger Wallers plats. Söder om Wallers plats breddas kvarteret och gränsar till Adelsgatan i sydost och Klockgjutaregränd i sydväst. Adelsgatan utgör en gammal infartsväg till staden. Kvarteret är beläget i det område, som i äldre handlingar kallas ”hos Wåårklockan”. Mellan 1598 och 1847 var stadens vårdklocka placerad i området och därav har kvarteret fått sitt namn. Området var utsatt som planlagd mark redan på 1646 års karta och hade redan då samma utbredning som idag. Under 1600-talets andra hälft var kvarteret uppdelat på fyra tomter, nummer 60 och 98-100. Söder- och Norderklint nyttjades som åker och ängsmark åtminstone en bit in på 1700-talet. Ett medeltida stenhus kvarstår, på fastigheten Vårdklockan 4 och utgör en av få bevarade medeltida byggnader på den Södra klinten. Denna, stenbyggnad är sammanbyggd med ett korsvirkeshus från 1600-talet. Under senare delen av 1700-talet omreglerades tomterna och gavs nya beteckningar. Norr om fastigheten Vårdklockan 1 fanns enligt 1856 års karta ytterligare två mindre tomter. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens andra kvarter med tomtnummer 36-41. I den här delen av staden bodde främst hantverkare.

Kvarterets fastighetsgränser har förändrats vid flera olika tillfällen och utgörs idag av sju fastigheter. Kvarteret domineras av, den i nordväst strategiskt placerade, Metodistkyrkan från 1870-talet. Kyrkklockan har tidigare tillhört det numera rivna klocktornet i S:ta Katarina. I kvarterets östra del, längs Adelsgatan, är byggnaderna i två våningar och har huvudsakligen en påtagligt stor volym. Än idag är det mer regel än undantag att dessa hus inrymmer butik i den nedre delen och bostad i den övre. Här finns även en biosalong från 1947 som upptar hela kvarterets bredd. I kvarterets södra del finns den välbevarade Wikströms cykelverkstad, från 1900-talets första hälft. I kvarterets sydvästra hörn finns ett stort vinkelställt bostadshus från 1700-talets andra hälft, vars exteriör präglas av 1920-talets klassicism.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Vårdklockan 7 är belägen i den nordvästra delen av kvarteret och gränsar till Vårdklockegatan i nordväst. Denna fastighet motsvarar den västra hälften av en sedan 1600-talet etablerad tomt. Vid denna tid var tomten bebyggd med en trästuga med kålgård hos ”Wåårklockan". Under 1700-talet utgjordes troligen marken för nuvarande Vårdklockan 2 av två tomter, Klinteroten II: 37 och 39. Enligt 1785 års husklassifikation var den sydvästra av de två, nummer 39 bebyggd med ett stenhus med tegeltak. Den nordvästra tomten, nummer 37 ägdes av en smed som troligen hade ett stall och vedbod med brädtak på tomten. Under 1800-talets mitt utgjorde marken en, enhetlig tomt. Sannolikt förföll eller revs dessa byggnader kort därefter. Under 1800-talets mitt utgjorde marken en enhetlig tomt. Den sydöstra delen av tomten benämndes fortfarande Klinteroten II: 39 och den nordvästra delen nummer 37. Enligt 1883 års karta, som är svårtolkad, var marken för nuvarande Vårdklockan 7 delvis bebyggd med en mindre byggnad som sannolikt var placerad på gränsen mellan tomten och nuvarande Vårdklockan 2. Denna byggnad revs före 1906. Fastigheten fick sin nuvarande tomgräns i början av 1930-talet, då de två tomterna, 39 och 37 delades och kom att benämnas Vårdklockan 2 och 7. Före 1936 hade dessutom en byggnad uppförts vid den sydvästra fastighetsgränsen. Denna ersattes 1944 av en vedbod med torkvind till huvudbyggnaden i öst, nuvarande fastigheten Vårdklockan 2. Sedan 1983 är denna ombyggd till cafékök, med en inredd övervåning.

Fastighetens gårdsrum avgränsas genom en låg kalkstensmur mot nordväst och en kalkstensmur mot grannfastigheten i nordost. Gården är gemensam med fastigheterna Vårdklockan 1 och 2 och på sommaren tas utrymme av gården till Vårdklockan 2 i anspråk för sittplatser. Framför caféet växer ett träd.

Fastigheten har en storslagen vy över staden och har ett miljöskapande värde och för bebyggelsemiljön på den södra Klinten.


Tillbaka...