All information...

Fastighet: Väpnaren 14

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret utgör ett långsträckt och oregelbundet format område. Det är uppdelat i två delar med en större nedanför den södra klintkanten samt en mindre del ovanpå. Kvarteret gränsar till Hästgatan i norr Wallérs plats och Vårdklockegatan i öster, Trappgränd i söder samt till Trumpetarebacken och S:t Pers gränd i väster. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens första kvarter med tomtnummer 1-5 samt Strandrotens fjärde kvarter med tomtnummer 1-8.

Kvarteret har till viss del varit bebyggt under medeltiden. Ett fåtal medeltida bebyggelserester har framkommit i den mellersta delen av kvarteret. I det nordvästra området har gravar påträffats som uppskattningsvis tillhört S:t Hans och S:t Pers kyrkoområde väster om kvarteret. Kvarteret har till större delen varit planlagt och bebyggt sedan mitten av 1600-talet, men av bebyggelsen från denna tid finns inget kvar. Kartan från 1646 visar att kvarteret redan då hade i stort sett samma sträckning som idag. Enligt 1697 års karta var kvarteret indelat i tretton tomter, varav de större låg i kvarterets nordvästra del längs Hästgatan.

Under 1700-talet och fram till 1900-talets första hälft och mitt var den övre delen av kvarteret bebyggd av låga byggnader i skiftesverk samt knuttimmerkonstruktioner med gaveln vänd mot gatan och med branta sadeltak och trånga gårdar. Av dessa hus finns endast ett par kvar. Även den nedre delen av kvarteret dominerades av en småskalig trähusbebyggelse fram till början av 1900-talet, då flera större byggnader uppfördes i den mellersta delen längs Hästgatan och S:t Pers gränd. Bland dessa nyuppförda byggnader kan nämnas det före detta Tempovaruhuset, vilket idag utgör ett dominerande inslag i stadsbilden intill Hästgatan. Liksom under 1600-talets slut är kvarteret numera uppdelat på tretton fastigheter. Tomtgränserna har skiftat något under århundradena, men flera av fastigheterna har kvar sin ursprungliga utbredning.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Väpnaren 14 är belägen i kvarterets sydvästra del, nedanför den södra klinten, gränsande till S:t Pers gränd i nordväst. Inga medeltida lämningar har noterats på fastigheten. Vid 1600-talets slut var den nuvarande fastigheten åtminstone uppdelad på två tomtnummer, 59 i söder och 104 i norr. Enligt byggnadsförteckningen till 1697 års karta omfattade dessa båda tomter var sitt trähus med därtill hörande kålgård. Under 1700- och 1800-talet fick fastigheten sin nuvarande form och sträckning. Vid 1785 års husklassifikation var tomten bebyggd med två trähus, varav den ena omnämns som en tillbyggnad, en smedja av sten, två stall av trä samt en bod av trä. Under 1800-talets mitt var tomten bebyggd med mindre trähus.
Under 1900-talets början kom nuvarande Väpnaren 14 och 15 att tillsammans utgöra en större gemensam tomt, men sedan 1930-talet är de båda fastigheterna åter skilda. Fastigheten beboddes fram till 1900-talet av hantverkare, men har därefter fungerat som en ren bostadsfastighet.

Idag finns på fastigheten tre bostadshus som är uppförda vid tiden kring 1700-talets slut eller 1800-talets början. Det första bostadshuset är en vinkelbyggnad i skiftesverk, vilken är placerad i fastighetens västra del i liv med S:t Pers gränd. Den andra byggnaden är ett kalkstenshus som är beläget norr om den första med gaveln vänd mot gränden. Mellan de två byggnaderna finns ett garage som uppfördes 1975. Det tredje bostadshuset är placerat i fastighetens östra hörn inne på gården, alldeles under klippbranten, med långsidan längs den nordöstra gränsen. Detta hus har en stomme av sten och motsvarar eventuellt den smedja som omnämns i husklassifikationen från 1785.

Gårdsrummet innehåller en lummig trädgård med en mängd växter. Det är relativt stort och har flera terrasseringar som förbinds med trappor. Marktäckningen varvas med gräs, gatsten, kalksten och betongplattor. Mot gatan avgränsas gården dels av bebyggelsen och dels av ett smidesstaket på en kalkstenssockel. I staketet finns en ingångsport med järngrind. Även mot norr och söder finns en kalkstensmur.

Fastigheten har genom sin bevarade äldre tomtsträckning samt med den äldre bebyggelsens placering och utformning både ett kulturhistoriskt och miljöskapande värde.


Tillbaka...