All information...

Fastighet: Väpnaren 7

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret utgör ett långsträckt och oregelbundet format område. Det är uppdelat i två delar med en större del nedanför den södra klintkanten samt en mindre del ovanpå. Kvarteret gränsar till Hästgatan i norr, Wallérs plats och Vårdklockegatan i öster, Trappgränd i söder, samt till Trumpetarebacken och S:t Pers gränd i väster. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens första kvarter med tomtnummer 1-5 samt Strandrotens fjärde kvarter med tomtnummer 1-8.

Kvarteret har till viss del varit bebyggt under medeltiden. Ett fåtal medeltida bebyggelserester har framkommit i den mellersta delen av kvarteret. Väster om kvarteret har gravar påträffats som uppskattningsvis tillhört S:t Hans och S:t Pers kyrkoområde väster om kvarteret. Kvarteret har till större delen varit planlagt och bebyggt sedan mitten av 1600-talet, men av bebyggelsen från denna tid finns inget kvar. Kartan från 1646 visar att kvarteret redan då hade i stort sett samma sträckning som idag. Enligt 1697 års karta var kvarteret indelat i tretton tomter, varav de större låg i kvarterets nordvästra del längs Hästgatan.

Under 1700-talet och fram till 1900-talets första hälft och mitt var den övre delen av kvarteret bebyggd med låga byggnader i skiftesverk samt knuttimmerkonstruktioner med gaveln vänd mot gatan och med branta sadeltak och trånga gårdar. Av dessa hus finns endast ett par kvar. Även den nedre delen av kvarteret dominerades av en småskalig trähusbebyggelse fram till början av 1900-talet, då flera större byggnader uppfördes i den mellersta delen längs Hästgatan och S:t Pers gränd. Bland dessa nyuppförda byggnader kan nämnas det före detta Tempovaruhuset, vilket idag utgör ett dominerande inslag i stadsbilden intill Hästgatan. Liksom under 1600-talets slut är kvarteret numera uppdelat på tretton fastigheter. Tomtgränserna har skiftat något under århundradena, men flera av fastigheterna har kvar sin ursprungliga utbredning.

Kvarterets huvudsakliga del, Väpnaren 2-4 och 11-15, är belägen nedanför klinten och ingår i stadskärnan, medan fastigheterna ovanpå klinten, Väpnaren 6-10, hör till den Södra Klintens bebyggelse. Därför presenteras kvarterets fastigheter i skilda sammanhang.



Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Väpnaren 7 är belägen ovanpå klinten i den södra delen av kvarteret. Den gränsar till Vårdklockegatan i sydost och till klintkanten i nordväst. Enligt 1697 års karta hade fastigheten redan då fått sin nuvarande omfattning. Den hade då tomtnummer 346 och var bebyggd med en stuga med tillhörande kålgård. Under 1700-talet kom fastigheten att benämnas Klinteroten I:2. Vid 1785 års husklassifikation fanns det på tomten ett trähus och stall båda försedda med brädtak. Trähuset var troligen detsamma som den byggnad som omnämns 1697 och som stod kvar in på 1900-talet. Huset var ett skiftesverkshus, som vände gaveln mot gatan. Det var klätt med stående panel och stod under ett faltäckt sadeltak. Denna äldre byggnad revs i samband med att den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1971.

Dagens bostadshus sträcker sig över större delen av fastigheten och utgörs av en högre och en lägre del. Den högre byggnadsdelen ligger med gaveln i liv med Vårdklockegatan respektive klintkanten. Den lägre byggnadsdelen är belägen söder om den förra och täcker hela den södra delen av fastigheten mot både gatan och klintkanten. Norr om bostadshuset och ihopbyggt med detta finns ett mindre uthus med gaveln mot gatan. Mot klintkanten i nordväst finns en långsträckt betongbalkong som buktar ut mot klintkanten. Fastigheten är totalt exploaterad av bebyggelse.

Fastigheten har bevarat sin tomtgräns sedan slutet av 1600-talet och har därmed ett kulturhistoriskt värde. Den moderna bebyggelsen från 1970-talet anspelar delvis på ett traditionellt formspråk och har ett visst miljöskapande värde.


Tillbaka...