All information...

Fastighet: Östermur 20

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersnamn:

Kvarteret Östermur utgör ett långsträckt område på den norra Klinten och sträcker sig längs ringmuren från Dalmanstornet i norr till Österport i söder. Mot väster angränsar kvarteret till Norra Murgatan, Klinttorget och Östra Tullgränd. Söder om Klinttorget breddas kvarteret och sträcker sig längre västerut från ringmuren för att sedan åter smalna av. Kvarteret är beläget på den östligaste delen av norra Klinten, som i äldre handlingar kallades Österklint. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 161-182.

Den sydligaste delen av Östermur började bebyggas vid slutet av 1600-talet, men i övrigt var området vid den här tiden obebyggt. Den första bebyggelsen utgjordes av en bödelstuga och enkel trähusbebyggelse. Under 1700-talet användes större delen av kvarteret för odling och ingick i den så kallade Biskopsåkern. Åkermarken avstyckades och infästes år 1782 och en småskalig trähusbebyggelse började breda ut sig i området mellan kålgårdar och åkrar. De flesta av husen placerades med långsidan i linje med gatan i väster. I den här delen av staden bodde vid den här tiden fattigmansbefolkning. Längst söderut i kvarteret, på nuvarande Östermur 25, uppfördes 1774 stadens östra tullhus som sedan revs 1909. Under 1800-talet byggdes flera hus av något större skala i kvarteret, främst var dessa lokaliserade söder om Klinttorget där tomterna är rymligare. Intill Klinttorget, på nuvarande Östermur 26, fanns under 1800-talets andra hälft en pump som försörjde den här delen av området med vatten. Pumpen ersattes under tidigt 1900-tal av den nuvarande brandstationsbyggnaden. I kvarteret har även bland annat förekommit slakteri, mjölkbutik och cykelverkstad.

I stort sett har kvarteret bevarat tomtindelningen från infästet 1782, med undantag av några mindre förändringar för tomterna söder om Klinttorget. Kvarteret utgörs av 26 fastigheter, där fyra av dessa är obebyggda och utgörs av grönområde eller tillhör gaturummet. Övervägande delen av byggnaderna är mycket väl bevarade och har ut mot gaturummet behållit den ursprungliga karaktären. Norra Murgatans sträckning mellan Klinttorget och Lancastergränd är en mycket väl sammanhållen och god representant för norra Klintens 1700- och 1800-talsbebyggelse. Dock har byggnaderna mera som regel än undantag moderniserats, reveterats och tillbyggts mot gårdarna under 1800- och 1900-talet. Idag är kvarterets befolkning blandad och flera av fastigheterna bebos endast säsongsvis.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Östermur 20 är belägen i den mellersta delen av kvarteret, där detta breddas och sträcker sig längre västerut från ringmuren än i övrigt. Fastigheten har en trekantig form och bildar ett utskjutande hörn mot Klinttorget i norr och Östra Tullgränd i väster. Tomten fick sin nuvarande utbredning då den infästes vid 1700-talets slut. Den benämndes då Klinteroten IV:181 och var enligt 1785 års husklassifikation bebyggd med trähus delvis belagt med brädor och delvis med tegel. Denna byggnad kvarstår ännu och utgörs av ett reveterat bostadshus med parstugeplan i skiftesverksstomme. Huset är placerat i fastighetens nordvästra hörn med långsidan längs Klinttorget och gaveln i liv med Östra Tullgränd. Fastighetens övriga bebyggelse utgörs av ytterligare två bostadshus. Det ena uppfördes 1910 och ligger inne på gården längs den södra fastighetsgränsen och det andra är från 1800-talets andra hälft och placerat med den västra långsidan längs Östra Tullgränd.

Fastigheten avgränsas av en tegelavtäckt mur mot gaturummet i norr och väster. Gården nås via en körport med fiskbensmönstrad panel mot norr och en liknande gångport mot väster. I trädgården finns flera större träd samt planteringar i rabatter. Gårdsrummet är belagt med gatsten, trädäck och singel.

Fastigheten utgör en mycket välbevarad bebyggelsemiljö, som har en kontinuitet från sent 1700-tal fram till nutid. Den har därmed ett betydande kulturhistoriskt värde och utgör ett rikt inslag i norra Klintens bebyggelsemiljö.


Tillbaka...