All information...

Fastighet: Bägaren 9

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Bägaren är beläget i den östra delen av innerstaden, uppe på den norra Klinten, mellan Finngränd i nordost, Nygatan i sydost, Klintgränd i sydväst och Trappgatan i nordväst. Bägaren ingick tidigare i Klinterotens fjärde kvarter med tomterna 51-59. Redan i slutet av 1600-talet var delar av det nuvarande kvarteret tomtlagt och bebyggt med trähus och kålgårdar. Schilders karta från 1697 visar att kvarterets södra och västra del var indelat i fem fastigheter och bebyggt med åtminstone fyra trähus. Den östra och norra delen av kvarteret ingick i Klockaråkern under 1700-talet fram till dess att hela kvarteret reglerades 1778. De tomter som ursprungligen var stora avstyckades under 1700-talet och det tidiga 1800-talet. I stort sett har kvarteret bevarat tomtindelningen sedan dess. Vid denna tid var samtliga tomter bebyggda med enkelstugor i skiftesverksteknik alternativt knuttimmerteknik, försedda med faltak. Liksom andra delar av norra Klinten var en stor andel av tomtägarna i kvarteret sjömän och änkor.

Under 1800-talet försågs stugorna med tillbyggnader, ofta bestående av bakbyggen innehållandes kök. Från 1945 och framåt har husen moderniserats, vilket framförallt medfört att interiörerna genomgått kraftiga renoveringar. Fastigheterna försågs med vatten i slutet av 1920-talet, men det var på 1940- och 50-talet som större VA-installationer kom in i husen. De äldre uthus som varje tomt varit försedd med revs i många fall i samband med bostadshusets modernisering och ersattes i flera fall av murade gårdshus inrymmande tvättstuga och förråd. Flera uthus har också byggts om och inretts som gästrum. Trots dessa förändringar har många av tomterna kvar sin äldre tomtstruktur, i och med att de nya uthusen har samma dimensioner och har förlagts på samma plats som de tidigare.

I dag består kvarteret av nio fastigheter. Kvarteret präglas av den småskaliga bebyggelsen som uppfördes under andra hälften av 1700-talet och det tidiga 1800-talet. Några av tomterna har en yngre bebyggelse, vilken dock till viss del anpassats efter det traditionella formspråk som karaktäriserar bebyggelsen på norra Klinten. I dag är kvarterets befolkning blandad och flera av fastigheterna bebos endast säsongsvis.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Bägaren 9 är belägen i kvarterets västra del och angränsar till Trappgatan i väster. Tomtens västra del har åtminstone sedan 1697 varit utstakad tomtmark, sannolikt även bebyggd. Nuvarande Bägaren 4 och 9 utgjorde ursprungligen en gemensam fastighet och benämndes Klinteroten IV: 53. Enligt husklassifikationen 1785 var tomten bebyggd med två trähus med brädtak. Sannolikt är det detta hus som ser ut att vara ett gavelfarstuhus på 1883 års karta och vars stomme delvis utgör dagens byggnad. Av 1856-60 års karta framgår att den nuvarande fastigheten fortfarande utgjordes av två tomter. Dagens fastighetsgräns härrör från någon gång mellan 1860 och 1883.

På 1912 års karta finns bostadshuset markerat med sin nuvarande utbredning och av formspråket att döma har den äldre byggnaden byggts till och fått en ny fasadkomposition under 1880- eller 90-talet. Byggnaden är placerad med långsidan i liv med Trappgatan. Bristande arkivuppgifter gör att det inte är helt uteslutet att det äldre huset helt revs och ett nytt uppfördes vid samma tid som för den nu förmodade ombyggnaden. På 1940-talet moderniserades bostadshuset och ett nytt gårdshus ersatte äldre uthus i fastighetens västra del. Fastighetens gårdsrum avskärmas ut mot gatan via en välvd panelad port med ett murat överstycke. Mot den södra grannfastigheten finns en spritputsad och vit avfärgad mur. Gårdsrummet är belagd med betongplattor och har planteringar med ett rikt urval av växter.

Fastigheten präglas av de förändringar den genomgått under 1900-talet. Dock har den ut mot gaturummet bevarat bostadshusets enkelt klassicerande fasad och den karaktäristiska avskärmningen. Fastigheten har både ett kulturhistoriskt och miljöskapande värde som en del av bebyggelsemiljön på norra Klinten.


Tillbaka...