All information...

Fastighet: Börsen 3

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Börsen är centralt placerat i Visby innerstad. Det är ett rektangulärt kvarter som gränsar med kortsidorna till Mellangatan i öster och Strandgatan i väster, medan långsidorna löper längs med Brännerigränd i norr och Novgorodgränd i söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Börsen Strandrotens andra kvarter med tomt nummer 7.

Under medeltiden ingick kvarteret i stadens tätexploaterade kärna intill de stora handelsgatorna och i nära anslutning till det dåvarande hamnområdet. Kvarteret utgjordes fram till 1947 av en enda fastighet som under medeltiden var bebyggd med tre handels- och packhus av kalksten i varierande storlek. Byggnaderna upptog 2/3 av kvartersytan. Bebyggelsen var centrerad till den västra delen av fastigheten med det största packhusetets gavel vänd mot Strandgatan där handel bedrevs. I den östra delen fanns gårdsbebyggelse och trädgård. Fram till slutet av 1800-talet ägdes fastigheten av borgare och handelsmän. Vid denna tid flyttade hotell Wisby Börs in i lokalerna och bedrev hotellverksamhet fram till 1936, då kvarteret eldhärjades. Vid återuppbyggnaden efter den förödande branden återfick bebyggelsen till stor del sitt medeltida utseende. Langska huset med sin välanpassade tillbyggnad utgör idag ett av de bästa exemplen på hur packhusen längs Strandgatan såg ut under medeltiden. Mot Mellangatan ersattes trädgården och uthusen från 1600- och 1700-talet av en biografbyggnad 1910.

Föreningen Gotlands Fornvänner köpte upp fastigheten 1938 då hotellverksamheten upphörde i och med branden. 1947 avstyckades fastigheten och bildade Börsen 2 och 3, varav den östra delen med ett av stenhusen samt biografen nu kom att utgöra en egen fastighet. Från 1945 bedrev STF vandrarhem i packhuset på Börsen 2, medan det numera fungerar som kontor och arkiv till Länsmuseet på Gotland.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Börsen 3 ligger på den östra delen av kvarteret, gränsande till Mellangatan i öster, Brännerigränd i norr samt Novgorodgränd i söder. Under medeltiden utgjorde kvarteret en enda fastighet, som var bebyggd med åtminstone två stenhus som upptog 2/3 av kvartersytan. På den del som idag utgör Börsen 3 låg då ett stenhus som uppfördes under 1200-talet.

Enligt 1697 års karta fanns det på tomten ett hus av sten med tillhörande stall, lada och gårdsrum. På andra sidan Strandgatan hade ägaren till fastigheten en trädgård. Enligt 1785 års husklassifikation fanns ungefär samma byggnadsbestånd på tomten; ett stenhus med tegeltak, ett packhus av sten, ett stall av trä med tegeltak samt två trädgårdar. Tomten sträckte sig ännu vid denna tid från Strandgatan och upp genom hela kvarteret till Mellangatan. Inte förrän 1947 avstyckades denna och fastigheterna Börsen 2 och 3 fick den tomtavgränsning de har idag. Tidigare utgjorde husen en enhet med gemensam verksamhet, däribland Hotell Wisby Börs mellan åren 1888-1936.

På fastigheten finns idag två byggnader, den ena är ett stenhus med medeltida ursprung och den andra en biograf från 1910. De båda byggnaderna upptar hela tomtytan med biografen placerad längs med Mellangatan och stenhuset på biografens västra sida. Stenhuset har medeltida yttermurar bevarade i tre våningar och ett återställt antaget medeltida utseende.

Fram till 1910 fanns utmed Mellangatan en skiftesverkslada med tegeltak. Detta är troligen den trälada som nämns i husklassifikationen från 1785, och eventuellt densamma som fanns redan under slutet av 1600-talet. I samband med att biografen uppfördes revs träladan och denna del av tomten bebyggdes med biografen Visby-bio. 1936 eldhärjades kvarteret. Vid återuppbyggnaden expanderade biografen till att omfatta även det östra av de medeltida stenhusen, som 1938 inreddes till biosalong. Samtidigt återställdes det medeltida husets fasader och biografens exteriör förenklades och ändrades till ett funktionalistiskt utseende.

De båda byggnaderna har sedan 1938 tydligt skilda stiluttryck, trots att de båda inrymmer biograf Röda kvarn. I och med den bevarade medeltida byggnaden och fastighetens långa och mångfacetterade byggnadshistoria har Börsen 3 ett stort kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...