All information...

Fastighet: Ringaren 22

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Ringaren är rektangulärt till formen och beläget i den södra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Vårdklockegatan i nordväst, Adelsgatan i sydost, Klockgränd i nordost och S:t Michaels gränd i sydväst. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens andra kvarter med tomterna 18-28 i den västra delen och 45-48 i den östra delen, längs Adelsgatan.

Trots att kvarteret är beläget intill Adelsgatan, en av de viktigaste infartslederna till den medeltida stadskärnan och hamnen, var det bland de sista som planlades och bebyggdes på denna del av Klinten. Vid arkeologiska undersökningar har det påträffats rester efter medeltida trähusbebyggelse i kvarterets södra del. På kartan från 1696-97 utgörs det område som motsvarar kvarteret Ringaren huvudsakligen av åkermark. I de södra delarna av området, längs Vårdklockegatan i väst och Adelsgatan i öst, fanns vid den här tiden ett par tomter utlagda. Den fåtaliga bebyggelsen utgjordes av mindre hus eller stugor och tillhörande kålgårdar. 1722 förstördes stora delar av kvarteret, liksom de intilliggande kvarteren Stopet och Borgen, av en brand. Detta påskyndade genomförandet av nya tomtregleringar. Vid 1700-talets mitt infästes kvarterets tomter, vilka därefter i mer betydande grad började bebyggas med den typ av mindre trähusbebyggelse som varit vanlig på hela Klinten. 1785 bestod kvarteret av 15 fastigheter. Sedan dess har ett flertal fastighetsombildningar genomförts genom åren. Den största fastigheten, Ringaren 20, upptar en stor del av kvarterets södra del efter ett flertal sammanslagningar under 1900-talet. Kvarterets befolkning har genom århundradena bestått av sjömän och en del arbetare, men till övervägande delen dominerats av hantverkare och handelsmän samt deras familjer.

Idag är kvarteret indelat i 11 fastigheter. Få representanter av 1700-talets trähusbyggnader finns bevarade. Dessa återfinns främst i kvarterets västra del samt några även i den nordöstra delen, längs Adelsgatan. De sistnämnda är dock kraftigt förändrade med om- och tillbyggnader, för att anpassas i gaturummet till de flera våningar höga affärsbyggnader som uppfördes under 1800-talets senare del och 1900-talets inledande årtionden. Sedan 1980-talet finns två större flerfamiljshus på fastigheten Ringaren 20. Dessa sentida byggnader har dock en anpassning i volym och proportioner till den omkringliggande bebyggelsen. Flertalet fastigheter har ett eller flera gårdshus. Gårdshusbebyggelsen består främst av ombyggda ekonomibyggnader från 1700-talet samt mindre uthus, de flesta från 1900-talet.


Fastighetsbeskrivning:

Ringaren 19 är en vinkelformad fastighet, belägen i kvarterets södra hörn, gränsande till Adelsgatan i sydöst och S:t Michaels gränd i sydväst. Fastigheten var en av ett fåtal bebyggda i området under 1600-talet. Enligt Schilders karta från 1696-1697 ingick nuvarande Ringaren 19 i en långsmal tomt med långsidan längs Adelsgatan. Tomten, med nummer 320 som innehades av Efwert Biärs änka, var bebyggd med en trästuga och tillhörande kålgård. Det är osäkert var den nämnda byggnaden var placerad. Vid husklassificeringen 1785, motsvarades nuvarande Ringaren 19 av kvarterets två minsta fastigheter, Klinteroten II: 18 och 48. Den västra, tomtnummer 18 placerad med kortsidan mot S:t Michaelsgränd, var bebyggd med ett trähus, sannolikt placerat utmed gatan, och ett bakomliggande stall. Båda byggnader hade brädtak. Tomt nummer 48, belägen med kortsidan mot Adelsgatan och långsidan längs gränden, var bebyggd med ett trähus med tegeltak. Denna bebyggelse fanns kvar till 1900-talets början.

På tomt 48 uppfördes 1909 ett nytt tvåvåningshus med jugendkaraktär. Det nya huset kom att sträcka sig över hela tomtens bredd, med gaveln mot Adelsgatan och inrymde affärslokaler i bottenvåningen med bostäder ovanpå. Samtliga byggnader på tomt 18 revs någon gång under perioden 1906-1936.

På 1930-talet ändrades fastigheternas beteckningar från Klinteroten II:48 och 18 till Ringaren 7 och 8. 1974 uppfördes ett nytt bostadshus på Ringaren 8 med en indragen placering, mot fastighetens nordöstra gräns. I början på 1980-talet slogs de båda fastigheterna samman till en, Ringaren 19, och har sedan dess behållit sin avgränsning. Vid tiden för sammanslagningen, 1983, tillkom ett lagerutrymme vid jugendbyggnadens baksida. Tillbyggnaden kom att sammanlänka lagret med bostadshuset. Fastigheten omges dels av byggnader och dels av en tegelavtäckt, putsad mur. Mot S:t Michaels gränd bryts muren upp av en gångport med stickbågeformat överstycke och en enkel, panelad dörr. Den väl omgärdande gården är gräsbevuxen och har beläggning med konststensplattor. Den ringa växtligheten utgörs huvudsakligen av ett äppelträd samt några rosenbuskar.

Fastigheten har ett kulturhistoriskt och arkitekturhistoriskt värde, främst i den välbevarade trevåningsbyggnaden i jugendstil från 1909 samt den karaktäristiska, muromgärdade trädgården. Dessa har även miljöskapande värden, då de korresponderar väl med övrig bebyggelse från denna tid i området.


Tillbaka...