All information...

Fastighet: Tornet 15

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Tornet är ett triangelformat område beläget i den sydöstra delen av Norra Klinten. Mot norr angränsar kvarteret till Klinttorget, i sydväst till Torngränd, i nordväst till Nygatan och i öster till Östra Tullgränd. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 5-15.

De norra och västra delarna av Tornet började bebyggas vid slutet av 1600-talet. I övrigt var området obebyggt och utgjorde åkermark som ägdes av borgmästare Lange. Den första bebyggelsen utgjordes av trähus med tillhörande kålgårdar. Anledningen till att delar av kvarteret så tidigt som på 1600-talet var indelat i tomter, var att Östra Tullgränd tidigt var en betydande tillfartsled från Österport till norra Klinten. Den är bland de äldsta av gränderna i området och från 1700-talet och fram till 1900-talets början låg stadens östra tullhus där gränden mötte Hästgatan, innanför Österport. Det var först under 1700-talet som någon bebyggelse av betydelse började breda ut sig bland åkrar och kålgårdar. Kvarteret planlades och infästes på 1750-talet. Bebyggelsen längs Torngränd präglades ännu i slutet av 1800-talet av 1700-talets småskaliga trähusbebyggelse. Vid den tiden var kvarteret bebott av fattigt folk.

Kvarteret har i stort sett bevarat tomtindelningen sedan regleringen omkring 1750. I dag utgörs kvarteret av 11 fastigheter. Övervägande delen av byggnaderna är välbevarade, från 1700-talets mitt och andra hälft, och har ut mot gaturummet bibehållit den ursprungliga, småskaliga karaktären. I de norra delarna av kvarteret och längs Östra Tullgränd har däremot en del förändringar genomförts under 1800-talet. Den karaktäriskt småskaliga bebyggelsen har där ersatts av 1800-talets betydligt större byggnader.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Tornet 12 är belägen i kvarterets norra del, och utgör drygt 1/3 av hela kvarteret. Den gränsar till Nygatan i väster och Östra Tullgränd i öster. Fastigheten har genom åren slagits ihop och splittrats upp vid ett flertal tillfällen. Enligt 1697 års karta omfattade den även delar av tomterna nr 20, 60, 320 samt hela 319. Från 1700-talets mitt och fram till 1930, motsvarades nuvarande Tornet 12 av tre tomter, Klinteroten IV: 10, 11 och 13. Tomt nummer 13 var bebyggd med ett skiftesverkshus, den ursprungliga delen av byggnad 2, samt ett stort, numera rivet uthus. Tomt nummer 10 utgjorde den sydöstra delen av nuvarande fastighet och var bebyggd med nuvarande byggnad 1b samt ett numera rivet uthus. Tomt nummer 11 omfattade ett trähus med brädtak, vilket 1899 ersattes med ett större bostadshus, nuvarande byggnad 1a. På 1912 års karta är denna byggnad är sammanbyggd med ett annat äldre bostadshus, nuvarande 1b. Tomterna 10 och 11 hade vid denna tidpunkt slagits ihop. På 1932 års karta så har tomterna nummer 10, 11, 13 och hörntomten 12 (nuvarande Tornet 13) slagits ihop och fastigheten benämndes nu Tornet 1. Vid 1960-talets slut styckades hörntomten, Tornet 13, av och den nuvarande fastigheten Tornet 12 bildats.

Fastighetens huvudbyggnad, 1a, från 1899 är belägen i fastighetens östra del med långsidan i liv med Östra Tullgränd. I norr är den sammanbyggd med en mindre uthusbyggnad. Omedelbart söder om huvudbyggnaden finns ytterligare ett bostadshus, byggnad 1b med långsidan längs Östra Tullgränd. Denna byggnad uppfördes troligen under 1700-talets slut och omnämns i husklassifikationen 1785. Ytterligare ett bostadshus, byggnad 2, är beläget på fastigheten. Det är uppfört i tre etapper, där den äldsta delen är placerad med långsidan längs Nygatan i väster och med de nyare bostads- och garagedelar finns utmed den södra fastighetsgränsen. I fastighetens sydöstra hörn finns ett förråd och sopbod, byggnad 3.

Fastighetens gårdsrum avskärmas av byggnaderna och två höga järngrindar, en ut mot Nygatan och en mot Östra Tullgränd. Grindarna är upphängda på pelare av kvaderhuggen kalksten. Pelarna mot Östra Tullgränd är spritputsade och avfärgade gula. Mot Östra Tullgränd avgränsas fastigheten i övrigt av en hög, tegelavtäckt och spritputsad mur. I fastighetens norra del finns en trädgård, vilken avgränsas från den i övrigt grusbelagda delen av fastigheten, av en låg kalkstensmur. Två kalkstenspelare markerar ingången in till den gräsbevuxna trädgården. I övrigt växer diverse träd och småbuskar.

Fastigheten har, genom bostadshusens delvis bevarade skiftesverksstommar från 1700-talet, ett stort kulturhistoriskt värde. De mindre byggnaderna har bevarat sin småskalighet mot gaturummet och har därmed ett miljöskapande värde för kvarterets arkitektoniska helhet.


Tillbaka...