All information...

Fastighet: Fiskaren 6

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Fiskaren utgör ett avlångt oregelbundet område i öst-västlig riktning beläget i norra stadsdelarna. I och med S:t Olofs gränd i norr angränsar kvarteret till Botaniska trädgårdens södra del. S:t Olofs gränd löper även ner längs kvarterets östra sida. I övrigt avgränsas kvarteret av Strandgatan i väster samt Fiskargränd och Skogränd i söder. Fiskaren tillhörde tidigare Norderrotens andra kvarter, tomt nr 31-33, 37-38 samt 42-45.

Området där kvarteret ligger kallas/har populärt kallats ’Fiskareroten’ eller ’Gajlroten’. Namnen har sitt ursprung från de fiskare som utgjorde ett väsentligt inslag av kvarterens befolkning från åtminstone 1600-tal och framåt. Kvarteret utgörs idag av sammanlagt åtta bebyggda fastigheter. Kvarteret har huvudsakligen en sluten karaktär, där boningshusen ligger invid gatan och gårdsrummen avgränsas av höga plank och murar. Tomterna har relativt stora trädgårdar.

Övervägande delen av kvarterets boningshus är skiftesverkskonstruktioner, uppskattningsvis från 1700- och 1800-talet. Bebyggelsen är av småskalig karaktär med undantag för det stora huset på Fiskaren 7. Denna byggnad är uppförd i kalksten, har medeltida delar och skiljer sig markant, både i storlek och i utförande, från övrig bebyggelse i kvarteret, då det representerar de stora borgarhusen som fanns längs huvudstråken i området kring sekelskiftet 1800. Boningshuset på Fiskaren 9 uppfördes i betonghålsten eller tegel så sent som 1970. Kvarterets samtliga boningshus är putsade och har genomgått ett flertal om- och tillbyggnader under tidens gång.

Under medeltiden tillhörde området den norra delen av stadskärnan, med glesare stenhusbebyggelse samt trähus. Från sent 1600-tal och åtminstone fram till 1860 skedde ett flertal förändringar i tomtindelningen. I början av 1700-talet hade de flesta tomterna stora kålgårdar, vissa fastigheter var helt utan bebyggelse. Sannolikt bebyggdes kvarterets östra del utan en enhetlig och medveten planering med enklare hus under 1700-talet, då stadens befolkning ökade stort. I husklassifikationen från år 1785 noteras alla fastigheter vara bebyggda. Kvarters- och tomtstrukturerna i större delen av området var då i stort sett fastlagd. Tomtindelningen som är utmärkt på 1883 års karta är densamma fram till 1970 då nuvarande Fiskaren 8 styckades av i öst och Fiskaren 9 bildades.



Fastighetsbeskrivning:

Fiskaren 6 utgörs av en rektangulär tomt som är belägen i kvarterets sydvästra del, vid Fiskargränd. Tomtens nuvarande avgränsning går tillbaka till åtminstone 1883. Fastigheten betecknades tidigare Norderroten II:32 och avsåg innan år 1883 ett större område med på kartan omarkerade gränser. I husklassifikationen från år 1785 noteras bebyggelse på detta område i form av ett ’nedrivet’ trähus, ett trähus samt ett stall, alla med brädtak. Ägarlängden antyder att fastigheten kan ha varit en hantverkargård. På stadskartan från 1883 finns en gårdsbyggnad markerad vid tomtens västra gräns. Denna byggnad revs någon gång under tidigt 1900-tal.

Enligt muntlig uppgift ska ett tidigare boningshus ha brunnit ner till grunden år 1858, och kort därefter ersatts av dagens boningshus, som är placerat med gaveln längs den södra fastighetsgränsen mot Fiskargränd. Ett mindre uthus från 1930-talet finns i tomtens nordöstra hörn. Fastigheten avgränsas av ett högt plank mot norr och öst samt ut mot gränden i söder. I planket mot gränden finns en panelad dörr. Tomten är delvis gräsbevuxen och delvis belagd med grus. Växtligheten karaktäriseras av fruktträd, buskar och rosor. Invid boningshusets utbyggnad i norr finns även ett lågt, enkelt skärmtak.

Fastigheten har ett allmänt kulturhistoriskt värde och det småskaliga boningshuset utgör ett viktigt rums- och miljöskapande värde för kvarter och område.


Tillbaka...