All information...

Fastighet: Fregatten 12

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Fregatten är beläget i den nedre västra delen av innerstaden och sträcker sig från Packhusplan i söder till Fiskarplan i norr. I öst gränsar det mot Birgers gränd och Strandgatan och i väst mot stadsmuren intill Almedalen. Stadsmuren har i några fall utnyttjats som yttervägg till byggnader i kvarteret. Kvarteret började sannolikt att bebyggas under senmedeltiden med enskilda byggnader. Innan dess tycks marken, från dåvarande hamnen, Almedalen och upp mot kvarteret, ha varit en öppen plats. Kalvskinnshuset i kvarteret Kalvskinnet är den enda byggnaden som har daterats till denna tid på den öppna platsen. Under senmedeltiden var kvarteret sannolikt till stor del bebyggt och hade av äldre struktur att döma ett större obebyggt torg i den östra delen. Delar av kvarteret Fregatten utgjorde sannolikt torg innanför hamnen. Inga högmedeltida byggnader har bekräftats, däremot har flera stenhus har påvisats som kan vara av senmedeltida ursprung. Dessa skulle då ha kunnat uppkomma i samband med att torgets betydelse minskat då Stora Torget fick större betydelse. Under 1600-talet var kvarteret till större delen utlagt i tomter men med flera obebyggda områden. Under 1600- och 1700-talet fanns en öppen plats i den östra delen som kallades "Willum Tunnbindares plats", "Fru plan" och senare under 1700-talets mitt "Bachers plats". Kvarteret har till stor del bebotts av fiskare, med lämpligt läge till Visbys tidigare hamn i Almedalen. Äldre fotografier från 1800-talets slut och 1900-talets början visar fiskebåtar, uppdragna på land nedanför Kruttornet och gistgården med upphängandet av näten. Fregatten omfattar idag 14 fastigheter med bebyggelse representerade medeltid, 1700-tal fram till 1990-tal. Den äldre strukturen från 1600- och 1700-talets kartor kan ännu anas.


Fastighetsbeskrivning:

Fregatten 12 utgör den sydligaste tomten i kvarteret och angränsar i söder till Packhusplan, i öster till Birgers gränd och i väster till Sjömuren. Fastigheten har två sammanbyggda stenhus uppförda under 1700-talet. Dessa båda byggnaders västra långsida utgör en del av stadsmuren. I den östra delen, mot Birgers gränd ligger en liten kioskbyggnad från 1950-talet. Gården i sydost är i övrigt muromgärdad och stenlagd.

Fastigheten var under medeltiden bebyggd med åtminstone ett stenhus. Rester av det utgör källare och grund till byggnad 1. På kartmaterial från mitten av 1600-talet har det område som utgör norra delen Fregatten 12 markerats som bebyggt område. Vid slutet av 1600-talet utgjordes fastigheten av en tomt och delar av två. Det noteras i 1697 års ägarförteckning att det fanns ett stall på den södra tomten, ett trähus på den mellersta och ett stenhus på den norra. Det stenhus som finns noterat skulle kunna var det medeltida hus som utgör delar av nuvarande byggnad 1.U nder andra hälften av 1700-talet var båda tomterna bebyggda med ett stenhus vardera. I 1785 års husklassifikation utgjordes nuvarande fastighet av två tomter. Vid 1860 ägs båda tomterna av skeppsbyggare Hansson. På 1870-talet etablerades Visby stads barnhem i stenhuset på den norra tomten. Fastigheterna hade återigen olika ägare. Under första kvartalet av 1900-talet slås tomterna samman till en fastighet.

Fastigheten har ett stort kulturhistoriskt värde betingat av de medeltida partierna, de välbevarade 1700-talshusen och dess anknytning, till den för Visbyhistorien betydelsefulla köpmannen Jacob Dubbe, som anses vara född i ett av husen.


Tillbaka...