All information...

Fastighet: Fregatten 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Fregatten är beläget i den nedre västra delen av innerstaden och sträcker sig från Packhusplan i söder till Fiskarplan i norr. I öst gränsar det mot Birgers gränd och Strandgatan och i väst mot stadsmuren intill Almedalen. Stadsmuren har i några fall utnyttjats som yttervägg till byggnader i kvarteret. Kvarteret började sannolikt att bebyggas under senmedeltiden med enskilda byggnader. Innan dess tycks marken, från dåvarande hamnen, Almedalen och upp mot kvarteret, ha varit en öppen plats. Kalvskinnshuset i kvarteret Kalvskinnet är den enda byggnaden som har daterats till denna tid på den öppna platsen. Under senmedeltiden var kvarteret sannolikt till stor del bebyggt och hade av äldre struktur att döma ett större obebyggt torg i den östra delen. Delar av kvarteret Fregatten utgjorde sannolikt torg innanför hamnen. Inga högmedeltida byggnader har bekräftats, däremot har flera stenhus har påvisats som kan vara av senmedeltida ursprung. Dessa skulle då ha kunnat uppkomma i samband med att torgets betydelse minskat då Stora Torget fick större betydelse. Under 1600-talet var kvarteret till större delen utlagt i tomter men med flera obebyggda områden. Under 1600- och 1700-talet fanns en öppen plats i den östra delen som kallades "Willum Tunnbindares plats", "Fru plan" och senare under 1700-talets mitt "Bachers plats". Kvarteret har till stor del bebotts av fiskare, med lämpligt läge till Visbys tidigare hamn i Almedalen. Äldre fotografier från 1800-talets slut och 1900-talets början visar fiskebåtar, uppdragna på land nedanför Kruttornet och gistgården med upphängandet av näten. Fregatten omfattar idag 14 fastigheter med bebyggelse representerade medeltid, 1700-tal fram till 1990-tal. Den äldre strukturen från 1600- och 1700-talets kartor kan ännu anas.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Fregatten 4 utgör en stor vinkelformad tomt som sträcker sig över kvarterets östra del mellan Strandgatan och stadsmuren.

Under 1600-talet utgjorde den nuvarande fastigheten delar av tre tomter. Dessa var sannolikt bebyggda med små trähus med tillhörande kålgårdar. Under 1700-talet erhöll fastigheten i stort sett sin nuvarande avgränsning. Dess östra del var 1785 bebyggd med ett trähus med tegeltak samt ett stall av trä med brädtak, medan den västra delen endast utgjordes av en trädgård. Denna struktur tycks ha bibehållits även vid 1800-talets slut. Under 1800-talets andra hälft kom fastigheten att präglas av en snickarglädjestil och en romantisk utformning, som är synlig ännu idag.

Fastigheten omfattar idag sex byggnader på en från insyn avskärmad tomt. Här finns olika tidsperioder representerade med äldre gårdshus samt yngre lusthus och en ovanlig fristående terrassbyggnad. I tomtens nordöstra del ligger boningshuset, byggnad 1,som härstammar från 1700-talet med långsidan mot Strandgatan. Söder om detta står en garagebyggnad från 1900-talets mitt, byggnad 5. I vinkel mot garagets södra gavel står ett inbyggt litet uthus från sekelskiftet 1900, byggnad 6. Det angränsar i väster mot ett bostadshus i trä, byggnad 2, i en våning med vind, som har sitt ursprung kring sent 1700- eller tidigt 1800-tal och med senare tillbyggnader från 1900-talets andra hälft. I den nordvästra delen av gården, intill tomtgränsen mot Garvaregården, ligger ett litet uthus uppfört samtidigt som lusthuset, kring sekelskiftet 1900,byggnad 3. Vid den norra tomtgränsen står en tidigare lusthusbyggnad från tiden kring sekelskiftet 1900, byggnad 4. I trädgården står en hög brunmålad träveranda som ger utsikt mot Almedalen med en tillhörande trappa. Denna är troligen tillkommen kring sekelskiftet 1900. Fastighetens trädgård har en del bevarade kulturväxter och träd, bland annat ett mullbärsträd. Den avskärmas helt av plank och murar. Ringmuren fungerar som naturlig mur mot söder.

Fastigheten har genom en väl bevarad tomtstruktur från andra hälften av 1700-talet samt genom ett byggnadsbestånd från 1700-talet och från sekelskiftet 1900 ett stort kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...