All information...

Fastighet: Fregatten 8

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Fregatten är beläget i den nedre västra delen av innerstaden och sträcker sig från Packhusplan i söder till Fiskarplan i norr. I öst gränsar det mot Birgers gränd och Strandgatan och i väst mot stadsmuren intill Almedalen. Stadsmuren har i några fall utnyttjats som yttervägg till byggnader i kvarteret. Kvarteret började sannolikt att bebyggas under senmedeltiden med enskilda byggnader. Innan dess tycks marken, från dåvarande hamnen, Almedalen och upp mot kvarteret, ha varit en öppen plats. Kalvskinnshuset i kvarteret Kalvskinnet är den enda byggnaden som har daterats till denna tid på den öppna platsen. Under senmedeltiden var kvarteret sannolikt till stor del bebyggt och hade av äldre struktur att döma ett större obebyggt torg i den östra delen. Delar av kvarteret Fregatten utgjorde sannolikt torg innanför hamnen. Inga högmedeltida byggnader har bekräftats, däremot har flera stenhus har påvisats som kan vara av senmedeltida ursprung. Dessa skulle då ha kunnat uppkomma i samband med att torgets betydelse minskat då Stora Torget fick större betydelse. Under 1600-talet var kvarteret till större delen utlagt i tomter men med flera obebyggda områden. Under 1600- och 1700-talet fanns en öppen plats i den östra delen som kallades "Willum Tunnbindares plats", "Fru plan" och senare under 1700-talets mitt "Bachers plats". Kvarteret har till stor del bebotts av fiskare, med lämpligt läge till Visbys tidigare hamn i Almedalen. Äldre fotografier från 1800-talets slut och 1900-talets början visar fiskebåtar, uppdragna på land nedanför Kruttornet och gistgården med upphängandet av näten. Fregatten omfattar idag 14 fastigheter med bebyggelse representerade medeltid, 1700-tal fram till 1990-tal. Den äldre strukturen från 1600- och 1700-talets kartor kan ännu anas.


Fastighetsbeskrivning:

Fregatten 8 utgör en relativt stor tomt, belägen i kvarterets västra del längs stadsmuren. Den nås via en gränd från Strandgatan.

Det arkeologiska materialet visar att det genom fastigheten under medeltiden löpte en gränd som förband Strandgatan med två portöppningar i stadsmuren. Söder om gränden har funnits murverk efter ett större, eller möjligen två sammanbyggda stenhus som var ihopbyggda med stadsmuren. Spår efter denna byggnad är synliga genom fem fönster i stadsmuren. Huset har varit minst 15 m långt och att döma av arkeologiska utgrävningar, ca 9 m brett. Den medeltida marknivån har återställts framför portöppningarna. Under 1600-talets slut kunde fortfarande platsbildningen och grändens läge anas. Fastigheten omfattade då en tomt med ett trähus, gårdsrum och stall. Den sträckte sig även in över delar av nuvarande Fregatten 20 som då omfattade en obebyggd trädgård. Vid slutet av 1700-talet utgjorde fastigheten endast en obebyggd trädgård. Vid 1800-talets slut omfattade fastigheten två byggnader i tomtens sydvästra del intill muren. Sedan 1800-talets slut har tomtgränserna justerats så att den tidigare östra tomtgränsen har förflyttats och kortat av tomten mot väster. De på 1883 års karta, redovisade byggnaderna, revs under 1900-talet.

Idag omfattar tomten två byggnader från 1969, ett boningshus med garage. De båda byggnaderna upptar endast en liten del av tomten och den resterande delen utgör trädgård. I den norra delen av tomten ligger boningshuset och i den sydöstra delen ligger garagebyggnaden. Den gräs- och kalkstensbelagda trädgården med flera frukt- och mullbärsträd, harmonierar väl med stadsmuren. Trädgården är helt avskärmad från insyn. Mot väster i stadsmuren finns två kraftiga träportar med rundad övre del. Mot söder avgränsas gården av en putsad mur av lättbetong, krönt med tegelpannor. För övrigt finns en hög, kallmurad kalkstensmur från 1934 och i murens inkörsport finns plåtklädda smidesgrindar från 1968 uppsatta mellan kalkstenspelare.

Fastigheten fyller i sin avskärmade struktur och angränsning till stadsmuren ett stort kulturhistoriskt upplevelsevärde.


Tillbaka...