All information...

Fastighet: Fängelset 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Fängelset är rektangulärt i formen och beläget i den sydvästra delen av staden, i sluttningen upp mot Palissaderna. I övrigt gränsar det till hamnområdet. Före den nu rådande fastighetsindelningen benämndes kvarteret Strandroten I:65.

Under medeltiden ingick hela kvarteret i området för Visborgs slott. På uppmaning av Erik av Pommern påbörjades år 1411 uppförandet av slottet. Det utvecklades till ett av de starkaste fästena i Östersjöområdet. När slottet började byggas anlades även en skeppshamn omedelbart nedanför slottet. År 1645 blev Gotland en svensk besittning, men 1676 ockuperades ön av danska styrkor och när dessa lämnade Gotland, 1679 sprängdes slottet. Vid en arkeologisk undersökning 1983, invid den västra gårdsmuren, påträffades kulturlager som härrör från slottstiden. Sannolikt användes det nuvarande kvarteret som avstjälpningsplats för såväl byggnads- som hushållsavfall. Även i kvarterets sydvästra och sydöstra delar finns lämningar efter Visborgsslott. Vidare har en medeltida mur påträffats i kvarterets nordvästra del. Denna har sannolikt byggts till och utgjort slottets förlängningsmur ned mot hamnen. På en lavering, utförd 1826, syns området för det nuvarande kvarteret som betesmark. Här kan man även se att det i slottsmurens förlängning har uppförts ett standtun ned mot stranden. Denna skiljde Palissaderna från hamnområdet. Denna vy blir än mer tydlig på en akvarell av P A Säve, från samma plats, år 1849. Efter slottets ödeläggande användes marken för den nuvarande fastigheten som betesmark, fram till 1800-talets mitt då fängelset uppfördes. I samband med detta revs det så kallade Tjärhovet, en lada som var uppförd mot slottsmurens förlängning. I denna byggnad förvarades de tjärtunnor som var avsedda för utförsel.

Kvarteret utgör idag en enda fastighet, Fängelset 1, vilken bevarat samma omfattning sedan planläggningen i slutet på 1850-talet. Här uppfördes den nuvarande fängelsebyggnaden, mellan åren 1857-1860 och en förråds- och kontorslokal på 1880-talet. Övrig bebyggelse på fastigheten utgörs av två mindre komplementbyggnader från 1900-talets andra hälft.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Fängelset 1 är belägen i den sydvästra delen av staden, gränsande till hamnområdet i väster. På 1646 års karta utgör marken för Fängelset en del av Visborgs slotts ägor. Genom arkeologiska undersökningar har det bekräftats att marken disponerats av slottet. Från det att slottet ödelades och fram till 1800-talets mitt har marken som motsvarar kvarteret utgjort betesmark. Mellan åren 1857-1860 uppfördes den nuvarande huvudbyggnaden, fängelset, vilket är placerat i nordost-sydvästlig riktning i fastighetens mellersta del. På fastigheten finns ytterligare tre byggnader. Längs den sydöstra tomtgränsen finns en förråds- och kontorslokal från 1880-talet. Fängelsemuren är uppförd i anslutning till och har anpassats efter denna byggnad. Längs den nordvästra tomtgränsen finns en byggnad från 1985 som inrymmer verkstad. 1992 byggdes verkstaden till med en tvättstugedel. Invid fängelsebyggnadens nordvästra fasad uppfördes 1980 en mindre bod med personalutrymmen. På 1906 års karta är den dåvarande fängelsemuren utritad. Murens sydvästra del är där rundad utåt, medan den nordöstra delen, vid entrén, är konkav. I dag avskärmas fastighetens gårdsrum av den höga fängelsemuren i betong från 1932. Muren är putsad och avfärgad i en ljust gul kulör. Den sydvästra delen av muren utgörs av en ursprunglig, rundad kalkstensmur, uppförd på en kalkstenssockel. Muren är avdelad med lisener och har en kröning i form av en utkragningslist med trappstegsfris i underkanten. Muren är avtäckt med enkupigt tegel och har segmentbågeformade, panelklädda portar in till gården, en på vardera sida om huvudbyggnaden. Två oktogonformade torn är anslutna till murens norra och östra hörn. Innergården är delvis gräsbevuxen och delvis belagd med asfalt. På gården finns även en tennisbana.

Fastigheten har en bevarad tomtutbredning och huvudbyggnad från 1800-talets mitt. Detta bidrar till ett såväl kulturhistoriskt värde som ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel.


Tillbaka...