All information...

Fastighet: Gjutaren 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Gjutaren utgör ett triangelformat område i den östra delen av innerstaden. Mot norr angränsar kvarteret till Kryddgränd och i öster till Tunnbindaregatan. Mot söder angränsar kvarteret till den öppna platsen där Blockgränd möter Tunnbindaregatan och i väster till Kanngjutaregränd och i nordväst till Adelsgatan. Kanngjutaregränd benämndes under 1800-talet Sillgränd. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens tredje kvarter med tomtnummer 33-37.

Kvarteret har varit ett av de mer perifera till den äldre stadskärnan. Ingen medeltida gränd är känd i kvarteret. Stora delar av den Södra Klinten utgjordes av åkermark under 1600-talets mitt. De kvarter som var belägna längst i norr på den Södra Klinten var då planlagda. Detta berodde troligen på att de angränsade till den stora genomfartsled som Hästgatan utgjorde. Även Tunnbindaregatan och Kanngjutaregränd utgjorde gamla infartsvägar från sydost och kvarterets oregelbundna form talar för att gatorna funnits där innan kvartersbildningen och den planerade bebyggelsen kom till i området.

Redan på 1646 års karta utgjorde det nuvarande kvarteret Gjutaren planlagd mark och hade samma utbredning som idag. Den första bebyggelsen utgjordes i huvudsak av enkla trähus. Enligt 1696 års karta var kvarteret bebyggt med små trähus, ibland med tillhörande kålgård. Kvarteret var under den här tiden uppdelat i sex tomter, men de dåvarande fastighetsgränserna överenstämmer i huvudsak med dagens. Nuvarande Gjutaren 1 var indelad i tre mindre tomter, samtliga bebyggda med ett trähus med ett mindre gårdsrum eller kålgård. I den här delen av staden bodde vid den här tiden fattigmansbefolkning såsom hantverkare, sjömän och arbetarfolk.

Kvarteret utgörs idag av fyra fastigheter, vilka samtliga är bebyggda. Övervägande delen av byggnaderna är väl bevarade från sina skilda tidsperioder och har ut mot gatan behållit den ursprungliga karaktären. På fastigheten Gjutaren 6 finns ett bevarat stenhus från 1200-talet, vilket har byggts till under 1600-talet. Idag är kvarterets befolkning blandad och fastigheterna bebos permanent.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Gjutaren 1 är belägen i den nordvästra delen av kvarteret, gränsande till Kryddgränd i norr, Kanngjutaregränd i väster och Adelsgatan i nordväst. Enligt 1697 års karta motsvarades fastigheten då av tre tomter, vilka benämndes 87-89. Dessa var bebyggda med vardera ett trähus med omgivande gårdsrum eller kålgård. Enligt 1785 års husklassifikation omfattade fastigheten två mindre tomter, benämnda Klinteroten III:36 och
37. Tomten ut mot Kanngjutaregränd benämndes 37 och var bebyggd med ett stenhus med tegeltak, ett trähus, ett stall och ett brygghus. Den andra tomten nummer 36, var bebyggd med ett trähus och ett stall, båda försedda med brädtak. Stenhuset som var placerat med långsidan i liv med Kanngjutaregränd, tidigare Sillgränd, byggdes om på 1880-talet, sannolikt i samband med att fastigheten fick sin nuvarande utbredning. På 1912 års karta har fastigheten markerats med sin nuvarande tomtgräns och med en innergård med ett flertal omgivande byggnader.

Den nuvarande bebyggelsen utgörs av tandläkarpraktiken och bostadshuset från 1760-talet, placerat med långsidan ut mot Kanngjutaregränd. Byggnaden har ett bakbygge som sträcker sig längs den norra fastighetsgränsen. Längs fastighetens södra gräns ligger en tandteknikerpraktik och förrådsbyggnad som troligen uppfördes under 1850-talet. Fastighetens gårdsrum avskärmas av de omgivande byggnaderna, vilka omsluter en stor gårdsplan. Längs den östra fastighetsgränsen löper ett högt brunbetsat plank. Innergården utgör en parkeringsplats belagd med asfalt, och har planteringar i rabatter och buskar. Vid den östra fasaden finns ett litet bakbygge och vid detta står en varmluftspump.

Fastigheten har haft samma avgränsning åtminstone sedan 1800-talets mitt. Även bebyggelsestrukturen är relativt oförändrad. Fastigheten har därmed både ett kulturhistoriskt och miljöskapande värde för bebyggelsemiljön på Södra Klinten.


Tillbaka...