All information...

Fastighet: Gnistan 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret är ett triangelformat område beläget i den södra delen av Visby innerstad. Kvarteret gränsar till Kinbergsplats i nordost, Bredgatan i sydost, Apgränd i sydväst och Björngränd i nordväst. Före den rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens första kvarter med tomtnummer 40-43.

I mitten av 1700-talet lades marken ut i tomter med planlagda gator och reglerad bebyggelse.
Sedan dess har kvarterets form och gränsdragning mellan tomterna bevarats. Kvarteret beboddes främst av arbetare, hantverkare, ämbetsmän och sjömän.

I dag är kvarteret indelat i fyra fastigheter. Två fastigheter har bevarat 1700-talets trähusbebyggelse, vilka dock reveterats under senare tid. På tre av fastigheterna härrör huvudbyggnaderna från 1800-talet. De uthusbyggnader, som fanns under 1700- och 1800-talet, har på så gott som samtliga fastigheter rivits och ersatts med ny gårdsbebyggelse under 1900-talet. På fastigheten Gnistan 2 finns dock en ursprunglig vedbod och förråd bevarad från tiden kring sekelskiftet 1800. I dag fungerar byggnaden dock som bostadshus. Fastigheterna utgörs huvudsakligen av åretrunt bostäder.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Gnistan 4 är belägen i kvarterets sydvästra hörn och gränsar till Björngränd i nordväst och Apgränd i sydväst. Fastigheten infästes sannolikt kring 1700-talets mitt och har bevarat sin tomtgräns sedan dess. Vid 1785 års husklassifikation var tomten, Klinteroten I: 40, obebyggd. På 1883 års karta finns den nuvarande huvudbyggnaden markerad, med långsidan längs med Apgränd. Längs den nordöstra fastighetsgränsen är några mindre uthusbyggnader markerade.

Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes som bostadshus 1823. Någon gång mellan 1912 och 1936, uppfördes det nuvarande gårdshuset, placerat längs hela den nordöstra fastighetsgränsen. Byggnadens nordvästra gavel avskärmar fastighetens norra del, mot Björngränd. Söder om gaveln finns en hög mur, vilken bryts upp av en enkel trädörr. Mot den sydöstra fastighetsgränsen löper ett högt plank. Trädgården är belagd med betongplattor.

Fastigheten har, med sin bevarade tomtgräns från 1700-talets andra hälft, ett kulturhistoriskt värde. Den har, med sitt bostadshus från 1800-talets första hälft och karaktäristiska avskärmning, även ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel.


Tillbaka...