All information...

Fastighet: Gråbrodern 5

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret utgör ett triangelformat område i sluttningen mellan Hästgatan i söder och i öster, S:t Hansgatan i väster och Hamburgergränd i norr. Den västra delen av kvarteret var under medeltid fullt bebyggd med stenhus medan den östra delen tycks ha haft ett byggnadsbestånd av enklare stenhus och möjligen trähus. En gränd har sannolikt gått genom kvarterets norra del parallellt med Hamburgergränd, i öst-västlig riktning och indikeras av en mur längs Gråbrodern 11-13. En karta från 1646 visar kvarteret med dess nuvarande avgränsningar. Större delen av dess västra del var bebyggd med stenhus. Det finns medeltida murverk konstaterat i flera delar av kvarteret. På Schilders karta från 1697 är tomtindelningen markerad med tre mindre samt en större tomt. 1750 var den sydvästra delen av tomten markerad som "Landts Contoiret" och resterande mark som "Fru Fallkengrens". Vid mitten av 1800-talet var kvarteret indelat i fem tomter. Tomtindelningen har inte förändrats sedan 1970-talet och kvarteret har idag 10 fastigheter.

Kvarteret har ett äldre byggnadsbestånd med medeltida stenbebyggelse som på flera fastigheter ingår i byggnader som byggdes till sin nuvarande volym på 1600- och 1700-talet. Dessa byggnader är till stor del väl bevarade samt restaurerade och präglar kvarteret främst längs S:t Hansgatan och Hästgatan. 1800-talet finns representerat främst genom om - och tillbyggnader. Vid det tidiga 1900-talet byggdes flera större byggnader, vilka har ett välbevarat formspråk. Den nordöstra delen av kvarteret bebyggdes på 1970-talet i en skala anpassad till den övriga bebyggelsen i kvarteret och dess omgivning. Längs S:t Hansgatan har byggnaderna oavsett ålder idag butiker eller restaurang i bottenvåningen och bostäder ovan denna.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten angränsar till S:t Hansgatan, med ett hus vid gatan, innehållande bostad och café samt en hus i södra delen, rymmande förråd och sommarbostad.

Fastigheten bebyggdes under medeltiden med minst ett stenhus, vilket delvis finns bevarat idag. 1697 omfattade den nuvarande fastigheten de södra delarna av en stor tomt, nr 67, som sträckte sig över en stor del av kvarteret. Denna tomt ägdes av en Hans Köler och i 1697 års tomtförteckning omfattade fastigheten ett hus på S:t Hans gatan, byggt dels av sten och dels av trä, ett gårdsrum, en trädgård, ett stall och en lada. Det nämnda huset vid S:t Hansgatan utgör dagens bostadshus, som består av en medeltida byggnad som byggts på med en knuttimmrad trästomme med korsvirkesgavel, sannolikt under 1600-talet.
Troligtvis härstammar även gårdshuset i sten från denna tid.

Gångpassagen söder om huset, som förbinder gården med S:t Hansgatan är samtida med återuppbyggnaden på 1600-talet. Under 1700-talet ingick fastigheten fortfarande i den större tomtbildning som syns på 1697 års karta tillsammans med nuvarande Gråbrodern 9-11 samt 14. I 1785 års husklassifikation anges denna stora tomt omfatta ett hus av sten och trä med bibyggt kök, ett stenhus, ett brygghus av sten, en lada samt fähus av trä, och småhus av sten, samtliga byggnader med tegeltak. I tomten ingick även en källare med torvtak. Brygghuset som nämns är nuvarande byggnad 2 och huset av sten och trä är byggnad 1. Under 1800-talet hade den stora tomten delats in i mindre delar inom dess tomtgränser men utgjorde fortfarande en fastighet. Båda byggnaderna på den nuvarande fastigheten finns beskrivna i en brandförsäkringshandling från 1863 som bostadshus respektive brygghus.

Under 1800-talet och in på 1900-talet nåddes gården genom den stora inkörsporten mot Hästgatan till Gråbrodern 4. Fastighetens nuvarande form bildades på 1900-talet. Den erhöll sin nuvarande utsträckning 1990 då den östra delen av tomten, tillsammans med hälften av gårdshuset, byggnad 2, tillföll Gråbrodern 14. Fastigheten omfattar två byggnader vid en sluten kringbyggd gård. Intill gårdshuset i öster avgränsar ett högt plank tomten mot Gråbrodern 14. I söder mellan Gråbrodern 4 och 5 löper en smal gårdspassage in till gården från gatan. I öster avgränsas gångpassagen av en kraftig medeltida mur, vilken ursprungligen ingick i byggnad 1 och i väster av en putsad tegelmur. Båda är täckta med taktegel. I muren mot S:t Hansgatan finns en rekonstruerad 1700-talsdörr från 1994. Sedan 1987 har den slutna gården fungerat som servering. Serveringen har en låg terrassering och är belagd med smågrus och kalksten. Inom gården finns en gårdsbrunn.

Fastigheten har i sin ålderdomliga karaktär med sluten gård och byggnadsbestånd från medeltid och 1600-tal ett stort kultur- och byggnadshistoriskt värde.


Tillbaka...