All information...

Fastighet: Hotellet 12

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Hotellet är beläget i stadens södra del, strax ovanför Visby hamn, i sluttningen upp mot klinten. Det kilformade kvarteret sträcker sig från Donners plats i norr till Residensgränd i sydväst. Det avgränsas av Strandgatan i väst, Kilgränd i nordost och Mellangatan i sydost. Kvarteret har en varierande topografi, där sydöstra delen ligger på en nivå åtskilliga meter högre än kvarterets norra del.

Den norra delen av kvarteret ingår i den del av staden som under medeltiden utgjorde stadskärnan, medan den södra delen ligger utanför denna. Under medeltiden var kvarteret Hotellet uppdelat i flera mindre kvarter. Åtminstone tre avgränsande gränder löpte i öst-västlig riktning. Två av gränderna fanns i den norra delen, på nuvarande Hotellet 13. Den tredje gick sannolikt från den öppna plats där Kilgränd övergår i Mellangatan och vidare västerut. I slutet av 1600-talet fanns bara en av dessa gränder kvar, den nordligaste och kartor visar att denna gränd fanns kvar till mitten av 1800-talet. Under medeltiden var åtminstone de mindre kvarteren i norr och väster fullbyggda med stenhus. Här har man kunnat spåra tio medeltida byggnader, varav en kvarstår i full höjd på Hotellet 13. Dessa hus var byggda tätt intill varandra, ofta med gemensamma skiljemurar. Den medeltida bebyggelsen är relativt okänd i kvarterets södra delar, så där är det svårt att bedöma bebyggelsens utsträckning. Möjligen utgjorde dessa delar trädgårdar eller så fanns även där stenhusbebyggelse.

Vid 1600-talets slut hade gatunätet bildats runt kvarteret och det var uppdelat på 14 tomter, med tomtnumren 19, 32-41, 44 samt E. Den sistnämnda benämningen innebar att stadens ränteri låg på tomten. Efter en del avstyckningar och ändrade tomtindelningar bestod kvarteret på 1780-talet av 13 fastigheter. Dessa benämndes Strandroten II:14-21 och 25-29 och kvarstod så fram till 1900-talets början, då en rad sammanslagningar genomfördes. Därefter fick kvarteret ungefärligen sin nuvarande fastighetsindelning.

I kvarteret ingår idag sex fastigheter samt, i det sydvästra hörnet, ett obebyggt parkområde. Fastigheterna har varierad bebyggelse, där byggnader med kontor och hotellverksamhet dominerar i den norra och västra delen, medan bostadshus och sparsam uthusbebyggelse endast förekommer i den sydöstra delen.

Kvarterets norra del, Hotellet 13, ingår i stadskärnan och dess södra del, Hotellet 6, 7, 8, 10 och 12 i de södra stadsdelarna. Därför presenteras kvarterets fastigheter i olika sammanhang.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Hotellet 12 är belägen i kvarterets mellersta del och gränsar i väster till Strandgatan. Fastigheten har sedan 1700-talet periodvis varit samägd med nuvarande Hotellet 10 i söder, förutom en hundraårsperiod mellan 1800-talets mitt och fram till 1952. Vid arkeologiska undersökningar har det på tomten påträffats rester efter medeltida murverk och kulturlager. Under medeltiden genomkorsades fastigheten troligen av en gränd. Gränden försvann sannolikt under 1600-talets andra hälft.

Enligt 1697 års karta var marken för den nuvarande fastigheten indelad i tre tomter, nummer 35 och 36 samt den norra delen av tomtnummer 37. Tomterna var bebyggda med stenhus vilka sannolikt var placerade utmed Strandgatan. Vid tiden för husklassifikationen 1785 hade tomterna slagits samman till en större fastighet, Strandroten II:19, vars norra del sträckte sig till Kilgränd i öster. Tomten var bebyggd med ett stenhus och ett stall, båda under tegeltak, och ett kohus av trä med brädtak. Det på 1700-talet uppförda tvåvåningshuset hade två flyglar mot öster. Huset inreddes till gymnasium på 1820-talet och på 1860-talet fungerade det som sjukhus. Enligt kartan från 1883 fanns det tre uthusbyggnader i tomtens östra del. 1895 revs samtliga byggnader då ett pampigt annexbygge till Visby hotell, med balkonger ut mot Strandgatan, uppfördes.

1952 köptes fastigheten av Kronan, var efter byggnaden om- och sammanbyggdes med en större kontorsbyggnad på Hotellet 10 i söder. Vid detta tillfälle förändrades gatufasaden, bland annat avlägsnades balkongerna. Då styckades också den östra delen av tomten, med trädgårdsplanteringar, av till den stora hotellfastigheten i norr, Hotellet 13. 1989 om- och sammanbyggdes huset än en gång interiört, med en då uppförd kontorsbyggnad på Hotellet 10.
Mot kontorsbyggnadens baksida finns ett skärmtak för cykelförvaring. Detta sträcker sig över fastighetsgränsen i söder, in på Hotellet 10. Här finns även en trätrappa som leder ner till gården på Hotellet 10. Fastigheten avgränsas mot öster av en kalkstensmur, krönt med ett smidesstaket som är upphängt på stolpar av kalksten. Den lilla gården är belagd med grus och smågatsten samt en mindre gräsyta. Växtligheten begränsas till mot muren klängande murgröna.

Fastighetens byggnad, från sent 1800-tal, harmonierar väl med gatumiljön i denna del av Strandgatan. Den utgör ett byggnadshistoriskt intressant exempel på hur det sena 1800-talets byggnader förändrats till avskalat 1950-talsskick.


Tillbaka...