All information...

Fastighet: Hotellet 13

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Hotellet är beläget i stadens södra del, strax ovanför Visby hamn, i sluttningen upp mot klinten. Det kilformade kvarteret sträcker sig från Donners plats i norr till Residensgränd i sydväst. Det avgränsas av Strandgatan i väst, Kilgränd i nordost och Mellangatan i sydost. Kvarteret har en varierande topografi, där sydöstra delen ligger på en nivå åtskilliga meter högre än kvarterets norra del.

Den norra delen av kvarteret ingår i den del av staden som under medeltiden utgjorde stadskärnan, medan den södra delen ligger utanför denna. Under medeltiden var kvarteret Hotellet uppdelat i flera mindre kvarter. Åtminstone tre avgränsande gränder löpte i öst-västlig riktning. Två av gränderna fanns i den norra delen, på nuvarande Hotellet 13. Den tredje gick sannolikt från den öppna plats där Kilgränd övergår i Mellangatan och vidare västerut. I slutet av 1600-talet fanns bara en av dessa gränder kvar, den nordligaste och kartor visar att denna gränd fanns kvar till mitten av 1800-talet. Under medeltiden var åtminstone de mindre kvarteren i norr och väster fullbyggda med stenhus. Här har man kunnat spåra tio medeltida byggnader, varav en kvarstår i full höjd på Hotellet 13. Dessa hus var byggda tätt intill varandra, ofta med gemensamma skiljemurar. Den medeltida bebyggelsen är relativt okänd i kvarterets södra delar, så där är det svårt att bedöma bebyggelsens utsträckning. Möjligen utgjorde dessa delar trädgårdar eller så fanns även där stenhusbebyggelse.

Vid 1600-talets slut hade gatunätet bildats runt kvarteret och det var uppdelat på 14 tomter, med tomtnumren 19, 32-41, 44 samt E. Den sistnämnda benämningen innebar att stadens ränteri låg på tomten. Efter en del avstyckningar och ändrade tomtindelningar bestod kvarteret på 1780-talet av 13 fastigheter. Dessa benämndes Strandroten II:14-21 och 25-29 och kvarstod så fram till 1900-talets början, då en rad sammanslagningar genomfördes. Därefter fick kvarteret ungefärligen sin nuvarande fastighetsindelning.

I kvarteret ingår idag sex fastigheter samt, i det sydvästra hörnet, ett obebyggt parkområde. Fastigheterna har varierad bebyggelse, där byggnader med kontor och hotellverksamhet dominerar i den norra och västra delen, medan bostadshus och sparsam uthusbebyggelse endast förekommer i den sydöstra delen.

Kvarterets norra del, Hotellet 13, ingår i stadskärnan och dess södra del, Hotellet 6, 7, 8, 10 och 12 i de södra stadsdelarna. Därför presenteras kvarterets fastigheter i olika sammanhang.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten ligger i Visby innerstads sydvästra del, i sluttningen mot hamnen. Tomten gränsar i väster mot Strandgatan, i norr mot Donnersplats, i öster mot Kilgränd och i söder mot tomterna Hotellet 12 och 10. På fastigheten finns idag fem byggnader, vilka tillsammans utgör ett sammanhängande hotellkomplex. Byggnad 1 är belägen längst norrut på fastigheten, de andra följer i nummerordning söderut.

Fastigheten har tidigare varit uppdelad på flera mindre tomter. Den tidigaste kartan med tomtindelningar, från 1697, visar att nuvarande Hotellet 13 då bestod av sju tomter; nummer 19, 32, 33, 34 och ränteriet samt del av nummer 35 och 37. Detta var sannolikt även tomtindelningen under medeltiden. Genom fastigheten löpte under medeltiden två gränder, varav åtminstone den ena var en valvgränd. Vid 1600-talets slut var fastigheterna nästan fullbyggda. Tomt nummer 32, där dagens byggnad 1 står, var bebyggd med ett stenhus med stall och lada. Stenhuset var ett medeltida magasin med trappgavel, välvda rum och korsvirkeskonstruktion i norra gaveln. 1723 var huset känt som "Källarehuset", 1785 som "Druvan". Huset införlivades i hotellverksamheten i början av 1900-talet, då också en inre förbindelse mellan husen togs upp. Det medeltida huset revs strax därefter. Nuvarande byggnad 2 är det gamla ränteriet. Under medeltiden och fram till slutet av 1600-talet låg stadens ränteri, där skatteuppbörden förvarades, vid Visborgs slott. När slottet förstördes inköptes det medeltida köpmanshuset på Strandgatan, som idag utgör den del av hotellet där huvudentrén är. Huset användes som ränteri fram till 1773, då verksamheten flyttade till det då nybyggda huset, vilket idag utgör landsarkiv. Byggnad 3 är det medeltida valvhus i sten som stod på den gamla tomten nummer 33. Tomterna 19 och 34 var bebyggda med två stenhus samt lada och stall och där står idag byggnad 4, delvis på medeltida grund. På 1850-talet genomgick de medeltida stenhusen, vilka kallades Ruuthska respektive Fåhraeiska huset, omfattande reparationer. 1875 inköptes husen för hotellets räkning, på 1890-talet sammanfogades byggnaderna med övriga hotellbyggnader och inreddes bland annat till matsalar, biljard och kafé. I början av 1900-talet fungerade delar av byggnaden som personalbostäder. Byggnad 5 är belägen på delar av tomterna 35 och 37. På platsen låg innan en sommarveranda, restaurang Oscar samt dansrotunda i österländskt inspirerad arkitektur, uppförda på 1920-talet. Dessa revs på 1980-talet.

Under 1700- och 1800-talen bestod fastigheten Hotellet 13 av sex tomter, Strandroten II:14-18 och del av 19. Tomt 14 motsvarade tidigare tomt 32, ränteritomten fick beteckningen 15, tomt 33 blev 16, tomt 19 blev 17, tomt 34 blev 18 och tomterna 35, 36 och del av 37 blev 19. Fastigheterna inköptes, dels på 1850-talet och dels vid sekelskiftet 1900, en efter en för att ingå i den hotellrörelse, Hotell Gotland, som startade år 1856. Husen rustades upp och renoverades alltefter tidens krav och försågs med inre förbindelser med varandra. Endast ett hus på tomt nummer 19 revs och en annexbyggnad uppfördes 1895, vilken nu ligger på intilliggande fastighet Hotellet 12. Omkring år 1880 slogs tomterna 15 och 16 ihop, 1929 ingick även tomterna 17-19 i den dåvarande fastigheten Hotell 11. Sist införlivades tomt 14 i norr vid sekelskiftet 1900 och ett hus uppfördes på den tomten år 1911. 1952 avstyckades Hotellet 12 i tomtens sydvästra del, medan resten fick beteckningen Hotell 13. I samband med ombyggnaden till hotell under 1800-talets mitt anlades trädgården med planteringar, terrasseringar, vattenspel och dubbeltrappor från Strandgatan och blev senare försedd med pergola och musikestrad. På 1920-talet tillkom matsalsverandan, restaurang Oscar och dansrotundan i tomtens sydöstra del med nytt trapphus via bakgården. Idag står trädgården oanvänd. I muren mot öster har medeltida valvöppningar och en 1920-talsport bevarats. På 1950-talet revs den södra delens byggnader och en ny hotelldel uppfördes i tidstypisk stil. Vid den stora ombyggnaden och renoveringen 1989-92 tillkom den glasade vinterträdgården i fastighetens nordöstra del samt den nya flygeln i söder. 1950-talsdelen genomgick en betydande fasadändring genom en nyuppförd trappgavel i husets norra del.

Det nuvarande hotellkomplexet med betydande medeltida delar är kulturhistoriskt värdefullt. 1800- och 1900-talets ändringar och tillbyggnader utgör ett byggnadshistoriskt och arkitektoniskt betydelsefullt värde i stadens centrala del.


Tillbaka...