All information...

Fastighet: Hotellet 7

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Hotellet är beläget i stadens södra del, strax ovanför Visby hamn, i sluttningen upp mot klinten. Det kilformade kvarteret sträcker sig från Donners plats i norr till Residensgränd i sydväst. Det avgränsas av Strandgatan i väst, Kilgränd i nordost och Mellangatan i sydost. Kvarteret har en varierande topografi, där sydöstra delen ligger på en nivå åtskilliga meter högre än kvarterets norra del.

Den norra delen av kvarteret ingår i den del av staden som under medeltiden utgjorde stadskärnan, medan den södra delen ligger utanför denna. Under medeltiden var kvarteret Hotellet uppdelat i flera mindre kvarter. Åtminstone tre avgränsande gränder löpte i öst-västlig riktning. Två av gränderna fanns i den norra delen, på nuvarande Hotellet 13. Den tredje gick sannolikt från den öppna plats där Kilgränd övergår i Mellangatan och vidare västerut. I slutet av 1600-talet fanns bara en av dessa gränder kvar, den nordligaste och kartor visar att denna gränd fanns kvar till mitten av 1800-talet. Under medeltiden var åtminstone de mindre kvarteren i norr och väster fullbyggda med stenhus. Här har man kunnat spåra tio medeltida byggnader, varav en kvarstår i full höjd på Hotellet 13. Dessa hus var byggda tätt intill varandra, ofta med gemensamma skiljemurar. Den medeltida bebyggelsen är relativt okänd i kvarterets södra delar, så där är det svårt att bedöma bebyggelsens utsträckning. Möjligen utgjorde dessa delar trädgårdar eller så fanns även där stenhusbebyggelse.

Vid 1600-talets slut hade gatunätet bildats runt kvarteret och det var uppdelat på 14 tomter, med tomtnumren 19, 32-41, 44 samt E. Den sistnämnda benämningen innebar att stadens ränteri låg på tomten. Efter en del avstyckningar och ändrade tomtindelningar bestod kvarteret på 1780-talet av 13 fastigheter. Dessa benämndes Strandroten II:14-21 och 25-29 och kvarstod så fram till 1900-talets början, då en rad sammanslagningar genomfördes. Därefter fick kvarteret ungefärligen sin nuvarande fastighetsindelning.

I kvarteret ingår idag sex fastigheter samt, i det sydvästra hörnet, ett obebyggt parkområde. Fastigheterna har varierad bebyggelse, där byggnader med kontor och hotellverksamhet dominerar i den norra och västra delen, medan bostadshus och sparsam uthusbebyggelse endast förekommer i den sydöstra delen.

Kvarterets norra del, Hotellet 13, ingår i stadskärnan och dess södra del, Hotellet 6, 7, 8, 10 och 12 i de södra stadsdelarna. Därför presenteras kvarterets fastigheter i olika sammanhang.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Hotellet 7 är kvarterets sydligast belägna, med Mellangatan i sydost och Residensgränd i sydväst. Vid arkeologiska undersökningar, på 1920-talet, påträffades rester efter en stenkonstruktion med okänt ursprung.

Fastighetens södra del var under det sena 1600-talet en mindre tomt, med nummer 44, som var bebyggd med ett trähus. Den norra, större delen utgjorde tomt nummer 28 som bestod av en trädgård.
Efter fastighetsregleringen på 1780-talet blev de två tomterna i det närmaste jämnstora och kom att ingå i Strandrotens andra kvarter, med tomt 27 i söder och nummer 28 i norr. Den södra var bebyggd med ett trähus med tegeltak och en smedja med brädtak. Den norra tomten var bebyggd med ett trähus med bräd- och tegeltak samt ett stall med brädtak. På 1880-talet uppfördes ett stort magasin på fastigheten, kallat C J Björkanders magasin. Det var placerat med långsidan längs Mellangatan och den södra gaveln mot Residensgränd. Magasinet var uppfört i trä, med panelklädsel som senare reveterades. Samtidigt tillkom även ett antal komplementbyggnader mot den västra och den norra tomtgränsen, varvid eventuell kvarvarande 1700-talsbebyggelse revs. 1908 köptes magasinsbyggnaden av Gotländska lantmännens centralförening och några år senare flyttades den till Södra Byrummet, vid nuvarande Södercentrum, för att slutligen rivas 1982. Mellan 1931 och 1992 fanns ett garage intill den norra tomtgränsen.

Den nuvarande bebyggelsen består av ett bostadshus från 1923, placerat med långsidan längs Mellangatan i sydost. Det fick samma nationalromantiska utformning som det vid samma tid uppförda bostadshuset på grannfastigheten Hotellet 8 i väster. Mot norr avgränsas fastighet med ett brädplank. I övrigt avgränsas den av murar i varierade utföranden. Från Residensgränd bryts muren upp av en bred, brunmålad panelad dubbelport. Muren har i sydväst ett avfasat hörn, där en kalkstenshäll i trottoaren tyder på att det på platsen tidigare funnits en infart. Innanför inkörsporten finns en terrasserad biluppställningsplats i vitputsad betong, avtäckt med kalkstensplattor. Fastigheten har en rymlig, välplanerad trädgård, med både växthus och fiskdamm. Gräsmattan bryts upp av grusbelagda ytor och gångar med kalkstensflis. I trädgården finns ett rikt och varierat bestånd av träd, buskar och rabatter med olika blomster.

Fastigheten har ett kulturhistoriskt och miljöskapande värde med det mot gaturummet välbevarade bostadshuset, från 1920-talet, samt den välplanerade, muromgärdade trädgården.


Tillbaka...