All information...

Fastighet: Kasernen 2

Fastighetsbeskrivning:

(Vid tiden för inventeringen bestod denna fastighet av två mindre fastigheter - Kasernen 2 och Kanonen 1. 2020 köpte Uppsala Akademiförvaltning KB upp Kanonen 1 och genom en fastighetsreglering och sammanslagning av dessa fastigheter bildar de två tidigare fastigheterna nu en fastighet som går under beteckningen Kasernen 2. Därav följer här nedan två separata fastighets- och kvartersbeskrivningar så som de framställdes 1996.) (Kasernen 2) Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Kasernen är rektangulärt till formen och beläget i stadens sydvästra del, norr om Inre hamnen. Det gränsar till Strandvägen i nordväst, Donnersgatan i nordost, Kaserngatan i sydost och Hamnplan i sydväst. Före stadens nu rådande fastighetsindelningen ingick kvarteret i det område som benämndes Väster om staden.

Vid arkeologiska undersökningar i kvarteret har det påträffats lämningar efter den medeltida hamnbassängen. Enligt 1750 års karta låg området fortfarande under vatten. Från sent 1700-tal och fram till 1800-talets mitt, nyttjades marken som trädgård. Området som idag utgör kvarteret Kasernen avgränsades och bebyggdes sannolikt inte förrän Wisby Jerngjuteri och Mekaniska verkstad uppfördes på 1860-talet. Denna byggnad brann vid minst tre tillfällen och ersattes 1876 av Wisby Mekaniska Verkstad, den nuvarande huvudbyggnaden på Kasernen 2.
Byggnaden är placerad med långsidan ut mot Hamnplan och den har en vinkelställd tillbyggnad utmed den nordvästra fastighetsgränsen. Tillbyggnaden inrymde från början ett gjuteri och en smedja. Vid denna tid fanns ännu inga gator planerade inom området. På 1880-talet köpte Kronan upp kvarteret och Wisby Mekaniska Verkstad byggdes om till artillerikasern. I samband med detta uppfördes även två uthusbyggnader i kvarterets norra del, på nuvarande Kasernen 3. Kvarteret har i huvudsak haft den nuvarande utbredningen sedan 1900-talets början. På 1912 års karta har kvarteret avdelats med det nuvarande gatunätet. Det utgjorde då två inbördes avgränsade tomtbildningar inom dåvarande fastigheten, Kasernen 1. På 1960-talet revs de två uthusbyggnaderna på den norra tomten Kasernen 3 och ersattes av den nuvarande lager- och kontorsbyggnad.

Kvarteret består sedan 1970-talet av två fastigheter. Huvudbyggnaden på Kasernen 2, används idag som kontorslokal för Barn- och utbildningsförvaltningen, Läromedelscentralen och Särskolans expedition. Kasernen 3 ägs av Rederi AB Gotland. Förutom lager- och kontorlokalen finns sedan 1990-talets början även en musikstudio i byggnaden.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Kasernen 2 är belägen i kvarterets södra del, gränsande till Strandvägen i nordväst, Kaserngatan i sydost och Hamnplan i sydväst. Enligt 1750 års karta låg marken för den nuvarande fastigheten fortfarande under vatten. Från 1700-talets andra hälft och fram
till 1860-talet utnyttjades området som trädgård. Tomten avgränsades sannolikt under 1860-talet och omfattade då även den södra delen av nuvarande Kasernen 3. Vid den tiden påbörjades uppförandet av Wisby Jerngjuteri och Mekaniska verkstad som bland annat tillverkade tröskverk, kvarnverk och vevaxlar. Verkstaden brann vid ett flertal tillfällen och fastigheten såldes efter några år till Graham Brothers. År 1876 lät de uppföra en ny verkstadsbyggnad med långsidan invid Hamnplan och smedja, samt gjuteri i flygeln in mot gården. Wisby Mekaniska Verkstad tillverkade under nio års tid bland annat ångmaskiner, pumpar, spisar och parksoffor. Verksamheten upphörde 1884, då företaget flyttade verksamheten till Stockholm. År 1887 köpte Kronan huset och byggde om det till artillerikasern och militärkommando. Under 1890-talet uppfördes ett persedelförråd och en stallbyggnad. Den förra byggnaden är placerad med långsidan invid Kaserngatan och stallbyggnaden revs sannolikt under 1900-talet mitt. År 1909 flyttade artilleriet utanför muren till Korsbetningen i nyuppförda lokaler. Fastigheten har i huvudsak haft den nuvarande tomtsträckningen sedan 1900-talets början. Den utgjorde då en av två inbördes avgränsade tomtbildningar inom det nuvarande kvarteret Kasernen. Fastigheten fick den nuvarande utformningen 1978.

Den tidigare verkstadsbyggnaden från 1876 inrymmer, sedan 1970-talet, kontorslokaler.
I persedelförrådet från 1890-talet finns numera en samlingslokal för sjöscouterna. Fastigheten avskärmas till viss del av höga plank. Gården utgörs främst av en asfalterad parkeringsplats. Invid flygelbyggnadens norra gavel finns en uteplats, belagd med betongplattor. Växtligheten är sparsam och utgörs av ett stort träd och en mindre plantering.

Fastigheten har ett stort kulturhistoriskt värde och miljöskapande värde genom de välbevarade byggnaderna från 1800-talets andra hälft. (Kanonen 1)
Kvartersbeskrivning:
Kvarteret Kanonen är rektangulärt format och beläget i stadens sydvästra del, mellan Inre hamnen och Almedalen. Det gränsar till Donnersgatan i nordost, Cramérgatan i sydost, Hamnplan i sydväst och Kaserngatan i nordväst. Före den nu rådande fastighetsindelningen ingick kvarteret i det område som benämndes Väster om staden.
Vid arkeologiska undersökningar i kvarteret har det påträffats kulturlager, hamnkonstruktioner och båtfynd, daterade till medeltid. Enligt 1750 års karta låg marken för det nuvarande kvarteret fortfarande under vatten. Under sent 1700-tal och fram till 1800-talets andra hälft utnyttjades området som trädgård. Vid denna tid fanns här ännu inga planerade gator. På kartan från 1912 är marken för det nuvarande kvarteret uppdelat i två mindre tomter, med bebyggelse knuten till Maltfabriken som var igång från 1800-talets slut till 1930-talet. Enligt samma karta har området avdelats med det nuvarande gatunätet. Fabriken drevs fram till 1930-talet och därefter har tomten varit i kommunal ägo. Även vid den här tiden motsvarades marken för det nuvarande kvarteret av två fastigheter. Samtliga byggnader på den norra tomten revs sannolikt under 1900-talets mitt och 1965 uppfördes där en kontorsbyggnad. Någon gång under 1900-talets andra hälft fick fastigheten den nuvarande tomtsträckningen. År 1993 påbörjades en ombyggnad av de äldre byggnaderna till högskola och kontorslokaler.
Kvarteret består idag av en fastighet, Kanonen 1 och byggnaderna nyttjas av Högskolan på Gotland och Gotlands Konstskola.
Fastighetsbeskrivning:
Fastigheten Kanonen 1 är rektangulärt formad och belägen mellan Inre hamnen och Almedalen. Den gränsar till Donnersgatan i nordost, Cramérgatan i sydost, Hamnplan i sydväst och Kaserngatan i nordväst. Enligt 1750 års karta låg marken för den nuvarande fastigheten fortfarande under vatten. Under sent 1700-tal och fram till 1860-talet unyttjades området som trädgård. År 1871 erhöll interimsstyrelsen för Tändsticksfabriksaktiebolaget infäste av en tomt "mellan hamnen och gamle hamn" för att få anlägga en tändsticksfabrik. Redan år 1883 lades verksamheten ned och år 1891 köptes fastigheten av Gotlands Maltfabrik AB. På 1912 års karta motsvarades marken för det nuvarande kvarteret av två tomter och området hade då avdelats med det nuvarande gatunätet. På den norra tomten fanns en disponentvilla i nationalromantisk stil, en äldre magasinsbyggnad, som nyttjades av maltfabriken och några mindre komplementbyggnader. Samtliga byggnader revs sannolikt under 1900-talets mitt. På den södra tomten fanns Maltfabrikens byggnader. Fabriken drevs fram till 1930-talet och därefter har tomten varit i kommunal ägo. Fastigheten fick sin nuvarande tomtsträckning under 1900-talets andra hälft.
Bebyggelsen utgörs av den gamla fabriksbyggnaden från 1870-talets början, numera ombyggd till högskola. Denna byggnad är placerad med långsidan invid Hamnplan och med gaveln i liv med Kaserngatan. 1894 byggdes huset till med en del mot norr, vilken senare har byggts till i ytterligare etapper. Byggnaden är placerad med huvudfasaden ut mot Cramérgatan och baksidan i liv med Kaserngatan. I förlängningen av de tillbyggda delarna, finns sedan 1990-talet, Gotlands Konstskola i en långsträckt byggnad från 1965. Även denna byggnad har huvudfasaden vänd ut mot Cramérgatan, men med gaveln ut mot Donnersgatan. Fastighetens gårdsrum är delvis avskärmat av höga plank, samt en kallmurad kalkstensmur ut mot Cramérgatan. Gården är delvis belagd med gatsten och delvis med asfalt. Växtlighten utgörs av planteringar i rosenrabatter och en allé med stora lindar ut mot gatan.
Fastigheten har ett stort kulturhistoriskt värde genom byggnaderna från 1800-talets andra hälft. Den har även ett betydande miljöskapande värde för området.


Tillbaka...