All information...

Fastighet: Klockaren 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Klockaren utgör ett i det närmaste kvadratiskt område i norra stadsdelarna och avgränsas av Wismargränd i norr, S:t Nikolaigatan i öst, S:t Nikolaigränd i söder och Tranhusgatan i väst. Kvarterets västra del ligger aningen lägre i relation till den östra. Detta beror på en naturlig nivåskillnad som går i nord/sydlig riktning genom kvarteret. Klockaren tillhörde tidigare Norderrotens tredje kvarter, nr 35-37 och 61-62.

Kvarteret utgörs idag av sammanlagt fyra bebyggda fastigheter som är förhållandevis oregelbundet placerade i det lilla kvarteret. I huvudsak alla fastigheter har dock respektive bostadshus placerat invid gatan, med gård bakom och in mot kvarterets mitt där uthusbyggnader står. Kvarterets bebyggelse är idag av relativt skiftande karaktär. Det finns en mindre byggnad med skiftesverkshusets 17- och 1800-talskaraktär, samtidigt som kvarterets övriga boningshus representerar både sekelskiftets storbyggda stil samt 1930-talets nybyggnationer. Denna blandning kan bero på att kvarteret ligger mitt mellan tre olika typområden; Tranhusgatans västra sida med de storbyggda sekelskiftesvillorna, kvarteret Biskopen med huvudsaklig skiftesverksmiljö, samt området i nordöst, vilket exploaterades först på 1930-talet med så kallade byggmästarvillor och mindre flerfamiljshus.

Under medeltiden hörde kvarteret till de områden som sågs som stadens expansions- och buffertzoner, med kyrkan som största markägare. Troligtvis bebyggdes kvarteret under 1700-talets första hälft då stadens befolkning ökade stort. I husklassifikationen från år 1785 noteras alla tomterna i kvarteret vara bebyggda med trähus. Kvarters- och tomtstrukturerna i större delen av området hade då etablerats liksom gatunätets huvuddrag.

På 1860-talet och framåt etablerade sig det framväxande borgerskapet i området. Den första generationens trähusbebyggelse bebodd av hantverkare, arbetare och sjömän kom under decennierna kring sekelskiftet 1900 att integreras av den resursstarka borgarklassen i sina villor med verandor i schweizerstil. På stadskartan från år 1856-60 syns kvarteret indelat i sju tomter. Under 1800-talets andra hälft samt kring sekelskiftet gjordes vissa omdaningar i kvarteret, företrädesvis i den västra delen. Det finns även exempel på att trolig 1700-talsbebyggelse i kvarterets östra del revs på 1930-talet för att ge plats åt nya byggnader. Detta var i det skede då kvarteret i nordöst, Flora, planlades och bebyggdes. Då sanerades flera tomter i närheten på äldre bebyggelse till förmån för bostäder byggda efter 1930-talets ideal.


Fastighetsbeskrivning:

Klockaren 2 utgör en fastighet med något oregelbunden form i kvarterets norra del, vid Wismargränd. Fastigheten betecknades tidigare Norderroten III:35 och i husklassifikationen från år 1785 noteras bebyggelse i form av ett hus i trä och sten med brädtak, samt ett stall. Tomtens sträckning har i stort sett varit densamma sedan 1856-60, men kan möjligen vara den ursprungliga från 1700-talet. Bilder från 1800-talets slut visar hur fastighetens boningshus invid gränden tillsammans med de intilliggande små skiftesverkshusen länkades ihop av plank längs Wismargränd. Huset var då putsat, försett med trappa och förlängt inåt gården.

I tomtens södra del finns idag en mindre träbyggnad, troligen från 1900-talets början, som används som förråd och gästrum. Ett garage byggdes 1968 i gatulinjen i nordöst och förbands med en mur till bostadshuset så att fastigheten slöts ut mot gatan. Mot grannfastigheterna i öst och väst löper murar. Gården har en gräsyta med ringa växtlighet på en något högre marknivå än tomten i övrigt.

Fastigheten har det enda kvarvarande skiftesverkshuset på bägge sidor om gränden, dock med modern gestaltning. Fastigheten har ett kulturhistoriskt värde i sin ålderdomliga bebyggelse tillika sträckning, samtidigt som den tingar ett visst miljöskapande värde för området.


Tillbaka...