All information...

Fastighet: Laboratorn 3

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Laboratorn ligger centralt i Visby och angränsar i norr till Klosterbrunnsgatan, i söder till Schweitzergränd, i väster till S:t Hansgatan och i öster Södra Kyrkogatan.

Hela kvarteret var sannolikt bebyggt under medeltiden. Grundläggningen av gränderna som omsluter kvarteret torde enligt arkeologiska undersökningar härstamma från slutet av 1100-talet eller 1200-talets början. Under medeltiden genomkorsades kvarteret av tre nu försvunna gränder. I den östra delen av kvarteret fanns vid tiden för grundandet av kvarteret ett torg som skulle kunna vara föregångaren till nuvarande Stora Torget. Medeltida murverk i en eller flera våningar finns inbyggda i de flesta byggnader i kvarterets norra och östliga delar. I övriga delar finns medeltida murverk registrerade på samtliga fastigheter. Ett valvhus finns kvar idag, men åtminstone två till har funnits.

I slutet av 1600-talet motsvaras dagens kvarter av tre skilda kvarter. Ett kvarter utgjordes ungefär av Laboratorn 4. Ett kvarter bestod av norra halvan av nuvarande kvarter samt delar av fastigheterna 3 och 10. Det tredje kvarteret utgjordes av södra delarna. Genom kvarteret löpte två gränder vilka lades igen först under 1800-talet.

Under 1700-talet hade flera av fastighetsägarna i de mer attraktiva områdena i sydvästra delen av staden sina trädgårdar i området. Med tanke på att kvarteret antagligen var fullbyggt med stenbyggnader under medeltiden borde flera av dessa under denna tid varit stadda i förfall. Vid slutet av 1700-talet var det flera av de medeltida byggnaderna som byggdes till eller slogs samman och försågs med ett tidsenligt uttryck. Vid mitten av 1800-talet och kring sekelskiftet 1900 bebyggdes kvarterets södra och västra del med förhållandevis stora byggnader. Dessa byggnader rymde olika typer av verksamheter, bland annat kontor, föreningslokaler, bostäder och institutioner. De dominerande byggnaderna och funktionerna i denna del av kvarteret var DBW:s sparbank vid Södra Kyrkogatan samt polishuset vid Klosterplan.

Kvarteret har en bebyggelsekontinuitet, från medeltiden och fram till sekelskiftet 1900. Kvarterts södra del präglas av den medeltida bebyggelsen som byggt om och till och fått sitt nuvarande utseende under 1700- och 1800-talet. I flera av byggnaderna är det medeltida murverket och byggnadsdetaljerna synliga, vilket ger bebyggelsen en ålderdomlig karaktär. Den södra delen av kvarteret präglas av för Visby stora hus, med ett historicerande formspråk från sekelskiftet 1900.


Fastighetsbeskrivning:
Laboratorn 3 ligger i kvarterets norra del aoch angränsar till Klosterbrunnsgatan i norr. På fastigheten finns tre byggnader. Huvudbyggnaden som rymmer bostäder ligger i fastighetens västra del, den består av en medeltida del samt en byggnadsdel från 1700-talet. Ett förrådfrån 1800-talet är tillbyggt den medeltida delen och ligger längs södra tomtgränsen. I öster ligger ett mindre garage från mitten av 1900-talet.

På 1200-talet var fastigheten troligen en del av två långsmala fastigheter med sträckning till S:t Hansgatan. Från denna tid finns finns i fastighetens nordöstra hörn ett tornliknande stenhus i fyra vånings plan, vilket möjligen har ingått i ett störr byggnadskomplex. Vid 1600-talets slut var nuvarande fastigheten fortfarande delad i två tomter och det var först 1795 som fastigheten fick sin nuvarande utbredning. I 1785-års husklassifikation framgår att det på fastigheten fanns ett stenhus samt ett fähus. Det stenhus som noteras är sannolikt dagens bostadshus som är sammanbyggt med det medeltida huset och som uppfördes vid mitten av 1700-talet.

Kring sekelskiftet 1800 uppfördes en flygel mot tornhusets östra sida, längs södra fastightsgränsen, innehållande brygghus och en skiftesverkslada. Ladan revs vid okänd tidpunkt i början 1900-talet och ersattes med en förlängning av flygelbyggnaden, innehållande vedförråd. 1947 gjordes i samband med en totalrenovering en rad förändringar. Den tillbyggda vedboden revs och ersattes med en nybyggd del, dock något kortare än den äldre. Vidare uppfördes mot Klosterbrunnsgatan ett garage och en kalkstensmur. Garaget är något vinklat i förhållande till gatan för att underlätta inkörsel. Den muromgärdade trädgården med fruktträd och rabatter har enäldre karaktär, trots att de flesta träd och buskar har förnyats under de senaste decennierna.

Fastigheten präglas av 1947 års tillägg och förändringar, men har dock kvar en äldre, miljöskapande atmosfär. Fastigheten har genom en äldre bebyggelsestruktur som går tillbaka till slutetav 1700-talet samt genom den medeltida byggnaden, ett stort kultur- och byggnadshistoriskt värde.


Tillbaka...