All information...

Fastighet: Laboratorn 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Laboratorn ligger centralt i Visby och angränsar i norr till Klosterbrunnsgatan, i söder till Schweitzergränd, i väster till S:t Hansgatan och i öster till Södra Kyrkogatan.

Hela kvarteret var sannolikt bebyggt under medeltiden. Grundläggningen av gränderna som omsluter kvarteret torde enligt arkeologiska undersökningar härstamma från slutet av 1100-talet eller 1200-talets början. Under medeltiden genomkorsades kvarteret av tre nu försvunna gränder. I den östra delen av kvarteret fanns vid den tiden ett torg, som skulle kunna vara föregångaren till nuvarande Stora Torget. Medeltida murverk i en eller flera våningar finns inbyggda i de flesta byggnader i kvarterets nordliga och östliga delar. I övriga delar finns medeltida murverk registrerade på samtliga fastigheter. Ett valvhus finns kvar idag, men åtminstone två till har funnits.

I slutet av 1600-talet motsvarades dagens kvarter av tre skilda kvarter. Ett kvarter utgjordes ungefär av Laboratorn 4. Ett bestod av norra halvan av nuvarande kvarter samt delar av fastigheterna 3 och 10. Det tredje kvarteret utgjordes av södra delarna. Genom kvarteret löpte två gränder vilka lades igen först under 1800-talet.

Under 1700-talet hade flera av fastighetsägarna i de mer attraktiva områdena i sydvästra delen av staden sina trädgårdar i området. Med tanke på att kvarteret antagligen var fullt utbyggt med stenbyggnader under medeltiden borde flera av dessa under denna tid varit stadda i förfall. Vid slutet av 1700-talet var det flera av de medeltida byggnaderna som byggdes till eller slogs samman och försågs med ett tidsenligt uttryck. Vid mitten av 1800-talet och kring sekelskiftet 1900 bebyggdes kvarterets södra och västra del med förhållandevis stora byggnader. Dessa byggnader rymde olika typer av verksamheter, bland annat kontor, föreningslokaler, bostäder och institutioner. De dominerande byggnaderna och funktionerna i denna del av kvarteret var DBW:s sparbank vid Södra Kyrkogatan samt polishuset vid Klosterplan.

Kvarteret har en bebyggelsekontinuitet, från medeltiden och fram till sekelskiftet 1900. Kvarterets södra del präglas av den medeltida bebyggelsen som byggts om och till och fått sitt nuvarande utseende under 1700- och 1800-talet. I flera av byggnaderna är de medeltida murverken och byggnadsdetaljerna synliga, vilket ger bebyggelsen en ålderdomlig karaktär. Den södra delen av kvarteret präglas av för Visby stora hus, med ett medeltidsinspirerat formspråk från sekelskiftet 1900.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten är belägen i kvarterets nordöstra hörn och angränsar i öster till Södra Kyrkogatan och i norr till Klosterbrunssgatan. På fastigheten finns fyra sammanbyggda hus.

Fastigheten utgjorde från medeltiden fram till början av 1700-talet ett eget triangelformat kvarter. Denna ovanliga fastighetsbildning anses ha uppkommit av att platsen tidigare under medeltiden utgjorde ett mindre torg. När det närbelägna Stora Torget anlades i början av 1300-talet förlorade det mindre torget sin betydelse och sedermera bildades den triangelformade tomten omgiven av gator och gränd.

Vid 1400-talet var fastigheten sannolikt bebyggd med en köpmansgård som bestod utav tre stenhus sammanbyggda i en U-formad plan inneslutande en gård öppen mot Södra Kyrkogatan. Den norra och västra längan utgjorde packhus med ett valvhus över Klosterbrunnsgatan, medan den södra troligen inrymde bostadsfunktionen. Via en bevarad tunnvälvd portgång genom den norra längan nådde man gården från Klosterbrunnsgatan. Vid en arkeologisk utgrävning av den västra längans källare 1995 framkom material som skulle datera huset till tidigast 1400-talet. Denna datering styrks av det faktum att huset stöter stumt mot det norra. Vid stadens stagnation under senmedeltiden förföll byggnaderna, vilket främst innebar att det norra husets övre våning raserade.

Vid 1600-talets början gjordes en upprustning av byggnaderna. Den norra längans övre våning byggdes åter upp och inreddes till bostad. Den västra längan erhöll en ny takstol som kom att sträcka sig fram till Klosterbrunnsgatan med en korsvirkesgavel. Senare under 1600-talet byggdes ett korsvirkeshus mot den norra längans östra gavel, som sträckte sig ut till Södra Kyrkogatan. Den södra längan, som sedan början av 1600-talet, hade degraderats till packhus, revs under 1700-talets första hälft då även gränden lades in i tomtmarken. Vid 1700-talets andra hälft slogs tomten samman med nuvarande Laboratorn 5 som då utgjorde en trädgårdstomt.

Under större delen av 1800-talet inrymde fastigheten Agrells färgeri och genomgick då en rad förändringar som modifierade dess medeltida utseendet. Mot Klosterbrunnsgatan revs korsvirkesgaveln och en mindre flygel byggdes längs med S:a Kyrkogatan i anslutning till korsvirkeshusets södra sida. 1897 avstyckades nuvarande. Laboratorn 5 från fastigheten. I början av 1900-talet befann sig fastigheten i förfallet skick. En större upprustning företogs 1927, vilken främst omfattade interiören. Dock revs den på 1800-talet tillkomna flygeln och ersattes av en tvåvåningar hög flygel inrymmande en tandläkarpraktik. Vidare togs en gångpassage upp genom korsvirkeshusets östra del. Vid mitten av 1990-talet renoverades byggnadernas exteriörer och återställdes i viss mån till ett äldre utseende.

Fastigheten utgör idag en av de bäst bevarade medeltida köpmansgårdarna i Visby. Bebyggelsen har kontinuerligt förändrats och varje sekel har satt sin spår. Den medeltida bebyggelsestruktur finns dock kvar. Fastigheten har därigenom ett stort kultur- och byggnadshistoriskt värde.


Tillbaka...