All information...

Fastighet: Laboratorn 5

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Laboratorn ligger centralt i Visby och angränsar i norr till Klosterbrunnsgatan, i söder till Schweitzergränd, i väster till S:t Hansgatan och i öster till Södra Kyrkogatan.

Hela kvarteret var sannolikt bebyggt under medeltiden. Grundläggningen av gränderna som omsluter kvarteret torde enligt arkeologiska undersökningar härstamma från slutet av 1100-talet eller 1200-talets början. Under medeltiden genomkorsades kvarteret av tre nu försvunna gränder. I den östra delen av kvarteret fanns vid den tiden ett torg, som skulle kunna vara föregångaren till nuvarande Stora Torget. Medeltida murverk i en eller flera våningar finns inbyggda i de flesta byggnader i kvarterets nordliga och östliga delar. I övriga delar finns medeltida murverk registrerade på samtliga fastigheter. Ett valvhus finns kvar idag, men åtminstone två till har funnits.

I slutet av 1600-talet motsvarades dagens kvarter av tre skilda kvarter. Ett kvarter utgjordes ungefär av Laboratorn 4. Ett bestod av norra halvan av nuvarande kvarter samt delar av fastigheterna 3 och 10. Det tredje kvarteret utgjordes av södra delarna. Genom kvarteret löpte två gränder vilka lades igen först under 1800-talet.

Under 1700-talet hade flera av fastighetsägarna i de mer attraktiva områdena i sydvästra delen av staden sina trädgårdar i området. Med tanke på att kvarteret antagligen var fullt utbyggt med stenbyggnader under medeltiden borde flera av dessa under denna tid varit stadda i förfall. Vid slutet av 1700-talet var det flera av de medeltida byggnaderna som byggdes till eller slogs samman och försågs med ett tidsenligt uttryck. Vid mitten av 1800-talet och kring sekelskiftet 1900 bebyggdes kvarterets södra och västra del med förhållandevis stora byggnader. Dessa byggnader rymde olika typer av verksamheter, bland annat kontor, föreningslokaler, bostäder och institutioner. De dominerande byggnaderna och funktionerna i denna del av kvarteret var DBW:s sparbank vid Södra Kyrkogatan samt polishuset vid Klosterplan.

Kvarteret har en bebyggelsekontinuitet, från medeltiden och fram till sekelskiftet 1900. Kvarterets södra del präglas av den medeltida bebyggelsen som byggts om och till och fått sitt nuvarande utseende under 1700- och 1800-talet. I flera av byggnaderna är de medeltida murverken och byggnadsdetaljerna synliga, vilket ger bebyggelsen en ålderdomlig karaktär. Den södra delen av kvarteret präglas av för Visby stora hus, med ett medeltidsinspirerat formspråk från sekelskiftet 1900.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Laboratorn 5 ligger i kvarterets sydöstra hörn. På fastigheten finns idag två byggnader. I hörnet Kyrkogatan - Schweitzergränd ligger DBW:s sparbank uppförd 1901 och längs norra tomtgränsen ligger ett daghem uppfört 1989.

Fastigheten erhöll sin nuvarande utsträckning 1897. Från sent 1600-tal och ca 100 år framöver hade den en utsträckning som i stort sätt motsvarar dagens. Under 1700-talets senare hälft ingick tomten dock delvis i nuvarande Laboratorn 4 och vid några decennier i början av 1800-talet ingick den i en större tomt som omfattade nuvarande Laboratorn 6, 8 och delar av 10.

Det är okänt i vilken utsträckning fastigheten var bebyggd under medeltiden, men murverk till möjligen tre stenhus har registrerats, dock utan dokumentation. Dessa hus lär ha raserats under stadens nedgång under senmedeltiden. Vid slutet av 1600-talet noteras att fastigheten nyttjades som trädgård. En medeltida gränd med idag okänd sträckning hade 1697 lagts in i fastighetsmarken. Fastigheten kan ha varit bebyggd, med enklare uthus, men har sannolikt utnyttjats som trädgård fram till 1901 då DBW:s Sparbank uppfördes.
Denna påkostade bankbyggnad i en medeltidsinspirerad stil är exteriört mycket välbevarad. Dess samtida gårdshus revs efter att ha genomgått många förändringar och ersattes av en nybyggnad med samma volym, men med ny kontorsfunktion, 1989. Gården är till största delen asfalterad och avsedd för parkering, men framför gårdsbyggnaden anlades 1989 en klinkersbelagd uteplats omgärdad av en låg mur.

Fastigheten med alla dess förändringar i både funktion och utsträckning ända från medeltiden och fram till idag har ett intressant kulturhistoriskt processvärde. Den väl bevarade bankbyggnaden utgör ett ovanligt inslag i Visbys stadsbild och symboliserar bankväsendets framväxt under det sena 1800-talet och sekelskiftet 1900. Fastigheten har därigenom ett kultur- och samhällshistoriskt värde.


Tillbaka...